Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, intentioneaza sa exporte 170 miliarde metri cubi de gaze naturale in Europa anul acesta, in scadere fata de cuantumul de 179 miliarde metri cubi de anul trecut, potrivit agentiilor de stiri. Pe de alta parte, compania rusa vrea sa investeasca minim 2,5 miliarde dolari in dezvoltarea si productia de gaze naturale in Nigeria.

Conform agentiei Reuters, care face referire la o serie de documente pe care Gazprom, care furnizeaza un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei, le-a prezentat vineri la o reuniune de la Moscova, rusii vor exporta anul acesta mai putine gaze naturale in Europa.

Gazprom a reiterat in prezentare ca pretul mediu pentru gazul vandut Europei ar putea scadea in acest an la 280 dolari/1.000 de metri cubi, de la 409 dolari/1.000 de metri cubi in 2008, ca urmare a pretului mai mic al petrolului.

Exporturile catre fostele tari sovietice ar putea scadea la 75 miliarde metri cubi, de la 88 miliarde metri cubi anul trecut, iar pretul mediu anual pentru gazul vandut fostelor state sovietice ar putea urca la 198 dolari/1.000 metri cubi, de la 159 dolari/1.000 de metri cubi anul trecut.

Gazprom incearca sa perceapa acestor state pretul pietei, dupa ce le-a furnizat hidrocarburi ieftine timp de aproape 15 ani. Potrivit serviciului federal al vamilor, veniturile Rusiei din exporturile de gaze naturale au urcat la 66,4 miliarde dolari anul trecut, de la 42,76 miliarde in 2007. Vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat in septembrie pentru Reuters ca Gazprom estima ca veniturile din exporturile de gaz sa se cifreze la circa 65 miliarde dolari in 2008.

Pe de alta parte, Gazprom vrea sa investeasca minimum 2,5 miliarde dolari in dezvoltarea si productia de gaze naturale in Nigeria, care detine a saptea rezerva de hidrocarburi din lume, potrivit Newsin. Reprezentantii celei mai mari companii de gaze naturale din lume discuta cu cei ai companiei de stat Nigerian National Petroleum Corp (NNPC) despre proiecte concretizate printr-o companie cu capital mixt, in cel mai mare producator de petrol si gaze naturale din Africa.

"Programul de investitii al Gazprom pentru Nigeria este, conform intelegerii, de 2,5 miliarde dolari", a declarat un oficial care lucreaza in Nigeria. "Pana la 90% din acest cuantum este destinat dezvoltarii productiei interne de gaz, prelucrarii si transportului", a adaugat sursa citata. Reprezentantul Gazprom a refuzat sa precizeze cand va fi semnat un acord final cu NNPC. Cele doua parti au semnat un memorandum de intelegere in septembrie.