Dupa recenta criza a gazelor dintre Rusia si Ucraina, tarile europene si-au intensificat eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale, potrivit Nezavisimaia gazeta. In acest sens, luni, la Budapesta, s-a reunit summitul statelor participante la proiectul Nabucco. In acelasi timp, fara a mai astepta adoptarea vreunor acorduri, tarile din regiune s-au decis la masuri preventive, pentru a se pune la adapost de o eventuala situatie de forta majora.

La sfarsitul saptamanii trecute, scrie Nezavisiamaia gazeta, Bulgaria a convenit cu Azerbaidjan furnizarea a un miliard metri cubi de gaz azer via Turcia. Baku a inceput sa primeasca propuneri tot mai ademenitoare din partea statelor sud-europene. Dupa Grecia si Italia, a venit randul Bulgariei sa solicite acces la gazul azer.

Potrivit intelegerilor negociate de presedintele Gheorghi Parvanov cu omologul sau de la Baku, Ilham Aliev, intr-o prima faza volumul livrarilor de gaz azer provenit din zacamantul Shah-Deniz va fi de un miliard metri cubi pe an, cu o crestere ulterioara de pana la 3,0 miliarde. Spre comparatie: in 2007 Gazprom a livrat Bulgariei 2,7 miliarde metri cubi. Daca acordul intre Sofia si Baku va fi semnat, Bulgaria nu va mai avea nevoie de gaz rusesc, necesarul ei fiind acoperit de carburantul de origine caspica. Surse ale guvernului azer au anuntat ca este gata pentru semnare un acord de tranzit cu Turcia, care va transporta pe teritoriul sau gaz spre Balcani.