Banca Europeana de Investitii (BEI) a primit o cerere din partea consortiului care gestioneaza proiectul Nabucco, in vederea sustinerii finantarii acestuia, dar banca are nevoie de mai multe informatii inainte de a lua o decizie, a spus luni seful BEI, citat de Reuters.

"Am fost contactati de partenerii din cadrul proiectului Nabucco si ni s-a cerut sa finantam o parte semnificativa a acestui proiect", a declarat presedintele Bancii Europene de Investitii, Philippe Maystadt, la o conferinta de presa de la Budapesta, conform agentiei NewsIn.

"In principiu sunt gata sa acordam finantarea, dar vom face acest lucru doar daca este viabil, asa ca avem nevoie de mai multe informatii, ca sa vedem daca proiectul intruneste criteriile de finantare", a adaugat Maystadt.

La propunerea Ungariei, Uniunea Europeana si oficiali din Asia Centrala se reunesc la Budapesta marti, incercind sa relanseze proiectul Nabucco, in valoare de 10 miliarde de euro, care ar trebui sa reduca dependenta Europei fata de gazul din Rusia.

"Nu exista campanie de PR care sa fi avut drept rezultat mai multa atentie pentru proiectul Nabucco decit i-a adus disputa ruso-ucraineana", a declarat purtatorul de cuvint al Guvernului ungar, Bernadett Budai. "Este cea mai buna sansa din ultimii ani sa facem progrese", a continuat ea.

Disputa contractuala dintre Moscova si Kiev a dus la intreruperea aprovizionarii cu gaz rusesc a sute de milioane de oameni in centrul Europei pina saptamina trecuta.

Proiectul Nabucco are in vedere transportul gazului de la Marea Caspica pe o distanta de 3.300 de kilometri, prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, pina la un hub de distributie din Austria. Nabucco isi propune sa acopere 5% din nevoile europene de gaz. Proiectul a avansat insa lent, iar expertii spun ca exista mai multe obstacole care l-ar putea anula cu totul.

In aceste conditii, nimeni nu are asteptari prea mari de la reuniunea de marti, la care vor participa membrii consortiului din Austria, Bulgaria, Germania, Ungaria, Romania si Turcia. Va fi prezent si premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia UE, precum si comisarul pentru energie Andris Piebalgs. Vor participa si reprezentanti ai guvernelor din Azerbaijan si Irak si ai companiilor din Turkmenistan.

Una dintre dificultatile cu care se confrunta proiectul este sa gaseasca suficiente resurse de gaz, precum si cererea Ankarei de a pastra 15% din gazul care va trece prin conducta. Partenerii Turciei la proiect doresc ca aceasta tara sa fie una de tranzit, si nu destinatara a o parte din cei 30 de miliarde de metri cubi de gaz care vor traversa conducta.