Nabucco incepe sa piarda teren chiar si in fata Romaniei
Gazprom a cerut Romaniei, cu ocazia recentei vizite la Moscova a lui Adriean Videanu, acordul pentru furnizarea unor date tehnice in vederea construirii conductei South Stream.
In iunie urmeaza sa fie semnat un acord interguvernamental pentru demararea constructiei gazoductului Nabucco. Practic, este momentul decisiv. Daca nu se va lua o decizie clara la reuniunea din iunie, Nabucco nu prea va mai avea sanse sa continue, sustin surse din sectorul energetic. Deja, Rusia a inceput o ofensiva puternica impotriva Nabucco, iesind in fata cu South Stream. Potrivit acelorasi surse, Nabucco a inceput chiar sa-si piarda si din potentialii furnizori de gaze din Marea Caspica. Uzbekistan, Kazahstan si Turkmenistan au refuzat, la inceputul lunii. Ba, mai mult, Kazahstan a decis sa participe la un gazoduct Marea Caspica-Rusia, . "De dominatia Rusiei trebuie sa se tina seama in orice proiect se abordeaza. Rusia are o politica de a folosi gazele din interiorul tarilor care au facut parte din ea", a spus Tudor Serban.
Si premierul Emil Boc da de inteles ca nu este exclusa participarea la proiectul South Stream. "In privinta perspectivei proiectelor de finantare a petrolului, gazelor si energiei in spatiul Marii Negre, Romania urmareste cu prioritate realizarea proiectului Nabucco, a conductei Constanta-Trieste si construirea la Constanta a unui terminal de gaze naturale lichefiate. Sunt pe agenda noastra, fara ca prin aceasta sa neglijam celelalte proiecte europene aflate in dezbatere. Romania are avantajul strategic de a detine o pozitie importanta in oricare dintre ele, de aceea Romania isi va flexibiliza politica putand fi parte componenta si la alte proiecte europene", a declarat Boc.
In plus, Rusia a inceput sa-si caute si alti clienti in afara Europei. Potrivit presedintelui Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, Rusia a incheiat contracte cu China si Azerbaijan. "Observam ca Romania a devenit o pata alba in tranzitul cu hidrocarburi. Nabucco este o decizie in domeniul energiei care nu poate fi luata fara o decizie politica", a spus Iulian Iancu. Potrivit acestuia, Rusia nu mai depinde de consumatorii din Europa. "Astazi, exista alternativa. A reusit sa incheie un contract de 25 de miliarde de dolari cu China. In aceasta situatie, Europa este obligata sa aiba o voce unica. Insa, exista in perioada de criza, o voce mai degraba protectionista si nationalista", a spus Iancu.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
A picat acordul ala? Sau ce? Sau voi astia de la hotnews.ro inca nu stiti de asta.
Luati de aici:
http://www.khaleejtimes.com/DisplayArticleNew.asp?col=§ion=business&xfile=data/business/2009/May/business_May673.xml
Acordul nu e egal cu o tranzactie.
Construirea unui terminal LNG trebuie sa aiba o prioritate mai mare decat Nabucco sau South Stream - la o adica, Romania nu ar depinde de niciunul. Proiectele de constructie de gazoducte pot fi folosite pentru negocieri politice cu cei care par mai interesati in construirea lor.
Noi ar trebui sa ne vedem de terminalul LPG, fiindca acolo nu depindem de nimeni.
La fel si cu costurile de lichefiere a gazului.
Nu ar fi mult mai normala pentru UE extinderea catre restul Europei a conductelor care aduc gaze din Algeria in Franta si Italia ? Sau a celor care aduc gaze din Norvegia catre nordul Europei ?
Si, pentru a nu depinde de nici un furnizor, sustinerea in paralel a proiectului South Stream, care rezolva problema tranzitului prin Ucraina, multumind in acelasi timp si Rusia ?
Normal ca rusii se orienteaza pe unde sunt consumatorii mai importanti si care nu au alternative.
E logic, ca in oricare alta afacere. Te duci unde e piata de desfacere. De ce sa construiesti prin Romania care are productie interna si nu consuma asa mult cand sunt altii mai hamesiti in jur si dispusi sa scoata banul.
