Oficiul ungar pentru energie (MEH) a fost anuntat de compania rusa Surgutneftegaz ca a achizitionat o participatie de 21,2% in grupul MOL, dar MEH nu a acceptat inca nota informativa, deoarece nu a primit raspuns la unele intrebari, informeaza agentiile de presa.

MEH nu a precizat, insa, care au fost intrebarile adresate companiei rusesti, relateaza NewsIn. O stire anterioara arata ca Surgut nu ar putea participa la intrunirea generala anuala a grupului ungar MOL, pentru ca nu a anuntat reprezentantii MEH cu privire la cumpararea participatiei.

Surgutneftegaz, a patra mare companie petroliera din Rusia, a anuntat in martie ca a platit 1,4 miliarde euro pentru participatia detinuta de OMV in cadrul Mol, in timp ce presedintele MOL, Zsolt Hernadi, a spus ca Surgutneftegaz ar putea prelua controlul grupului MOL numai in mod teoretic, din cauza ca limita de 10% din drepturile de vot, inscrisa in articolele de asociere, ar reprezenta un obstacol.

Hernadi declarase in fata Comitetului pentru Afaceri Externe ca MOL nu are nicio legatura cu grupul rus si a catalogat mai multe aspecte ale unui presupus acord drept “ciudate”. Unul dintre acestea ar fi faptul ca tranzactia nu a fost precedata de discutii diplomatice intre Rusia si Ungaria, necesare in cadrul unui acord de asemenea proportii.

In Ungaria, atat guvernul, cât si opozitia au anuntat ca sustin independenta MOL si au promis ca vor face tot ce pot pentru a impiedica o preluare a grupului de catre Surgutneftegaz.