Producatorul de gaze Romgaz si compania rusa Gazprom au semnat un memorandum de colaborare, in urma vizitei facute, la Moscova, in urma cu doua saptamani, de o delegatie condusa de ministrul economiei Adriean Videanu. Acesta sustine ca este primul acord de colaborare directa semnat dupa 1989 intre Romgaz si Gazprom. Videanu nu vrea sa dea publicitatii memorandumul, afirmand ca documentul este confidential.

Ministrul economiei a aratat presei un teanc de hartii, spunand ca acela este memorandumul semnat cu Gazprom. A precizat ca nu poate fi facut public deoarece este confidential. Ba mai mult, a intors teancul de hartii astfel incat sa nu poata fi surprins vreun cuvant din memorandum de catre camerele de luat vederi.

Videanu a afirmat ca in urma acordului, va fi infiintata, in septembrie, o societate mixta, din care Romgaz si Gazprom vor detine cate 50%. Societatea mixta va avea ca obiect de activitate realizarea unor depozite de inmagazinare si valorificarea acestora. Depozitele de gaze care urmeaza sa fie construite ar putea inmagazina in jur de 5-6 miliarde de metri cubi de gaze.

Videanu: Si Romgaz poate importa gaze direct de la Gazprom

Videanu sustine ca prin aceasta colaborare cu Gazprom, rusii sunt invitati sa participe la toate proiectele energetice din Romania. "Ideea este aducerea cat mai aproape de consumatorul UE a gazelor rusesti pe timp de vara, cand sunt ieftine, si valorificarea lor impreuna pe timpul iernii", a adaugat Videanu. Potrivit acestuia, importatorii de gaze vor functiona liber. Chiar si Romgaz poate importa direct gaze de la Gazprom, a raspuns ministrul facand referire la posibilitatea eliminarii intermediarilor in importurile de gaze.

"Pasul urmator este infiintarea unei comisii mixte intre cele doua companii, care sa elaboreze documentatia pentru infiintarea firmei mixte, evaluarea colaborarii pe depozitul de gaze de la Margineni. Vrem sa implicam, pe langa consultantul selectat deja de noi si specialistii Gazprom. Colaborarea este un proiect castigator, poate fi o colaborare pe 30 de ani", a precizat Videanu.

Pe 21 mai se vorbea de o posibila colaborare, acum se vorbeste despre primul memorandum semnat dupa 1989

Interesant este ca aceste declaratii au fost facute la aproape doua saptamani dupa vizita la Moscova. In declaratiile facute imediat dupa vizita, Videanu nu a spus nimic despre faptul ca ar fi vorba despre un primul memorandum semnat dupa 1989 si nici despre posibilitatea Romgaz de a face importuri direct de la Gazprom. Dimpotriva, intr-un comunicat al Ministerului, se vorbeste despre o posibila colaborare intre cele doua companii. Cititi aici comunicatul de presa.In plus, directorul general al Romgaz, Adrian Piteiu, a declarat pentru NewsIn ca reprezentantii Gazprom spun ca se poate discuta despre importurile directe Romgaz - Gazprom, doar in conditiile in care cantitatea de gaze importate va fi mai mare fata cea contractata in prezent cu firmele Whintershall si Imex. Practic, Romania ar trebui sa prefere gazele din import care sunt, in prezent, de trei ori mai scumpe decat cele din productia interna. De asemenea, Vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati ca este foarte incantat de contractele incheiate cu intermediarii.

Declaratiile de acum au fost facute intr-o perioada dificila pentru ministrul economiei avand in vedere ca instanta il obliga sa restituie Primariei Capitalei, alaturi de mai multi functionari, circa 5 milioane lei din cauza unor nereguli constatate de Curtea de Conturi.