Miercuri, la Berlin, Ministerul rus al Energiei si Agentia germana pentru energie (DENA) vor prezenta proiectul de infiintare a agentiei ruso-germane pentru energie, o mutare care lasa in sah eforturile UE de a realiza o politica energetica unitara. Viitoarea structura va reuni companii energetice rusesti si germane, ocupandu-se cu precadere de introducerea tehnologiei energetice de inalta eficienta.

In avanpremiera evenimentului de miercuri, premierul Vladimir Putin se intalneste marti cu presedintele Siemens AG, Peter Lesher, informeaza ziarul Gazeta.

Deocamdata se discuta forma juridica a agentiei: parteneriat necomercial sau consortiu. Expertii nu exclud posibilitatea ca viitorul organism sa indeplineasca functiile unei institutii de stat de gestionare a distributiei de energie.

In orice caz, scrie cotidianul citat, odata cu noua organizatie, partea rusa va primi tehnologie germana in domeniul energiei.

Dupa cum explica Gazeta, cresterea eficientei energetice a economiei ruse va conduce, printre altele, la economisirea unor volume de gaze care, ulterior, pot fi exportate in Europa – aproape 100 miliarde metri cubi pe an, potrivit ministrului rus al energiei, Serghei Smatko. In schimb, companiile germane vor beneficia de conditii privilegiate pe piata rusa.

* Agentia germana pentru energie este o compania cu participarea statului (50% statul, 26% - grupul bancar KfW, cate 8% - Allianz, Deutsche Bank si DZ Bank), care rezolva probleme legate de eficienta energetica. Mai précis, elaboreaza surse de energie care respecta mediul inconjurator, dezvolta sisteme energetice ale viitorului, creeaza cladiri energoeficiente etc.