Vicepremierul rus, Igor Secin, a avertizat in timpul negocierilor cu UE ca la iarna Europa de Est poate ramane nu numai fara gaze naturale, ci si fara petrol. In opinia lui Secin, pentru prevenirea acestei situatii UE si Rusia trebuie sa finanteze transportul de gaze in Ucraina si sa renunte la lansarea oleoductului Odessa-Brody in directie inversa.

“Pentru asigurarea unui tranzit stabil a gazului rusesc catre consumatorii lui europeni, Ucraina trebuie sa cumpere in cel mai scurt timp si sa umple rezervoarele sale subterane cu 19,5 miliarde metri cubi. Daca nu va proceda astfel, tragedia din ianuarie se va transforma intr-o reala catastrofa, a declarat Secin in cadrul negocierilor cu comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, citat de ziarul Gazeta.

“In ianuarie, depozitele ucrainene de gaze dispuneau de o cantitate suficienta pentru completarea sistemului cu volumul necesar, dar acum rezervoarele sunt aproape goale, dupa evenimenele din prima luna a anului”, a explicat Secin, propunand comisarului european “responsabiliate subventionata”.

Altfel spus, Rusia sugereaza Comisiei Europene sa se gandeasca la posibilitatea ca Ucraina sa fie creditata nu numai de Rusia, ci si de consumatorii europeni de gaze. “Poate creditele de stat reprezinta cel mai adecvat si mai eficient raspuns in acest caz, pentru a ridica nivelul de responsabilitate a beneficiarilor acestor mijloace”, a precizat Secin, citat, in egala masura, de Kommersant.