Proiect de Ordonanta de Urgenta: Ministerul Economiei anuleaza datorii de aproape 200 de milioane de lei

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 5 iunie 2009, 14:33 Economie | Energie


Datoriile Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) si Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) vor fi anulate prin compensare, se arata intr-un proiect de Ordonata de Urgenta supus dezbaterii publice de catre Ministerul Economiei. Obligatiile de plata ale RAAN catre bugetul general consolidat sunt de 52.348.000 lei, iar cele ale SNLO sunt de 141.315.000 lei. Impreuna, cele doua societati datoreaza statului 193.663.000 lei.

Potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta, societatile se afla in situatia in care organele fiscale blocheaza conturile bancare si executa silit bunuri mobile si imobile care au importanta deosebita in desfasurarea activitatii acestora. "Pentru faptul ca nu exista surse de finantare pentru stingerea acestor obligatii, pentru a nu se ajunge ca acesti operatori economici sa intre in stare de faliment, fapt ce ar declansa probleme economice si sociale foarte mari, se impune adoptarea unui act normativ prin care sa se acorde compensarea pierderilor inregistrate de Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare cu datoriile restante ale acesteia si ale Societatii Nationale a Lignitului Oltenia catre bugetul general consolidat al statului", se arata in proiect.

In Anexa 1 a proiectului  se arata ca pierderile totale ale RAAN, la 31 decembrie 2008, erau de 220.302.000 lei. In acelasi timp, RAAN este datoare la  SNLO cu 169.913.000 lei. Din momentul in care ordonanta de urgenta intra in vigoare, se suspenda executarea silita a creantelor fiscale.

Preturi la energia electrica mult sub costuri

In nota de fundamentare a proiectului  se arata ca vanzarea sub costuri a energiei electrice este principala cauza a acumularii acestor datorii istorice. "Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare a functionat in perioada iulie 1998 – mai 2000, in conditii necorespunzatoare, din punct de vedere al unei economii de piata, in sensul ca nu a avut finantare pentru productia de apa grea ce avea ca destinatar Administratia Nationala a Rezervelor de Stat conform art. 19 alin. (3) din HG nr. 365/1998, iar energia electrica a trebuit sa fie vanduta sub costurile de productie datorita politicii guvernului din acea perioada de protectie sociala prin pretul impus al energiei electrice livrate in sistem si al energiei termice pentru incalzire livrata populatiei, fara o fundamentare pe baza costurilor", precizeaza nota de fundamentare. Astfel, RAAN a ajuns sa aiba datorii imense fata de SNLO.

Exemple de tarife la energia electrica si energia termica

Anul 1998 – tarif aprobat = 408.000 lei MWh; respectiv 89.000 lei/Gcal lei ROL
- cost efectiv =
504.300 lei MWh; respectiv 176.200 lei/Gcal lei ROL
Anul 1999 – tarif aprobat =
481.000 lei MWh; respectiv 156.500 lei/Gcal lei ROL
- cost efectiv =
665.700 lei MWh; respectiv 306.400 lei/Gcal lei ROL
Anul 2000 – tarif aprobat =
827.300 lei MWh; respectiv 870.100 lei/Gcal lei ROL
- cost efectiv =
318.900 lei MWh; respectiv 457.700 lei/Gcal lei ROL


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2447 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Gaura in buzunar (Vineri, 5 iunie 2009, 14:39)

  AntonH [utilizator]

  Oare numai eu simt de parca as fi furat din buzunar?!
  • -7 (9 voturi)    
   * (Vineri, 5 iunie 2009, 14:50)

   dan [anonim] i-a raspuns lui AntonH

   poate ar fi mai bine sa nu ti se mai dea apa calda si curent vreo 2 sapt sa vedem cat de furat ai sa te simti atunci!
   • +7 (7 voturi)    
    dle dan (Vineri, 5 iunie 2009, 15:13)

    cetateanul suspendat [utilizator] i-a raspuns lui dan

    curentul a fost platit o data din buzunar. Ca a lucrat in pierdere este problema guvernarii de atunci care ar trebui taxata. Asta e treaba cu politicile PSD iste de subventii si programe sociale. Ca nu platesc ei, platesc altii mai tarziu datoria lor. Ei sunt eroii, cei care mostenesc datoria sunt tradatorii.
  • +2 (6 voturi)    
   Se reface ALIANTA DA !? (Vineri, 5 iunie 2009, 15:05)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui AntonH

