Parlamentul de la Sofia a aprobat vineri rezolutia prin care guvernul este liber sa propuna Comisiei Europene sa reconsidere decizia de inchidere a reactoarelor 3 si 4 de la Kozlodui, in contextul recesiunii economice globale si al recentei crize a gazelor naturale.

Rezolutia, propusa de comisia pentru energie a parlamentului, a intrunit 140 voturi pentru, 48 impotriva si 23 abtineri.

In urma conflictului dintre Rusia si Ucraina, Bulgaria a suferit pierderi estimate la 170 milioane leva (85 milioane de euro).

Repornirea reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Kozlodui s-ar face in conformitate cu legislatia comunitara, cerintele de securitate si capacitatile tehnice, informeaza BTA si Novinite.

Centrala detine suficient combustibil procesat pentru repornirea unuia din cele doua reactoare de 440 MW pe o perioada de 5 luni, potrivit autoritatilor.

Bulgaria a inchis cele doua reactoare la 1 ianuarie 2006, in conformitate cu angajamentele asumate de Bulgaria prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Sofia a incercat in mod repetat sa obtina redeschiderea lor, sustinand ca lipsa lor ii provoaca pierderi si un deficit energetic in Balcani, insa Comisia Europeana s-a opus permanent, spunand ca reactoarele nu indeplinesc standardele europene de siguranta.

Potrivit unui acord cu UE, centrala ar putea fi repornita numai in conformitate cu articolul 36 din Tratatul de aderare la UE al Bulgariei, care stipula ca aceste reactoare pot fi relansate temporar intr-o situatie de criza a resurselor energetice.