Haos in politica energetica. Adriean Videanu trebuie sa-si dea demisia
1. Nu are inca o politica energetica coerenta, desi exista deja din 2007 un document in acest sens ce a fost in dezbatare publica. Dl. Videanu anunta non-stop tot felul de viitoare si ipotetice initiative energetice fara a pune in dezbatere publica strategia domniei sale si schimbarile celei aflate prezent in vigoare.
2. Este nehotarat in ceea ce priveste Compania Energetica Nationala
3. L-a numit (ulterior schimbat) pe Ionel Mantog la complexul energetic Rovinari
4. Intentioneaza sa steaga datorii de 1,5 miliarde de euro la 3 mamuti energetici fara a avea un plan economic de redresare si fara a convinge ca acesti mamuti nu vor inceta sa fie ceea ce au fost in ultimii 20 de ani: gauri negre finantate de catre contribuabili, gauri negre utilizate in scopuri politice.
5. L-a convins pe premierul Boc sa anunte ca Romania va subventiona pretul la gaz pentru 4-5 luni (pentru ca asta este traducerea faptului ca se va asigura doar gaz romanesc si nu din import). De ce nu subventioneaza si pretul benzinei?
Gazul, petrolul, resursele in general, au un pret international iar consumatorul nu are decat sa-l plateasca. Daca nu este in stare, sa reduca din alte costuri sau sa-i eficientizeze procesele de productie. Daca vrem o economie sanatoasa, este bine ca firmele, consumatorii finali, etc sa caute tot timpul solutii mai avantajoase, care sa consume mai putina energie. Pomana statului nu va duce decat ca aceasta pomana sa fie ceruta si in viitor.
Cum se impaca subventia la gaz cu stergerea datoriilor de 1,5 miliarde de care vorbeam mai sus? Pot deveni acele firme profitanbile in conditiile de concurenta neloiala de la gaz (de ex. pentru producerea de energie electrica)? Care este impactul asupra mediului si asupra conservarii resurselor?
Politica energerica romaneasca este in haos deplin. A venit vremea ca cineva sa raspunda pentru asta. Dl. Videanu trebuie sa-si prezinte demisia.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
SA TRAITI BINE !
A suparat o multime de soferi cu traficul perturbat de marile lucrari-dar acesti nervi erau inerenti.Poate ca-i mai bine cu doctorul care inafara de perle si mici spectacole de circ (carnat etc)nu prea da semne ca va face ceva...poate spume!
"Daca vrem o economie sanatoasa, este bine ca firmele, consumatorii finali, etc sa caute tot timpul solutii mai avantajoase, care sa consume mai putina energie"
Suna a "limba de lemn" (cine stie ce este...)..
Eu am becuri "economice" in toata casa (de 2 ani) si totusi energia electrica pe care o platesc creste constant in conditiile in care nu am alti consumatori fata de acum 2 ani. Cum explicatzi?.
Un prieten de-al meu are o firma de productie / sinteza produse chimice de laborator (folosite in spitale). Are de incasat livrarile pe 6 luni (spitalele nu au platit). Linia de producitie e optimizata la maxim, nu poate :gasi solutii de reducere a costurilor cu energia (decit in povestile SF).
Haos in Romania. Toti romanii trebuie sa-si dea demisia...
si ultimul sa stinga lumina!
2. Este nehotarat in ceea ce priveste CEN... Nu e de mirare, pentru ca riscam o gramada de frictiuni cu CE pe tema asta. Sa intelegem insa ca dvs sunteti hotarat!?
3. L-a numit pe Mantog la sugestia rahatului asta de coalitie si l-a schimbat cand s-a demonstrat ca nu era omul potrivit; trebuia sa persiste in eroare!?
4. Mamutii energetici sunt in restructurare de 20 de ani si tot nu sunt eficienti; va asteptati sa fi fost eficientizati in 5 luni? Stergerea datoriilor este initiativa tovarasilor de la guvernare.. mai informati-va!
5. Deci subventionarea pretului gazului e o treaba proasta au ba!? ca asa lasati sa se inteleaga.. A propos: Nu avem atata productie interna de petrol incat sa ne permitem sa facem acelasi lucru pentru benzna... in calitate de comentator economic ar fi trebuit sa stiti.
Masura este un ajutor de criza, pe termen scurt, nu are nici in clin nici ni maneca cu eficientizarea productiei firmelor.
6. Ce-are a face subventia la gaz cu stergerea datoriilor, conservarea resurselor si protectia mediului?
Si lista poate continua (din pacate).
Ca sa rezumam: haosul e in articolul dumneavoastra, domnule Stoica! Sper doar ca nu e la fel si in gandirea dvs ;) ... ca ar fi mare jeopardy!