Anuntul unei aliante intre grupul german Siemens si agentia rusa pentru energie atomica Rosatom a bulversat piata energiei atomice civile, dominata pana in prezent de francezii de la Areva, americanii Westinghouse si de General Electric/Hitachi, relateaza AFP.

Siemens si Rosatom au anuntat marti intentia de a crea o societate mixta care isi propune sa dezvolte tehnologia rusa a reactoarelor cu apa sub presiune denumite "VVER".

Cele doua grupuri vor sa profite de relansarea energiei atomice la nivel mondial, pe fondul eforturilor de reducere a emisiilor de CO2 si a cresterii preturilor la petrol, in cursul ultimilor ani.

Siemens si Rosatom estimeaza ca 400 de reactoare urmeaza sa fie construite in intreaga lume pana in 2030, o investitie care va totaliza 1.000 miliarde euro.

Pentru moment, Areva isi revendica 20 - 25% din piata reactoarelor nucleare si a serviciilor asociate, dar grupul francez ar putea fi serios amenintat de alianta germano-rusa.

"Rusii sunt actori credibili in domeniul nuclear. Daca alianta este solida, exista un potential important", explica Colette Lewiner, analist la Capgemini.

In prezent, 52 de reactoare de tehnologie VVER sunt in functiune si Rosatom construieste inca 12. Aceste reactoare nu au nimic comun cu cel care a explodat la Cernobil, de generatie RBMK.

VVER 1200, a treia generatie a reactorului, este foarte apropiat de modelul EPR produs de Areva.

La randul sau, grupul francez construieste doua reactoare de a treia generatie EPR: unul in Franta, in Flamanville, iar celalalt in Finlanda. Constructia a alte doua reactoare EPR in China, la Taishan, va incepe in scurt timp.

Grupul francez trebuie sa faca fata concurentei americanilor de la Westinghouse, aflata in pole-position in Statele Unite, cu reactorul AP1000.

Chiar daca AP1000 nu exista pentru moment decat in catalog, Westinghouse a semnat deja trei contracte in SUA pentru construirea a sase reactoare AP1000.

Americanii General Electric si japonezii Hitachi, aliati in domeniul nuclear, detin un avans considerabil pe piata asiatica, cu reactoarele de generatia a treia ABWR. Acest tip de reactor functioneaza deja in Japonia, alte trei fiind in curs de construire in Japonia si in Taiwan, in timp ce alte noua proiecte urmeaza sa demareze in Japonia.