   Din decembrie 2008 pana ieri nu am auzit decat tangoul clasic : Greaua mostenire Tariceanu .
   *
   Acum aflam ...din nou, din nou !!!....vechiul hit despre Nastase...perioada iulie 1998 – mai 2000....
   ....si tot asa , pas cu pas inapoi ...pana la guvernul Maurer...sau mai bine Kogalniceanu....
 • +7 (7 voturi)    
  Pai stati oleaca, tovarasi (Vineri, 5 iunie 2009, 14:44)

  soferul [utilizator]

  Nu era vorba ca o firma care nu produce profit trebuie sa se inchida?
  • +5 (7 voturi)    
   nu firma (Vineri, 5 iunie 2009, 15:11)

   max [anonim] i-a raspuns lui soferul

   trebuie sa se inchida directorii ei care au semnat contracte trembele si in scurta vreme si-au construit vile de neam prost.
   • +1 (1 vot)    
    Matale nu prea judeci ... (Sâmbătă, 6 iunie 2009, 9:57)

    Eu [anonim] i-a raspuns lui max

    Directorii aia n-au semnat nimic de buna voie si nesiliti de nimeni. Guvernul din vremea aia le-a bagat pe gat preturile de vanzare sub pretul de productie. Io zic ca de inchis ar trebui guvernantii de la vremea aia. Parerea mea.
 • 0 (4 voturi)    
  Neocomunistii de la PDL + PSD (Vineri, 5 iunie 2009, 15:03)

  Alex [anonim]

  Aschimodia de Boc si derbedeul nu au auzit de lichidare judiciara ?
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 8 iunie 2009, 19:07)

   [anonim] i-a raspuns lui Alex

 • 0 (4 voturi)    
  vreau si eu sa fiu scapat de faliment (Vineri, 5 iunie 2009, 15:04)

  oldman [anonim]

  noi ashtia mai mici decat o regie de lignit, suntem somati si executati silit intr-o perioada extrem de scurta daca nu reusim sa platim la timp darile la stat (impozite pe salarii, contributii la asigurari de sanatate si sociale, tva). la aia marii merge cu iertarea. codu nostru fiscal zice ca poti da salariile daca ti-ai platit impozitele la salarii mai intai. sa inteleg de aici ca minerii nu si-au vazut banii de cand au societatile astea datorii, sau ca la casele mari se inchid ochii?
 • +2 (2 voturi)    
  INCREDIBIL,DAR ADEVARAT (Vineri, 5 iunie 2009, 15:06)

  UN CUNOSCATOR [anonim]

  despre afacerile de miliarde ale directorilor de la raan dr tr severin cu tiganii din strehaia,aflate ,,gratuit" de peste un an de zile in atentia politiei mehedinti nu se cunoaste la nivel guvernamental?de ce sa plateasca poporul roman menegementul defectuos si ,,spagile' incomensurabile primite de unii sau altii??se discuta chiar in presa despre inceperea urmaririi penale,atat asupra tiganilor,cat si a directorilor de la raan,dar toate acestea...in campania electorala din ... noiembrie...2008!
 • +1 (1 vot)    
  COMPENSARE (Vineri, 5 iunie 2009, 15:19)

  chupacabra [anonim]

  "sa se acorde compensarea pierderilor inregistrate de Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare cu datoriile restante ale acesteia"

  Stimati tovarasi din umilele mele cunostinte de economist compensarea inseamna altceva. Ma gandesc ca nu mai sunt la curent cu noile instrumente si "inginerii" economico-finantiste. Poate ma lamuriti si pe mine cum se poate compensa pierderea cu datoria, nu de alta dar as vrea sa-mi compensez si eu pierderile cu datoriile si daca imi mai iese si ceva pe deasupra promit ca fac cinste.
  • +1 (1 vot)    
   tin-te bine ! (Vineri, 5 iunie 2009, 16:41)

   pacalitu' [anonim] i-a raspuns lui chupacabra

   Pai, stimabile domn, sa-ti explic eu daca nu sti ! Pai, treaba sta cam asa; pierderea dumitale se inglobeaza in datorie (sic!) ca asa se face pe la noi ! Apoi, faci dumneata o cerere de compensare catre guvern pentru returnarea unor sume restante (TVA, ceva fonduri, orice - gasesti dumneata ceva - ca se practica). Dupa ce ti-au aprobat, maresti suma aprobata legal si, uite-asa ajungi si cu venituri din ... pierderi !!! Ce-i asa de greu de inteles ?!? Sau de imaginat ?!? Ca doar sunt si PSD-ii la putere pe langa ailalti ...
 • 0 (2 voturi)    
  firma (Vineri, 5 iunie 2009, 15:29)

  artcoding [anonim]

