MOL si Gazprom Export au semnat marti un acord care prevede infiintarea unei unitati subterane de stocare gaz, in Ungaria, a anuntat marti MOL, printr-un comunicat de presa. Decizia finala de investitie va depinde atit de aprobarile legale in vigoare, cit si de sursele de finantare si fezabilitatea tehnica a proiectului, potrivit reprezentantilor MOL.

"Noua entitate, care va fi detinuta in proportie de 50% de catre fiecare parte, va contribui la cresterea securitatii furnizarii de gaz in regiune. Unitatea de stocare gaz va avea o capacitate totala de 1,3 miliarde de metri cubi, precum si o capacitate zilnica de extractie de 15 milioane de metri cubi", potrivit comunicatului MOL, citat de agentia NewsIn.

Aceasta va fi infiintata prin reamenajarea fostului zacamint de gaz natural al MOL, Pusztaföldvár-Dús, constructia urmind sa inceapa in 2010 si sa fie finalizata si pusa in functiune in 2012 -2013.

Grupul MOL este cea mai importanta companie integrata de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est, cu sediul central la Budapesta. Compania isi desfasoara activitatea in Europa, Orientul Mijlociu, Africa si tarile CSI. MOL detine trei rafinarii de mare complexitate in Ungaria, Slovacia si Italia. In Romania, MOL detine 132 benzinarii.

Compania ruseasca Gazprom este cel mai mare producator de gaze din lume.