La sfarsitul anului trecut si inceputul celui curent, cererea la energie electrica s-a redus substantial in Rusia comparativ cu perioada similara din anii precedenti, se arata intr-un rapot UBS. In acest sens, scrie RBK Daily, nu este exclusa o scadere proportionala a cererii de gaz.

Potrivit prognozelor expertilor, productia Gazprom se va micsora in 2009 cu 2,8% fata de 2008, pana la 535 miliarde metri cubi. Scaderea cererii la energie electrica a fost de 3,8% in noiembrie, de 4,5% in decembrie si de 6,1% in prima jumatate din ianuarie comparativ cu intervalele similare de timp din anii trecuti. Avand in vedere ca 40% din gazul consumat in Rusia este folosit pentru productia de energie electrica, se poate vorbi si despre o reducere a cererii la gaz.

Potrivit previziunilor analistilor, productia Gazprom va scade in 2009 cu 2,8%, iar productia NOVATEK va creste cu 8%, pana la 33 miliarde metri cubi. Specialistii atrag atentia ca prognoza ar putea fi usor supraevaluata, tinand cont de faptul ca in decembrie 2008 productia de gaz s-a redus comparativ cu ultima luna din 2007, cu 6,5%.

Situatia este agravata de faptul ca din cauza vanzarilor scazute de gaz in aceasta iarna si, prin urmare, a pomparii unei cantitati destul de redusa de carburant din rezervoarele subterane, Gazprom nu va avea capacitati de stocare care sa permita eliminarea influentei factorilor sezonieri asupra productiei de gaze. Un efect negativ va fi exercitat asupra companiei ruse inclusiv situatia legata de tarifele pentru consumatorii interni.

Desi guvernul a adoptat o majorare trimestriala a preturilor cu 16,3% pe ansamblul cresterii, daca in Rusia se va inregistra o noua reducere a volumului productiei industriale, preturile pot ramane neschimbate in trimestrul urmator. Potrivit prognozelor expertului Dmitri Liutiaghin, de la Veles Kapital, in 2009 productia Gazprom va scadea pana la 540 miliarde metri cubi.