Monopolul rus de gaze naturale Gazprom a avertizat miercuri Ucraina ca modificarile realizate la sistemul de transport al gazelor naturale fara acordul Moscovei vor afecta contractele de livrare catre restul Europei, informeaza Ria Novosti.

Discutiile recente legate de modernizarea conductelor, derulate intre Ucraina si Uniunea Europeana, au starnit furia Rusiei, care nu a fost invitata sa participe. Oleg Aksyutin, seful departamentului pentru transportul gazelor de la Gazprom, a declarat ca modificarile neautorizate ale sistemului de transport vor influenta nu numai contractele de export ale Rusiei cu statele europene, ci si productia de gaze a Rusiei si Asiei Centrale.

A construi "noi conducte de gaze ar costa mai multe miliarde de euro", dar numai o patrime din aceste cheltuieli ar asigura cresterea capacitatii, a explicat luni premierul ucrainean Iulia Timosenko.

Luni, Uniunea Europeana s-a declarat dispusa sa finanteze modernizarea sistemului ucrainean de transport al gazelor naturale, cu conditia asigurarii unui acces egal la conducte. Anuntul l-a infuriat pe premierul rus Vladimir Putin, in conditiile in care gigantul Gazprom ar putea fi privat de monopolul detinut asupra livrarilor de gaze pe teritoriul Ucrainei.