Becul cu filament, o inventie prin care Edison a introdus lumea intr-o noua era va deveni, nu peste mult timp, obiect de muzeu. Uniunea Europeana intentioneaza sa inlocuiasca pana in 2012 toate becurile cu filament cu becuri cu halogen, care consuma mai putina energie.

Comisia Europeana a prins aceasta propunere inca din decembrie anul trecut in asa numita Directiva pentru design ecologic, care a fost aprobata deja de un comitet de experti reprezentand statele membre.

Plenul Parlamentului european va vota asupra unui raport pe marginea directivei in luna aprilie, raport sustinut de Comisia pentru Mediu.

Daca votul va fi unul favorabil (acesta fiind cel mai probabil scenariu) statele membre vor avea timp din septembrie 2009 pana in 2012 sa inlocuiasca toate becurile cu filament. Cele deja existente pe piata vor continua sa fie vandute pana la epuizarea stocurilor.

Comisia Europeana estimeaza ca trecerea pe becuri fluorescente va duce la o economie de energie in Uniunea Europeana echivalenta cu consumul anual al Romaniei sau a 11 milioane de gospodarii si va diminua emisiile de CO2 cu 15 millioane de tone pe an, scrie serviciul de presa al Parlamentului European.

In plus, se estimeaza ca fiecare familie din Uniunea Europeana va face o economie la factura de electricitate cuprinsa intre 25 si 50 de euro pe an (calcul care ia in consideratie si faptul ca becurile cu halogen sunt mai scumpe).

Irlanda este prima tara din Uniunea Europeana care a interzis deja comercializarea becurilor cu filament.

In plan mondial, Cuba, Brazilia si Venezuela au facut acest lucru in 2005 iar Australia si Noua Zeelanda in 2007.