Pretul titeiului ar putea creste semnificativ dupa ce economia se va redresa, a declarat luni directorul general adjunct al Fondului Monetar International, John Lipsky, citat de AFP.Pentru a evita aceasta situatie, guvernele trebuie sa incurajeze investitiile petroliere, a aratat Lipsky, la o reuniune a ministrilor Energiei ai G8, organizata la Roma.

"Criza financiara, volatilitatea preturilor si nivelul scazut al acestora din prezent ar putea determina reducerea dezvoltarii capacitatii de productie. Pe termen scurt, se anticipeaza scaderea preturilor titeiului, mentinerea stocurilor de petrol la niveluri ridicate si revenirea gradula a cererii", a detaliat Lipsky, avertizand totusi ca reducerea semnificativa a investitiilor poate pregati terenul pentru o crestere brusca a cotatiilor.

Totodata, preturile scazute ale materiilor prime - cum ar fi metalele - duc la cheltuieli mai mici pentru dezvoltarea de proiecte petroliere, arata oficialul FMI. Guvernele trebuie sa urmareasca investitii mai stabile si mai previzibile, odata cu implementarea unor masuri fiscale care sa incurajeze investitiile din domeniul petrolier.