E.ON Gaz Romania, Distrigaz Sud SA, Petrom Gas SRL si MOL Energy Trade Ltd. au rezervat o capacitate insumata de 140.662 mc/h pe conducta de gaze Szeged-Arad, ce se afla acum in constructie, anunta compania Transgaz, conform NewsIn.

"Procedura de rezervare de capacitate pe termen lung in SNT cu punct de intrare Csanadpalota/Ungaria – Nadlac/Romania lansata in data de 8 decembrie 2008 s-a incheiat cu succes, capacitatea rezervata insumand 140.662 mc/h. Au fost inregistrate patru oferte, toate intrunind termenii si conditiile procedurii. Companiile ofertante sunt: E.ON Gaz Romania, Distrigaz Sud SA, Petrom Gas SRL si MOL Energy Trade Ltd", potrivit anuntului Transgaz.

De asemenea, alte cinci companii au rezervat capacitate de gaze pe partea ungara a conductei Szeged-Arad. GdF Suez, MOL Energiakereskedő Kft., E.ON Földgáz Trade Zrt., EconGas GmbH si Global NRG Zrt. au solicitat o rezervare a capacitatii pe termen lung pentru punctul de frontiera de la Csanadpalota ce insumeaza 160.662 m3/h, potrivit informatiilor Transgaz.

SNTGN Transgaz SA Medias – Romania si FGSZ Natural Gas Transmission Ltd.-Ungaria au semnat la 1 iulie 2008 Acordul de dezvoltare si construire a conductei de interconectare Szeged-Arad.

Lungimea totala a conductei va fi de 109 km si va avea un diametru de 700 mm. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota (Nadlac) de la granita de stat dintre Romania si Ungaria.

Conducta de gaze Arad-Szeged va fi finalizata pana la 1 ianuarie 2010 si va avea o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora, potrivit datelor oficialilor Transgaz.