Ministerul Economiei invita Rusia sa participe la toate proiectele energetice din Romania. Romgaz si Gazprom au semnat primul memorandum de colaborare dupa 1989. Acordul este confidential.
Ministrul economiei a aratat presei un teanc de hartii, spunand ca acela este memorandumul semnat cu Gazprom. A precizat ca nu poate fi facut public deoarece este confidential. Ba mai mult, a intors teancul de hartii astfel incat sa nu poata fi surprins vreun cuvant din memorandum de catre camerele de luat vederi.
Videanu a afirmat ca in urma acordului, va fi infiintata, in septembrie, o societate mixta, din care Romgaz si Gazprom vor detine cate 50%. Societatea mixta va avea ca obiect de activitate realizarea unor depozite de inmagazinare si valorificarea acestora. Depozitele de gaze care urmeaza sa fie construite ar putea inmagazina in jur de 5-6 miliarde de metri cubi de gaze.
Videanu: Si Romgaz poate importa gaze direct de la Gazprom
Videanu sustine ca prin aceasta colaborare cu Gazprom, rusii sunt invitati sa participe la toate proiectele energetice din Romania. "Ideea este aducerea cat mai aproape de consumatorul UE a gazelor rusesti pe timp de vara, cand sunt ieftine, si valorificarea lor impreuna pe timpul iernii", a adaugat Videanu. Potrivit acestuia, importatorii de gaze vor functiona liber. Chiar si Romgaz poate importa direct gaze de la Gazprom, a raspuns ministrul facand referire la posibilitatea eliminarii intermediarilor in importurile de gaze.
"Pasul urmator este infiintarea unei comisii mixte intre cele doua companii, care sa elaboreze documentatia pentru infiintarea firmei mixte, evaluarea colaborarii pe depozitul de gaze de la Margineni. Vrem sa implicam, pe langa consultantul selectat deja de noi si specialistii Gazprom. Colaborarea este un proiect castigator, poate fi o colaborare pe 30 de ani", a precizat Videanu.
Pe 21 mai se vorbea de o posibila colaborare, acum se vorbeste despre primul memorandum semnat dupa 1989
Interesant este ca aceste declaratii au fost facute la aproape doua saptamani dupa vizita la Moscova. In declaratiile facute imediat dupa vizita, Videanu nu a spus nimic despre faptul ca ar fi vorba despre un primul memorandum semnat dupa 1989 si nici despre posibilitatea Romgaz de a face importuri direct de la Gazprom. Dimpotriva, intr-un comunicat al Ministerului, se vorbeste despre o posibila colaborare intre cele doua companii. Cititi aici comunicatul de presa.In plus, directorul general al Romgaz, Adrian Piteiu, a declarat pentru NewsIn ca reprezentantii Gazprom spun ca se poate discuta despre importurile directe Romgaz - Gazprom, doar in conditiile in care cantitatea de gaze importate va fi mai mare fata cea contractata in prezent cu firmele Whintershall si Imex. Practic, Romania ar trebui sa prefere gazele din import care sunt, in prezent, de trei ori mai scumpe decat cele din productia interna. De asemenea, Vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati ca este foarte incantat de contractele incheiate cu intermediarii.
Declaratiile de acum au fost facute intr-o perioada dificila pentru ministrul economiei avand in vedere ca instanta il obliga sa restituie Primariei Capitalei, alaturi de mai multi functionari, circa 5 milioane lei din cauza unor nereguli constatate de Curtea de Conturi.
Energie: Companie mixta Romgaz-Gazprom, inca o hidrocentrala pe Dunare
Gazprom a solicitat tarii noastre suport tehnic pentru construirea South Stream. Adriean Videanu: Cererea Rusiei nu inseamna invitarea Romaniei in proiect

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
In sfarsit Romania incepe sa constientizeze potentialul economic urias prin reincalzirea relatiilor cu Rusia.
Extrem de importanta miscare!
Magna International, compania scoasă în faţă va deţine numai 20% din Opel, în timp ce banca rusească Sberbank va avea 35%. Restul de acţiuni vor fi deţinute de către GM (35%) şi salariaţii Opel. Parcă am fi asistat la una din privatizările prin metoda MEBO. Evident, în această ecuaţie, toată lumea se întreabă ce are în comun un producător de piese cu o bancă rusească şi, mai ales, ce legătură are Sberbank cu Opel. În aparenţă cele trei entităţi par distincte, numai că în întreaga încrengătură a apărut "partenerul industrial" al Magna: OAO GAZ, constructorul de maşini aparţinând "oligarhului" Oleg Deripaska. Ei bine, aici se închide cercul întrucât Deripaska nu este nimeni alcineva decât cel care, în mai 2007, investea peste 1.54 mld. dolari în Magna International. O tranzacţie pe care nu a mai putut-o susţine din cauza crizei.
Din punctul nostru de vedere, această tranzacţie este un avertisment. Faptul că la nemţi se întâmplă cidatenii de acest gen înseamnă că ceva e putred în Europa, iar politica noastră jenantă faţă de Rusia s-ar putea să aibe consecinţe grave. Când mă gândesc la acuzele aduse OMV de către unguri, la faptul că Rhurgas (cumpărătorul Distrigaz Nord) are relaţii mai mult decât apropiate cu ruşii şi la suspiciunile care planează asupra GDF înţeleg că nu ne aflăm sub auspicii liniştitoare. Vom avea oare timpul necesar reparării greşelilor grave făcute involuntar (sau poate voluntar, cine ştie)? Sunt câteva întrebări pe care trebuie să ni le punem cu foarte mare seriozitate.
presimt, ca ironie a sortii, ca Noua Ordine Mondiala nu-i va include tocmai pe cei care si-au dorit-o.