Construirea unui terminal de gaze lichefiate la Constanta nu necesita resurse financiare importante, se poate face in relativ scurt timp si elimina monopolul rus in stabilirea pretului gazelor natural importate de Romania in primul rand si cu perspective de a exporta aceste gaze catre Europa. De asemenea terminalul stabileste credibilitatea Romaniei ca un jucator mai important in livrarea de gaze catre Europa - asemenea Rusiei
In conditiile de mai sus, Romania poate pune un pret politic acceptului constuirii conductei South Stream pe propriul teritoriu. Un bun exemplu de troc in acest sens este corelarea retragerii trupelor si tehnicii de lupta ruse din Transnistria cu construirea conductei. Fiecare etapa de construire a conductei ar putea fi precedata de o retragere partiala. Un asemenea acord poate fi incheiat fara o recunoastere publica.
Asa cred ca ar trebui jucat cu rusii. Un asemenea joc ei il inteleg.
Si noi oferim una in schimbul alteia cand noi le vrem pe amandoua si pe ei ii doare in cot?
Asta e tipul de afacere care ar merge in Romania daca ii dai mita cui trebuie. Cine se duce sa ii dea lui Putin mita si cat?
Avantajul lui este ca se diversifica sursa si scade dependenta de rusi dar nu ca e ieftin.
Terminalul LNG poate avea rolul de a stabili mecanisme de piata si va fixa un pret maxim pe care rusii il pot cere. Costul termnalului se poate justifica chiar daca e mai putin folosit in cazul in care se iau in considerare interesele populatiei pentru ca firmele de distributie nu sunt afectate de pretul gazului.
Terminalul LNG este o investitie strategica precum capacitatiile de stocare subterane iar investitia are sens daca e facuta de stat ca reprezentant al intereselor populatiei. In pricipiu, orice investitie care stabileste piata e binevenita.
Faceti:
- hidrocentrale noi
- reactoarele 3,4,5 Cernavoda
- noua centrala nucleara
- parcuri eoliene si solare
Si dupa aia puterea de negociere a Romaniei va fi mult mai mare si in problema gazului.
Interesant sunt urmatoarele terminale de LNG in proiect la Bulgari si Polonezi.
articol din 15.04
"Qatar in talks with Bulgaria for LNG terminal. ....
Bulgaria is not the first European country that is interested in Qatar’s gas reserves. Last week Qatargas 2 was officially opened by the Emir of Qatar. The LNG terminal will eventually supply the UK with up to 20% of its natural gas requirements. "
link http://arabianoilandgas.com/article-5298-qatar_in_talks_with_bulgaria_for_lng_terminal/
IN PLUS SA NU DEPINDA NUMAI DE QATAR
"Bulgaria inks deal to buy Egypt gas.....Reuters
Published: April 25, 2009, 22:44
Sofia: Bulgaria signed an agreement yesterday to explore options of buying gas and liquefied natural gas (LNG) from Egypt as part of its quest to ease its heavy dependence on Russian energy.
Bulgaria’s Economy and Energy Minister Petar Dimitrov and Egypt’s Oil Minister Sameh Fahmy signed a memorandum of understanding on energy cooperation on the sidelines of an energy security summit in Sofia.....
“There are possibilities to import LNG through an existing terminal in Greece or through a new terminal, whose building we are discussing with Greece,” Dimitrov said.
Dimitrov said once a pipeline project connecting Egypt with Turkey was completed, Bulgaria would also discuss the possibility of importing gas though that link. He did not give other details"
LINK http://www.lngpedia.com/bulgaria-inks-deal-to-buy-egypt-gas/
POLONIA "WARSAW, April 15 (Reuters) - Polish gas monopoly PGNiG PGNI.WA signed a framework agreement with Qatar's Qatargas Operating Company on liquefied natural gas (LNG) supplies starting in 2014, PGNiG said on Wednesday.
Qatargas will provide PGNiG with around 1 million tonnes of the super-cooled gas annually via tanker shipments, as state-controlled PG"