Deputatul PSD, Iulian Iancu, unul dintre cei mai vocali critici ai afacerii Sterling, se afla in redactia HotNews.ro pentru a discuta online cu cititorii. Iulian Iancu raspunde la intrebari pe tema concesiunilor din Marea Neagra, despre principalii actori de pe piata resurselor naturale cu interese in zona castigata de Romania la Haga si despre culisele afacerii Sterling. Cele mai interesante teme din intalnirea on-line se vor regasi in Discutia de luni, moderata de Dan Tapalaga si difuzata luni, incepand cu orele 19, la Radio France International.

  • Intalnirea a luat sfarsit

Ce a spus Iulian Iancu in intalnirea cu cititorii HotNews.ro:

  •  Schimbarea contractului cu Sterling si renuntarea la cele 55% (statul roman urmand sa beneficieze astazi doar de redeventa respectiv impozitul pe productia de gaze) este clar ca ne dezavantajeaza.
  • Ce trebuie facut: In primul rand trebuiesc analizate comparativ cele doua contracte, respectiv contractul initial de explorare si impartire a productiei si contractul in baza Hotararii de Guvern 1446 din 12 noiembrie din 2008, pentru a compara prevederile ce se refera strict la obligatiile investitorului si la drepturile partii romane. In al doilea rand, trebuie vizate legalitatea incheierii ultimului contract si modalitatea prin care se poate demonstra reaua credinta din moment ce statul roman pierde, nemaifiind reprezentat de nici o alta entitate, dreptul la 55% din productie. Ar trebui apoi atacate in consecinta atat HG cat si contractul propriu zis. Un pas mare este realizat deja prin autosesizarea corpului de control al primului ministru si demiterea presedintelui ANRM, avand astfel acces atat la anexele secrete cat si la datele prezentate de catre Sterling Agentiei, prin care motiveaza obtinerea dreptului de exploatare exclusiva.
  • Pana in 2008, niciodata nu s-a pus problema ca statul roman sa renunte la partea ce-i revine din contractul cu Sterling. De altfel, la prima mea reactie publica acum, propunerea mea a fost ca Romgaz sa fie compania care inlocuieste ANRM ca reprezentant al statului roman.
  • "Am fost deceptionat de ceea ce a spus Dinu Patriciu la Realitatea TV. Argumentele invocate m-au facut sa cred ca domnul Dinu Patriciu mai degraba a justificat decizia domnului Tariceanu, si l-a asumat pe domnul Dorin Marian si ne-a confirmat tuturor ca este la curent cu toate detaliile contractului Sterling."
  • "Acuzele in cazul Sterling fiind extrem de grave, cu implicatii directe si asupra imaginii Romaniei, sunt esentiale concluziile corpului de control si ale noii conduceri ANRM in urma analizei anexelor secrete si a datelor existente la Agentie. Daca se confirma din acte prejudiciu adus statului roman, acest demers [ridicarea imunitatii lui Calin Popescu Tariceanu] este inevitabil."