Compania kazaha KazMunaiGas Exploration Production a anuntat joi ca anul trecut si-a majorat productia de titei cu 12,4%, la 11,95 milioane de tone, crestere care reflecta achizitiile facute in 2007, se arata intr-un comunicat al producatorului de petrol. Excluzand productia celor doua companii achizitionate in 2007, KazMunaiGas a extras anul trecut 9,47 milioane de tone de petrol, nivel similar cu cel din 2007.

Potrivit datelor preliminare, KazMunaiGas a vandut 9,07 milioane de tone de petrol, din care 7 milioane tone au fost exportate. La randul lor, Kazgermunai si CCEL au comercializat 2,47 milioane tone de petrol, aceasta fiind cantitatea de petrol aferenta participatiei de 50% pe care grupul kazah o detine la cele doua companii.

KazMunaiGas Exploration Production este cel de-al doilea mare producator de petrol din Kazahstan. La finele anului 2007, compania detinea rezerve de 1,8 miliarde barili echivalent petrol.

Principalul actionar al KazMunaiGas Exploration Production este grupul KazMunaiGas, care in 2007 a cumparat pachetul majoritar de actiuni la grupul Rompetrol.