Monopolul rus de gaze naturale, Gazprom, a primit o invitatie de a participa la proiectul european Nabucco, insa nu va accepta oferta. Rusii ramin fideli proiectului South Stream. In acest timp, Romania risca sa ramina intr-o situatie delicata, atita timp cit Nabucco pare sa nu mai aiba sprijin european.

Vicepresedintele grupului Gazprom, Alexander Medvedev, a afirmat intr-un interviu acordat canalului de televiziune rus Vesti TV ca Gazprom se va concentra asupra proiectului propriu South Stream si nu se va implica in Nabucco.

"Spre deosebire de Nabucco, avem tot ceea ce ne trebuie pentru a materializa South Stream. Avem resurse de gaze naturale, piaţa de desfacere, un management potrivit si experienţa in a implementa proiecte complexe", a precizat Medvedev, conform Mediafax, care citeaza presa rusa.

El a adaugat ca grupul rus nu este pregatit sa lucreze la doua proiecte simultan. "Daca alergi dupa doi iepuri, nu prinzi niciunul. Avem un obiectiv si-l vom urmari doar pe acesta", a spus Medvedev.

Gazoductul South Stream a fost proiectat sa transporte 31 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an tot din Asia Centrala, dar si din Rusia, spre Balcani si alte state europene. Capacitatea conductei ar putea fi marita, insa, cu inca 16 miliarde metri cubi, potrivit Gazprom. Proiectul implica participarea Bulgariei, Serbiei, Ungariei si Greciei.

Romania isi pusese sperantele privind propria siguranta energetica in Nabucco, proiect de zece miliarde dolari, sprijinit de Uniunea Europeana si SUA. Acesta vizeaza legarea zonei centrale a Asiei de Europa, gazoductul urmand sa tranziteze Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Romania, Ungaria si Austria, ocolind Rusia si Ucraina. Inceperea construcţiilor a fost programata pentru 2010.

Numai ca luni, la o reuniune a Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe din cadrul UE, oficialii europeni au confirmat "disparitia" proiectului Nabucco de pe lista de proiecte energetice ce urmeaza sa fie finantate. Primele estimari arata ca decizia a fost luata la initiativa cancelarului german Angela Merkel, care a insistat ca niciun ban european sa nu fie cheltuit pe proiecte de interes minor pentru Berlin, relateaza EU Observer.

Proiectul Nabucco a fost inlocuit in documentul european cu sintagma "coridoare energetice", in timp ce un alt proiect, gazoductul Poseidon ce leaga Grecia cu Italia, a fost pastrat in document ca atare.