Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis ca pretul gazelor livrate populatiei sa scada cu 3%, de la 1 mai, intrucat operatorii au fost de acord sa isi amane recuperarea datoriilor. Anuntul a fost facut de presedintele ANRE, Petru Lificiu.

El a adaugat ca aceasta masura a fost luata tinand cont de evolutia pretului international al gazelor, dar s-a tinut cont si de situatia dificila prin care trece populatia in acest an de criza. "Este un fel de solidaritate fata de cetateni", a adaugat Petru Lificiu in urma cu aproape doua saptamani.

De altfel, anuntul privind ieftinirea gazelor a fost facut de premierul Emil Boc pe 3 aprilie, in urma analizei pe care a facut-o institutia de reglementare.

Ultima data, ANRE a majorat preturile la gaze naturale livrate populatiei la 1 iulie 2008 cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania.

In 2008, Romania a consumat 17,3 miliarde metri cubi gaze naturale. Dintre acestea, circa doua treimi provin din productia interna, iar o treime este importata.