Premierul Rusiei, Vladimir Putin, si-a exprimat marti indoiala asupra proiectului Nabucco, care ar trebui sa alimenteze Europa cu gaze naturale din afara Rusiei, in conditiile in care acest gazoduct ar trebui sa traverseze un numar mare de tari si implica in mod obligatoriu participarea Iranului, relateaza AFP.

"In ceea ce priveste alte itinerarii, nu am nimic impotriva. Dar Nabucco nu reduce numarul tarilor de tranzit, ci il majoreaza: Azerbaijan, Turcia, Georgia", a declarat Putin, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de omologul sau ungar, Ferenc Gyurcsany.

"Si acest lucru nu este suficient, pentru ca Nabucco nu poate fi alimentat cu gaze naturale fara participarea Iranului", a adaugat el.

Proiectul Nabucco, care ar urma sa transporte gaze naturale din Marea Caspica, evitand Rusia, ar trebui sa fie construit prin participarea a sase state, inclusiv Romania.

Pana in prezent, Nabucco a ramas la stadiul de proiect, din cauza dificultatilor intampinate in finantarea gazoductului.

Nabucco este concurat de proiectul ruso-italian South Stream, la care participa si Ungaria, considerat mai atragator de Consiliul Mondial al Energiei.