Romania mai are de asteptat pana cand va importa gaze din Rusia, fara intermediari, sustine Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. "Sunt sanse mici ca Romania sa scape de intermediari in relatia cu Gazprom", a declarat acesta pentru RFI.

Ministrul Adriean Videanu a fost recent la Moscova, dar nu a obtinut un acord ferm din partea rusilor pentru ca Romania sa cumpere gaze direct de la Gazprom.

Tudor Serban crede ca acest lucru s-ar putea intampla din 2011 si ca in prezent sunt sanse reduse. "Cred ca sunt sanse mici. Oricum noi avem contracte cu ei pana in anul 2011. Vizita este un inceput, o sa continuam legaturile cu ei si relatiile si in functie de cum vor fi si evenimentele politice, poate in 2011 o sa reusim sa facem un contract direct", precizeaza Tudor Serban.

O parte a presei sustine ca Moscova ar fi pus o conditie esentiala pentru a livra gaze Romaniei fara intermediari: sustinerea proiectului ruso-italian South Stream, privit ca un concurent al proiectului Nabucco, agreat de Uniunea Europeana. Nabucco isi propune sa reduca dependenta blocului comunitar de gazele rusesti.