Statul nu va mai privatiza companiile energetice din portofoliu cu investitori strategici, ci se va axa pe privatizarea prin bursa, insa este putin probabila o listare pina la finele anului in curs, a declarat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban.

"Ministerul Economiei va avea in vedere si pentru restul companiilor de stat acest tip de privatizare intrucit perioada privatizarii cu investitori strategici a trecut si nu a fost de fiecare data un succes. Statul nu este un prost manager", a spus Serban, prezent vineri la Bursa de Valori Bucuresti la aniversarea unui an de la listarea Transgaz.

El a afirmat ca, in cazul putin probabil in care va avea loc vreo listare in acest an, operatiunea ar urma sa fie derulata spre finele anului, relateaza Mediafax.

Serban a adaugat ca statul va continua sa se implice direct in viata companiilor, a investitiilor acestora si chiar sa-si permita sa investeasca in alte tari asa cum au facut-o grupuri straine in Romania.

"Nu vom mai vinde si nu este important pentru noi schimbarea proprietarului din unul de stat in altul de stat din alta tara", a adaugat Serban.

Oficialul ministerului a adaugat ca aceste companii nu au nevoie de management strain pentru ca managementul romanesc le administreaza de ani de zile.

Serban a adaugat ca Ministerul Economiei va derula o analiza a tuturor companiilor pe care le are in portofoliu si ar putea plasa pe piata de capital intre 10 si 20% din actiunile acestora, pentru a obtine fonduri pentru finantarea proiectelor acestor firme.

Decizia de a lista la BVB actiuni ale filialelor Electrica si a Hidroelectrica va putea fi luata abia dupa ce Ministerul Economiei va stabili clar daca mai infiinteaza sau nu compania energetica nationala, care urma sa cuprinda complexurile energetice Turceni si Rovinari, Hidroelectrica si Electrica.

Potrivit lui Serban, Ministerul Economiei are in analiza mai multe variante privind complexurile energetice din Oltenia. "Sunt foarte multe idei, ori sa fie unite, ori sa fie in alte companii ori singure", a spus Serban.