Autoritatile romane au fost obligate sa pregateasca integrarea europeana, printr-o serie de masuri de uniformizare a procedurilor si uzantelor vizand relatia consumatorului cu marii furnizori de utilitati publice.
In 2005, fosta Autoritate Nationala de Reglementare din domeniul Gazelor Naturale a decis modificarea modului de facturare a gazelor naturale. Din momentul integrarii in Uniunea Europeana, adica din 2007, ar fi urmat sa nu mai platim volumul de gaze naturale consumat, ci efectul caloric dat de acel volum de gaze, asa cum platesc cetatenii europeni.
Modificarea modului de facturare a consumului de gaze naturale nu s-a facut odata cu admiterea Romaniei in Uniunea Europena, ci un an si jumatate mai tarziu, la 1 iulie 2008. Insa, nici atunci nu au facut-o cum spuneau normele UE, dimpotriva, autoritatile romane au conceput in Ordinul 65/2008 o formula de calcul diferita de cea a standardelor europene. Specialistii in gaze sustin ca prin acest mod de calcul, autoritatii ii fura pe romani la factura cu circa 24%.
Specialistii in gaze sustin ca metodologia de conversie a tarifului de la volumul de gaze consumat la eficienta energetica consumata de beneficiari a fost facuta astfel incat sa avantajeze furnizorul de gaze naturale in detrimentul populatiei.
Furt cu termometrul
- In primul rand, pentru ca, desi metodologia europeana stabileste ca etalon pentru conditiile in care se face conversia volum/putere energetica temperatura de zero grade Celsius, ANRE a stabilit ca etalon temperatura de 15 grade Celsius, fapt care induce, conform legilor fizicii, un volum mai mare de gaz luat in calcul la plata facturii. La noi, se masoara volumul de gaz consumat la temperatura de 15 grade Celsius, cind aceeasi cantitate de gaz este mai putin densa, dar mai voluminoasa decit la 0 grade Celsius, iar consumatorul plateste mai mult. Din aceasta cauza, consumatorul roman plateste o factura cu aproximativ 9,1% mai mare, spun specialistii.
- In al doilea rand, in calculul facturii se ia puterea calorica a gazului, cita caldura rezulta din gazul consumat. Ei bine, puterea aceasta este optima daca este masurata la 25 grade Celsius, potrivit standardului european. La noi, puterea calorica se calculeaza la 15 grade Celsius, cind gazul nu are o ardere foarte buna. Ceea ce modifica rezultatul, din nou, si duce la discriminarea consumatorului roman in comparatie cu cel european. Din aceasta cauza, sustin specialistii, consumatorul roman plateste o factura cu aproximativ 11,7% mai mare.
- In al treilea rand, Ordinul ANRE (62/2008) lasa la latitudinea producatorilor de contoare de gaz marja de eroare metrologica, in loc sa o limiteze intr-un mod rezonabil, care sa nu permita spolierea consumatorului casnic. De asemenea, ordinul nu fixeaza si nu limiteaza in timp pana cand aparatele de masura (contoare) sa scada marja de eroare. Din marja de eroare inacceptabil de mare, la unele contoare de 4%, platitorul roman de factura poate sa scoata mai mult cu 4% la factura de gaz decat cetateanul european.
Contactat de Hotnews, fostul presedinte al ANRE, Gergely Olosz, cel care a semnat Ordinul prin care se stabilea formula de calcul a facturii la gaz spune ca: „Am trecut la formula de calcul prin care romanii sa nu mai plateasca volumul de gaz consumat ci efectul caloric al lui, dupa normele europene. De ce s-a optat pentru masurarea volumului la 15 grade si nu la 0 grade? Astea sint detalii tehnice, eu v-am explicat in esenta de ce am trecut la alt mod de calcul. Daca vreti detalii, sunati la ANRE, eu nu mai sint acolo!”.
E clar ca atunci cand s-a schimbat modalitatea de calcul au fost ceva spagi (sau santaj) la mijloc, daca a ajuns ANRE-ul sa "muste" la asa ceva.
-V-am tras-o dublu si cu genocidul prin gazare, o vom face din nou.
Votati teapa liberala! In tara asta n-are cine sa ne-o traga la raspundere, toti sunt niste nepuncinciosi, dragi romani.
