Premierul rus Vladimir Putin nu va participa la summitul energetic al tarilor de la Marea Neagra, care va avea loc la Sofia saptamana aceasta, dar se va intalni cu omologul sau bulgar la Moscova, saptamana viitoare, relateaza Reuters.

Purtatorul de cuvant Dmitri Peskov a spus ca aceasta schimbare nu indica existenta unor probleme in negocierile Moscovei cu Bulgaria si alte natiuni-cheie pe tema unui gazoduct din Rusia spre Europa, South Stream.

"Negocierile se desfasoara intr-o atmosfera constructiva", a declarat Peskov. Mai devreme sau mai tarziu, asteptam o intelegere... este vorba de un proiect foarte complicat iar acesta nu este un secret.

Oficiali americani si din UE au criticat South Stream, spunand ca el va spori independenta europeana fata de gazul rusesc. De altfel, Europa se bazeaza deja pe Rusia pentru un sfert din gazul sau.

UE promoveaza planul rival Nabucco, iar Bruxelles-ul si Moscova sunt in competitie pentru a atrage tari de tranzit si furnizori pentru conductele lor.

South Stream, proiect condus de gigantul rus Gazprom, va permite Moscovei sa ocoleasca Ucraina in livrarea de gaz catre Europa.