Romaniei ii va fi bine oricum. Caci are noroc.
stima
Tu vi sa-mi spui ca UE e un lucru rau, compara nivelul de trai din orice tara din Europa de vest cu Rusia sau orice alta tara din sfera de influenta a Rusiei. Nu stiu daca esti un comunist nostalgic sau un om prost.
Daca tu ai impresia ca o colaborare cu rusii va aduce vre-un avantaj Romaniei, te inseli amarnic.
Romania e santajata... iar o oarecare independenta energetica ar aduce niste avantaje Romaniei si poate chiar o cale de scapare... dar tu crezi ca rusii vor lasa sa se intample asa ceva??Ai dovada in articolul asta ca nu vor lasa sa se intample asa ceva. Te bucuri ca facem afaceri cu rusii... vai de capul nostru de popor de prosti.
Dute in Ukraina daca-ti plac rusii si lasa-ma pe mine in pace in Romania cu europenii si nu-mi povesti de interesele strategice ale Romaniei, ca esti varza si nu stii nimic despre ce se intampla in spate.
Sunt oameni care chiar cred asa ceva?
Acuma inteleg cum ajunge PSD-ul in parlament.
ne-am obisnuit cu lipsa de transparenta.
de ce or avea intotdeauna liderii nostri impresia ca atunci cand vine vorba despre resursele nationale sau interesul public numai cativa trebuie sa stie ce si cum, iar majoritatea trebuie doar sa plateasca taxe si factura dupa ce distractia s-a incheiat?
Dupa OMV in ghera austriacului, acum cu gazele pe mana rusilor.
Saracan de noi, vom fi tunsi la piele, epilatzi ce-mai tura-vura...
"Ideea este aducerea cat mai aproape de consumatorul UE a gazelor rusesti pe timp de vara, cand sunt ieftine, si valorificarea lor IMPREUNA pe timpul iernii"
De fapt rusii se dau pe mana noastra.
Cred ca ti-a amortit creierul de la atata vodka!!
Ia-l de mana pe Ivan si mutati-va amandoi intr-o pestera.
o data ce un contract este confidential CLAR ca ceva pute.
e ministru si ne reprezinta.......
cum naiba sa fie confidential un contract care ne priveste pe noi toti?
VDN nu fii pupincurist!
iata o parte din actele normative in vigoare :
http://www.vdn.ro/legislatie.php
in plus exista si standardul international ISO 27001:2005
esti SRIst ,sau ce dracu esti? Vezi-ti de linguselile tale si lasa tara sa respire aer nu gaze comuniste.
Stiu bine ce scriu.
Prin PACTUL DE LA VARSOVIA si prin CAER-ul din perioada comunista, rusii aveau acces la tot ce misca in partea asta a Europei. Cum iti explici ca in orice tara au facut investitii (Cehia, Bulgaria, etc) s-au dus la sigur???
In momentul de fata rusii joaca extrem de pragmatic. Vor participa la energia din Romania (piata de care au nevoie ca de aer) si in schimb vor face ceva concesii mai mult ca sigur.
Interesant este ce fel de concesii vor face...poate Basarabia si vechile provincii romanesti dupa colapsul Ucrainei ????
De ce ar ceda Rusia influenta politica pentru promisiuni economice viitoare? Rusia nu e Romania si nu inghite pastile de genul asta.
Discutiile vor fi pur economice, noi ar trebui sa deschidem piata ruseasca pt marfurile romanesti.
Eu chiar nu inteleg de ce este confidential... E ceva de ascuns acolo sau ce anume?
Poate ma insel, nu sunt expert in relatiile comerciale internationale, dar nu ar fi normal ca publicul sa aiba acces la detaliile acestui acord?
Printr-un acord de genul asta se by-paseaza Ucraina si se pregateste ce va sa se intimple in partea de rasarit a Europei... O sa vedem si noi peste 6 luni- 1 an....
Eu si acum ma intreb dupa 20 de ani daca prabusirea URSS nu a fost un risc calculat si asumat de strategii rusi "din umbra".
Ce sa mai spun un guvern plin de incompetenti.
In conferinta de presa s-a spus in clar: inmagazinarea gazelor importate...
Care din aceste cuvinte nu iti sunt familiare!?
Romania invita Rusia sa se implica in toate proiectele energetice... nici nu mai trebuie citit mai departe
I-al pe VDN si pe Ivan de manuta si mergeti impreuna in pestera voastra comunista.
Asta spune tot despre seriozitatea acestui minister
Sa nu ne amagim, domnu' Patriciu a vandut rusilor compania sa, OMV e controlat de rusi, pana si STRABAG-ul care cica ne ajuta cu infrastructura are actionari tot rusi.
Nu stiu cum sa va spus, dar se pare ca tot rusii ne-au cumparat, si nici macar nu am fost scumpi, cativa barili obositi de petrol si gata, suntem ai lor.
Iar de domnu' Brodura (pardon, Videanu), nici nu are rost sa mai vorbesc, e clar ca interesul Romaniei a fost la mijloc si a fost bine aparat (din parti adica).
Probabil ca asta e momeala ca sa stam mai linistiti cu proiectul ala ce trecea pe la noi si ducea gaz mai spre vest, sarind putin peste rusi.
Dar suntem prea ieftini si tampiti pentru a avea o coloana vertebrala si a face ceva bun. Altfel, gura nu ne mai tace, dar lucruri cu cap, pentru interesul national, mai rar.