Una peste alta, a facut ce a facut Trainiceanu si ai lui, dar a reusit sa ia de la saraci si sa dea la bogati, ca un anti-haiduc modern. De la aia care vor sa-si ia masina le ia taxa si le-o da alora la Renault (statul francez), Insula Serpilor a dat-o angajatilor lu' Patriciu, acum asta cu gazele... numai fapte bune.
de scapat propriu-zis de a nu mai fi furat, nicio sansa.
Sunt o singura persoana. Un vecin cu sotie si copil mic are de plata 750ron tot la garsoniera.
Blocul este nou, izolat termic cu termopane peste tot.
In primul rand, la punctul 1, se afirma: conversia volum/putere etalon se face la 15 grade in loc de 0 grade. Presupunad ca presiunea este aceeasi, la 15 grade gazul va fi mai rarefiat, deci va avea o putere calorica mai mica pe metru cub, deci vom plati mai putin, nu mai mult pentru metrul cub etalon. Deci deja avem o factura cu 9.1% mai mica.
La punctul 2, puterea calorica masurata prin ardere se face la 15 grade in loc de 25 de grade, deci se obtine o putere calorica mai mica pentru ca arde prost gazul. Bun, deci etalonul are o putere calorica mai mica, deci vom plati mai putin pentru el. Acum factura e mai mica cu inca 11.7%.
La punctul 3, marja de eroare insemna ca pot aparea erori atat cu + cat si cu -, in medie anulandu-se reciproc. Deci pe total, influenta este 0.
Rezumand, noi avem de fapt facturi mai mici cu 20.8 % pentru ca nu respectam standardul european, nu mai mari cu 24% cum spune articolul.
Si acum, exista 2 posibilitati: fie am dreptate, si atunci articolul e o porcarie, si specialistii si ziaristii habar nu au ce este aceea fizica, fie undeva intre specialisti si la ziaristi s-a pierdut ceva "la traducere", si de fapt suntem intr-adevar furati.
1. volum/putere
la 0 grade densitatea este mai mare si produce o explozie mai puternica ? nu e logic?
si tu platesti la metru cub, daca 1 m3 de gaz la 0 grade celsius este = cu (sa zicem) 1.09 m3 gaze la 15 grade celsiuis ? ce nu intelegi?
si la 2 acelasi e acelasi lucru, ai inteles aiurea total
Cand aveti voi de gand sa realizati k mai toate "formulele UE" sunt "cele mai bune" in contextul vostru?!
cam asa...
ce sa faca omu de rand?
e criminal ce fac ei... dar chestiile astea se intampla de multi ani si nimeni nu face nimic...
Nu inteleg ce au facut dupa ce ca isi exercita monopolul cu gaze din subsolul tarii noastre !
Hotia nu mai are limite !
Când va fi arestat individul ăsta pentru fraudă?
Diferenta de 11,7 % este data de plata Puterii Calorifice Superioare, care este un indicator care in practica nu este util. In mod normal ar trebui platit gazul la Puterea Calorifica Inferioara, adica exact aceea putere obtinuta prin arderea gazului natural. PCS la care platim, reprezinta PCI + cantitatea de energie necesara evaporarii apei rezultate din arderea combustibilului.
Orice ai face aceea apa se evapora, deci de acolo vine principala porcarie.
Factura de acum pt mine care am contor, este cu aproape 40% mai mare decat cea anterioara la acelasi consum. Trebuie luat in calcul si TVA la aceea factua.
Nah, ca v-am dat idei...Detaliile vi le da "mos Gugle".
Altfel treceti pe curent. Acolo contoarele sunt mai "omenesti" si "accesibile". (Tot Gugle...)
oricine vine la putere tot pe luat este
Smecheria este ca puterea calorica pentru populatie se masoara o data la 30 zile si atunci baga gaze bogate dupa ce se face masura puterii calorice se livreaza gaz sarac.
Metrul cub de gaz trebuie considerat in conditii normale (273,15 K =0 grade C, 1 atm).
Metodologia europeana n-a fost ... inca, influentata de manelistii de la ANRE.
Prostia cu 15C deriva dintr-un standard adresat pasaricilor si ornitorincilor: ISO 2533:1975, Standard Atmosphere, International Organization for Standardization;
... distributia de gaze tine de inginerie chimica, unde se foloseste normal metrul cub.
Bravos Borfasi!
Le doresc la smecherii astia ca pe banii obtinuti fraudulos sa-si cumpere medicamente.
Stai sa te invat eu: il luam pe cetateanul Gogu, pe acarui factura scrie atatia m3, atatia kWh echivalenti, atatia lei.
