Gigantul rus Gazprom vrea "sa monopolizeze aprovizionarea cu gaze naturale a Europei", sustin serviciile secrete spaniole, potrivit unui articol publicat de cotidianul Publico si citat de AFP.

Ziaristii sustin ca au reusit sa intre in posesia unui raport recent al serviciilor secrete spaionle - CNI - care arata ca Gazprom negociaza cu alte tari producatoare precum Iranul, Algeria, Nigeria si Guineea ecuatoriala, in incercarea de a "prelua controlul asupra surselor energetice din afara frontierelor rusesti".

Scopul este acela de a deveni singurul furnizor de gaze naturale al Europei, afirma Publico.

Acesta este si motivul semnarii unor importante acorduri de cooperare energetica intre Rusia si o serie de state din America Latina, precum Venezuela, Bolivia sau Brazilia.

In ceea ce priveste Nigeria, CNI afima ca Gazprom vrea sa controleze un gazoduct care ar urma sa lege aceasta tara de Europa, via Niger si Algeria -proiectul gazoductului transsaharian Trans-Saharan Gas Pipeline (TSGP).

Cel mai mare producator mondial, Gazprom, controlat de stat, joaca un rol esential in aprovizionarea Europei.

Grupul a fost implicat recent, in mai multe randuri, in tensiunile diplomatice dintre Rusia si mai multe tari europene, din cauza diferendumurilor comerciale cu Ucraina.

Spania nu este dependenta de importurile rusesti, majoritatea aprovizionarilor provenind din Africa de Nord.

In noiembrie, insa, interesul Gazprom de a cumpara un grup petrolier spaniol, Repsol, a provocat tensiuni intre cele doua tari.

La inceputul lui martie, Gazprom a semnat un acord cu grupul spaniol Gas Natural care ii permite sa cumpere centrale electrice situate in Spania.