Sterling Resources a investit aproximativ 56 milioane de dolari pentru lucrarile de explorare executate in Marea Neagra, compania realizand operatiuni de prospectiuni seismice si foraj in perimetrele Pelican si Midia, a declarat Stephen Birrell, director general al Midia Resources intr-un comunicat. Acesta mai arata ca Sterling Resources a investit in explorarea petroliera in Romania incepand din 1997.

In comunicatul companiei canadiene se mai arata ca incepand din 1992 si pana in prezent in perimetrele Pelican si Midia s-au efectuat investitii de aproximativ 130 milioane de dolari.

"Acordul petrolier pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia a fost semnat la data de 6 august 1992, in baza Legii nr. 64/1992 privind acordarea unor facilitati pentru atragerea de capital strain in domeniul explorarii si exploatarii zacamintelor de petrol si gaze, si a fost aprobat prin HG nr. 570/1992. Acordul petrolier acopera o suprafata totala de aproximativ 4.119 kilometri patrati si a fost adjudecat ca urmare a unei licitatii internationale si este un contract pe riscul si cheltuiala exclusiva a investitorului", se mai arata in comunicat.

Licenta de explorare pentru aceste doua perimetre a mai fost detinuta de-a lungul anilor de Entreprise Oil Exploration, Paladin Resources si Talisman Energy. Sterling Resources a cumparat de la Talisman Energy cele doua perimetre de explorare.

Licenta de explorare a fost suspendata in 2003 datorita diferendului dintre Romania si Ucraina

Datorita diferendului dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental al Marii Negre, perioada initiala de explorare a celor doua perimetre a fost suspendata la data de 15 decembrie 2003, in asteptarea hotararii Curtii Internationale de Justitie de la Haga.

Ulterior insa, s-a convenit ca investitorul poate relua operatiunile petroliere doar in anumite portiuni ale suprafetelor contractuale, mentinand suspendarea pentru alte portiuni ale perimetrelor respective. In 2007 si 2008, s-a ridicat suspendarea pentru o suprafata totala de 254 kilometri patrati, situata in perimetrul Midia, in afara zonei de disputa intre Romania si Ucraina.

"In aceasta suprafata, titularul acordului petrolier, Sterling Resources, a forat trei sonde de explorare, care au confirmat existenta unor resurse de gaze naturale. In cazul in care resursele sunt comerciale, Sterling estimeaza ca punerea acestora in valoare ar necesita investitii de aproximativ 450 milioane de dolari, pe care compania ar urma sa le finanteze din fonduri proprii. In acest context, Sterling estimeaza ca productia ar putea incepe in 2011-2012", se arata in comunicatul de presa al companiei canadiene.

Sterling: Actul aditional vizeaza alinierea acordului petrolier la dispozitiile legislative actuale

Reprezentantii companiei mentioneaza ca actul aditional nr.11 la acordul petrolier, aprobat prin HG nr. 1443/12.11.2008, a fost semnat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Sterling Resources la data de 24 august 2007. Acestia spun ca la acea data nu se putea anticipa nici data emiterii hotararii Curtii Internationale de Justitie, nici continutul acesteia.

"Actul aditional nr. 11 a vizat alinierea prevederilor acordului petrolier, incheiat in anul 1992, la dispozitiile legislative actuale, cu precadere cele in materie petroliera, fiscala si de mediu. Acest fapt permite trecerea la dezvoltarea si punerea in productie a structurilor Doina si Ana, evidentiate in perimetrul Midia", se spune in comunicat.

Sterling Resources subliniaza ca "prin actul aditional nr. 11 nu s-au acordat firmei Sterling suprafete suplimentare, fata de cele primite in 1992. Actul aditional nr. 11 a urmat procedura de avizare de catre ministerele de resort, care a durat 20 de luni, si a fost aprobat de catre Guvern la data de 12 noiembrie 2008".

Reprezentantii companiei completeaza ca aproximativ 3.865 kilometri patrati, din cei 4.119 kilometri patrati ai perimetrelor Pelican si Midia se afla in continuare in regim de suspendare, urmand ca suspendarea explorarilor sa fie discutata cu ANRM.

Sterling Resources este o companie canadiana listata la bursa din Toronto. Compania desfasoara operatiuni petroliere in Marea Britanie (atat in Marea Nordului cat si pe uscat), in Franta si in Romania (atat pe uscat – Perimetrul Sud Craiova, cat si in Marea Neagra – Perimetrele Pelican si Midia). Compania detine o cota de participare in perimetrele Pelican si Midia incepand cu aprilie 1997, cota care, in prezent, este de 100%. Sterling Resources este prezenta in Romania prin Midia Resources.