HotNews.ro publica harta concesiunilor din Marea Neagra, care arata cine si cat castiga in urma deciziei de la Haga. OMV castiga singurul zacamant sigur de gaz aflat in zona recuperata. OMV a mostenit concesiunile de la Petrom. Sterling Resources castiga si ea, dar zacaminte mai putin sigure. Nu inseamna ca altele noi nu pot fi gasite (vezi titeiul din blocul Histria XVIII descoperit de Petrom in 2007).

Aproximativ 50% din suprafata castigata in urma deciziei de la Haga ramane inca de dat in explorare si exploatare.

Din harta se vede clar:

 •  ce concesiuni detin cele doua companii si cat din aceste concesiuni erau in zona disputata.
 • in partea castigata la Haga exista o intreaga zona neconcesionata inca, in care apar structuri cu posibile zacaminte de hidrocarburi. 
 • unul dintre cele mai importante zacaminte de gaz se afla in zona disputata. Ceea ce nu se stie este ca zacamantul de gaz este deja dat catre doua companii, nu catre una singura, si asta cu cativa ani inainte de decizia Curtii. Repetam, noi descoperiri de zacamant sunt oricand posibile, fata de cele marcate pe harta.

Suprafetele deja concesionate se prelungeau in zona disputata, cu mentiunea ca exploatarea era blocata pana la finalizarea litigiului. Castigand la Haga, statul roman le-a deblocat exploatarea celor doua companii. Cine ce castiga in urma deciziei pronuntata de Curtea Internationala de Justitie?

 • Din cei 9700 de km patrati, cam jumatate este deja concesionata. Zona hasurata cu albastru apartine OMV-Petrom, care este marele castigator al deciziei. In urma deciziei de la Haga, OMV Petrom va putea exploata si cei aproximativ 4000 de km patrati care erau pana marti, 3 februarie, in litigiu.
 • Din harta rezulta ca unul din zacamintele importante de gaz, marcat cu rosu, se afla exact in zona aflata in litigiu, prin urmare OMV-Petrom nu-l putea exploata.
 • OMV a cumparat Petrom-ul in 2004, cu tot cu concesiunile din Marea Neagra, inclusiv cu zacamantul de gaz aflat in litigiu cu Ucraina si care era blocat. 
 • Pe langa zacamintele sigure, nu trebuie ignorata sansa de a descoperi noi zacaminte, mai ales ca pe harta apar inca din 2000 pozibile structuri de hidrocarburi; de exemplu, in 2007,  Petrom a anuntat descoperirea unui zacamant de titei pe blocul de exploatare Histria XVIII din Marea Neagra (357 tone de titei si 35.000 metri cubi de gaze zilnic); productia este estimata sa inceapa in 2009.
 • Intr-una din concesiunile Petrom a intrat in 1998 compania franceza Elf, cu 30%, dar nu este vorba de concesiunea in care apare zacamantul de gaz deja descoperit.  
 • A doua companie care care isi ia o bucatica in urma deciziei de la Haga este Sterling Resources. Zona hasurata cu verde este concesionata de Sterling Resources, care a cumparat concesiuinile detinute de Paladin. Din harta rezulta ca in zona disputata cu Ucraina se afla o mica parte din suprafetele concesionate deja, cateva sute de km patrati. Exploatarile de gaz, marcate cu rosu pe harta, se afla in afara suprafetei disputate la Haga. 
 • Conutry manager-ul companiei canadiene Sterling, Niculae Vidu, a refuzat sa faca orice fel de comentarii: “Compania e listata la Toronto si nu pot face nici un fel de declaratii publice”. Potrivit Bussines Standard, Niculae Vidu este omul de legatura dintre Rompetrol si Sterling. Potrivit sursei citate, Vidu este atat administrator al Rompetrol Well Services SA cat si director general adjunct al reprezentantei in Bucuresti al companiei canadiene Sterling Resources Limited. 
 • Din harta rezulta ca in partea castigata la Haga exista o intreaga zona neconcesionata, in care apar in cerculete rosii nehasurate structuri cu posibile hidrocarburi, o posibila miza pentru marii jucatori din lumea petrolului.

Nota: Harta publicata de HotNews.ro a fost realizata la inceputul anilor 2000. Intre timp s-au produs cateva modificari (Paladin este acum preluata de Sterling, iar Petrom a devenit OMV), dar suprafetele concesionate raman valabile. HotNews.ro a realizat mici interventii cu actualizarea unor date si precizari suplimentare.