Producatorii de petrol din Golful Persic sunt dispusi sa accepte mentinerea preturilor petrolului la un nivel scazut pentru a permite relansarea cresterii economice globale, relateaza cotidianul arab A-Sharq al-Awsat. Desigur, preturile actuale vor duce la o scadere puternica a veniturilor acestor producatori.

Ministrul petrolului din Qatar, Abdullah al-Attizah considera ca actualul pret al petrolului, care oscileaza intre 40-50 de dolari, este unul "pragmatic".

Ali al-Naimi, ministrul petrolului din Arabia Saudita, spune ca un pret de 50 de dolari pentru un baril reprezinta "o contributie la economia globala". Statul sau, spune ministrul, isi va spori productia pana la jumatatea acestui an, de la 8 milioane de barili la 12,5 milioane, pentru a face fata unei eventuale penurii de petrol.

In acelasi timp, consumatorii asiatici au temeri ca reducerea productiei ar putea crea o criza a hidrocarburilor, cand economia va creste din nou. "Cand piata se reincalzeste, iar cererea sporeste, recuperarea economica ar putea intampina probleme si mai mari", a explicat Nobuo Tanaka, director executiv al Agentiei Internationale a Energiei.

Arabia Saudita doreste o stabilizare a pretului barilului de petrol la circa 75 de dolari.