Daca am fi aplicat standardul Ue, pe acea factura ar fi trebuit sa apara: atatia m3, atatia kWh echivalenti, atatia lei, cu atat % mai mult sau putin.
iferentele provin din urmatoarele motive, care sunt creatii ale directorului X, parlamentarilor A,B,C si D si acarului Paun.
Cei gasiti vinovati de premeditarea furtului sa plateasca cu puscaria!
N-ai vazut ca a fost exact pe dos : astia l-au impuscat pe Ceasca... nu chiar in ceafa.......
- posibilitatea instalarii de contoare cu citire continua si analizor cromatografic care calculeaza permanent acea putere calorifica superioara si care poate spune exact in orce moment citi MW ai consumat (aprox 50 mii euro asa o scula) la intrarea in sistemele de distributie la fiecare oras (in afara Ro acestea au inregistrat intre 5-11% diferente fata de contoarele metrice cu corectoare electronice - incl. abaterile normativelor aberant de mari)
- montarea de contoare (proprietatea si obligatia distrigaz/eon) pentru acei consumatori care isi permit de analizoare cromatografice sau cel putin posibilitatea de prelevare de mostre de gaze pentru stabilirea intr-un mod independent a puterii calorifice si procentului de CH4 din acel gaz extras ca mostra (mostre analizate in laboratoare specializate monitorizate permanent de autoritatile abilitate - un fel de RAR al contoarelor distirgaz daca vreti)
- etc
ASADAR solutii sunt NECAZUL MARE este ca
- ANRE nu se implica REAL desi poate in elaborare de reglementari stricte privind acest proces de monitorizare a calitatii gazelor la consumatori
- ANRE lasa pe seama OCPI si alte institutii nestiutoare si naive in investigatiile lor modul de clarificare a reclamatiilor consumatorilor privitoare la calitatea gazelor (ma refer la nuanta MW)
Din pacate EON/Distrigaz spun "La mai mare negotului cu fraieri din Romanica!" Si mai puneti la socoteala ca inca mai factureaza in pret un gaz de import mult mai mare decat cel din UE!! VECHE deja si tema asta eterna!!
Ce am scris mai sus sunt citeva solutii tehnice in vigoare in UE!
ce sa votezi: intre "ei" si "ei". O lege se da, populatia nu face sau nu poate face nimic. Asa este si cu impozitul la CAS crescut curand de la 9.5 % la 10.5%. N-ati simtit la salariu?
ar trebui sa corespunda cu valoarea de pe factura,
daca nue asa poti face scandal
De aceea, in tehnica s-a introdus notiunea de puere calorifica "inferioara" a gazului, referitoare la caldura utila. (=puterea calorifica superioara minus cantitatea de caldura ce se consuma la evaporarea apei continute in gaz).
Numai aceasta putere calorifica "inferioara" se ia in considerare la dimensionarea instalatiilor de producere a caldurii (cazane de abur sau de apa calda/fierbinte).
Introducand puerea calorifica superioara, in locul celei inferioare (cea utilizata de noi, beneficiarii), furnizorul ne obliga sa platim si costul caldurii care vaporizeaza apa din gazul metan livrat. Din cauza defectelor instalatiilor de indepartare a apei sau din smecherie, furnizorul poate sa livreze apa a carei vaporizare sa o platim, vaporii de apa produsi ajungand in atmosfera, prin cosul de fum.
Cantitatea de caldura necesara vaporizarii apei este foarte mare, fiind de cinci ori mai mare decat cantitatea de caldura necesara pentru incalzirea apei pana la temperatura de 100 grade Celsius.
Ca atare, in factura de plata a consumului de caldura ar trebui sa apara puterea calorifica inferioara, nu cea superioara.
Relatia intre ele este:
PSC=PCI+a(umiditate cb+continut hidrogen) unde a este o constanta.
E = v * mc gaz sau ceva de genu, e pe factura formula.
Ideea e ca scade presiunea in teava iarna la sub 15 grade si eu cred ca baga azot de pana la 30% ca sa mixeze amestecul si sa aiba presiune gazul, si de aceea consumul nostru creste in perioada de iarna.
In loc de 200 mc consum putem sa estimam 260 mc gaz datorita azotului - si asta o stiu din interior de la cineva care lucreaza la gaze !
daca mai adaugam si erorile contoarelor si alte aspecte ... in jur 50% din pret factura e furt calificat !