Cele trei saptamani de conflict intre Ucraina si Rusia, care au determinat sistarea alimentarii cu gaze catre Europa, au adus companiilor din Romania pierderi de peste 50 de milioane de dolari. Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a spus ca totusi, companiile au ajuns la o intelegere cu cei doi intermediari prin care Gazprom livreaza gazele catre Romania si, vor fi livrate toate cantitatile restante. Interesant este ca nu se pune problema platii unor compensatii.

Potrivit estimarilor EurActiv.ro, in conditiile in care pretul mediu al gazelor importate din Rusia este de 480 de dolari mia de metri cubi, pierderea zilnica suferita de importatori a fost de aproape 3,5 milioane de de dolari.

Din data de 7 ianuarie pana la reluarea importurilor, in Romania nu a mai intrat niciun metru cub de gaze rusesti, iar in prima saptamana a anului, cantitatea livrata a fost mai redusa cu 30%. In ciuda faptului ca Rusia a intrerupat livrarile de gaze in cea mai mare parte a lunii ianuarie, situatia a ramas fara urmari.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, companiile au ajuns la o intelegere cu cei doi intermediari prin care Gazprom livreaza gazele catre Romania.

Vezi articolul integral pe EurActiv.ro