Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, sustine ca trebuie facute in vara o serie de importuri de gaze pentru acoperirea depozitelor de gaze in vederea asigurarii depozitelor necesare pentru iarna. In conditiile in care vor fi facute importuri masive, este dificila o reducere a preturilor. Tudor Serban a afirmat ca a trimis autoritatii de reglementare un studiu care arata ca sunt necesare aceste importuri.

In ceea ce priveste energia electrica, chiar Petru Lificiu a spus ca autoritatea ar putea recunoaste costuri noi in tarifele de distributie si transport. Acest lucru inseamna o energie mai scumpa. In Romania, cererea de producere a energiei eoliene este mare, circa 18.000 de megawati, insa capacitatea de preluare a acestei energii in reteaua nationala este foarte mica, doar 3.000 de megawati. De exemplu, in judetul Galati exista cereri pentru 1.500 de megawati, cat doua grupuri de la Cernavoda. "Avem nevoie de modernizarea retelei, dar asta va creste tariful si va avea influenta in pretul final", a spus Lificiu. "Noi ne-am propus sa recunoastem in costuri racordarea la centralele eoliene. Sa vedem cand", a prcizat presedintele ANRE.

ANRE, nehotarata in privinta stabilirii tarifelor

Declaratia presedintelui privind ieftinirea energiei de la 1 iulie a fost facuta imediat dupa ce a fost audiat de Comisia de Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si pentru Petitii a Camerei Deputatilor pe tema preturilor la gaze.

Frecvent, pretul gazelor naturale a provocat disensiuni. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) se afla intre ciocan si nicovala. Pe de o parte, distribuitorii fac presiuni in vederea mentinerii preturilor ridicate, pe de alta parte, Comisia de Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si pentru Petitii a Camerei Deputatilor considera ca este prea mica reducerea de 3% aplicata de la 1 mai.

Initial, ANRE a dat castig de cauza distribuitorilor, hotarand mentinerea tarifelor chiar si in conditiile in care preturile la gazele din import au scazut foarte mult in ultima vreme. In urma unei discutii cu premierul Emil Boc, presedintele ANRE, Petru Lificiu, a anuntat ca preturile vor scadea cu 3% de la 1 mai. Acest anunt a venit la scurt timp dupa ce a declarat ca ANRE nu va modifica pretul gazelor naturale pana la toamna deoarece trebuie acoperite niste costuri de anul trecut ale distribuitorilor.

Reducerea cu 3% a tarifului nu a multumit pe nimeni. Nici pe consumatorii care au facut sesizari la Comisia de Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si pentru Petitii a Camerei Deputatilor pe motiv ca scaderea este prea mica, nici pe distribuitorii care doreau mentinerea tarifelor.

E.ON România a anuntat ca ar putea sa actioneze în justitie Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), din cauza deciziei autoritatii de ieftinire a gazelor cu 3%, de la 1 mai, potrivit NewsIn. E.ON ameninta si cu reducerea, in acest an, a investitiilor in sectorul gazelor naturale.

Petru Lificiu a raspuns ca nu este nicio problema daca se va ajunge la proces. "E.ON isi apara interesele", a precizat Lificiu.

Scaderea tarifelor la gaze este normala in conditiile in care preturile la gazele din import au scazut de la 480 USD/1000 mc la 370 USD/1000 mc. In perioada urmatoare, preturile la gazele din import vor scadea si mai mult, dupa cum a anuntat Gazprom. De asemenea, a fost redusa ponderea importurilor in consumul national cu 5% de la 25% cat era in primul trimestru. In plus, au fost reduse tarifele la distribuitori cu aproape 10 lei/MWh (12%) de la 77,7 lei cat a fost in primul trimestru a tarifului.