  Voi vorbiti despre o firma de parca ar fi aici aprozarul din colt. Problema este de la cum au fost conduse acestea si ce li se aproba de la guvern. Cum poti vorbi despre inchiderea unui furnizor de energie...
  • +1 (1 vot)    
   Ati vrea voi !!! (Vineri, 5 iunie 2009, 16:45)

   unu' [anonim] i-a raspuns lui artcoding

   Nu se poate inchide un furnizor de energie, indiferent de ce tip de energie este. Mai mult, nu pot, furnizorii de energie sa-ti inchida racordul la o sursa de energie daca esti consumator privat! Nu ai alta alternativa... Dar, si acestia s-ar putea supune unei legi a falimentului ! Dar, la noi, inca nu am auzit sa existe o asa lege !!!
 • +2 (2 voturi)    
  gaura in buzunar (Vineri, 5 iunie 2009, 15:47)

  capatu satului [anonim]

  ar fi bine sa ne amintim din trecut ....
  in anul 2003 a fost o seceta foarte mare, Nuclearelectrica si Hidroelectrica aveau productie de curent 0, unii poate isi mai amintesc ca Dunarea s-a subtiat si arata ca un rau,
  PT. ca ELECTRICA SA a formulat cereri mari de curent electric si nu existau alte capacitati de productie s-au pus din nou in functiune toate agregatele vechi care mergeau pe carbuni, unele aflate in reparatie sau conservare, CNLO a pus in functiune inclusiv agregate ruginite numai ca sa poata produce suficient carbune pt. termocentrale, la sfarsitul anului 2003 si anul 2004 s-au adunat datorii imense ale ELECTRICA catre CNLO, guvernul PSD a descoperit pixu' si a inventa o chestie misto, a inventa SNLO, respectiv a sters datoriile ELECTRICA catre CNLO prin fuziunea dintre bucati ale CNLO si unele grupuri de Termocentrale, datoria era imensa multe mld. de euro, s-a invocat interesul national s.a.m.d.,
  pt. uituci, CNLO era singura companie care lucra in minerit si avea subventie 0, fiind rentabila si realizand profit, produsul vandut - lignitul - asigura toate resursele financiare necesare autofinantarii, la data respectiva si astazi angajatii din ELECTRICA SA se numara printre persoanele cu cele mai mari salarii din Romania - ma refer la directori, un director judetean are de peste 10 ani un salariu superior unui presedinte de Tribunal, guvernu stie de ce ca doar el le aproba prin Hotarari de Guvern,

  faptul ca necalificatii din PSD nu au dorit sa lase sa functioneze o societate rentabila - CNLO, probabil singura societate din minerit care era rentabila ne arata care sunt posibilitatile de analiza si sinteza ale oamenilor politici de la noi;

  povestea actuala cu SNLO se refera la iertarea de datorii, pt. prietenii care deja probabil se cunosc si care au dat o parte din malai pt. cumpararea celor 2 bucati din ELECTRICA, ca doar nu sunteti atat de frraieri sa credeti ca iertarea de datorii s-a facut in interesul tuturor din tara asta,
 • 0 (0 voturi)    
  Iar o luam de la capat?... (Vineri, 5 iunie 2009, 16:36)

  Max [anonim]

  Nu stiu cum e cu treaba asta: cand s-au initiat reduceri de personal, minerii au sarit ca arsi si-au pus-o imediat de greva. Statul i-a ajutat, iar cand ortacii au terminat de papat "banii" (cititi contributia fiecaruia din noi), au mai vrut alti bani, iar guvernul de-atunci le-a mai acordat un ajutor de nu stiu cate milioane vechi (tot din buzunarele noastre!). Acum e a nu stiu cata oara cand li se sterge datoriile!!! Da' noi pana cant trebuie sa tot platim? (sau, de fapt, nu mai e vorba de noi, ci de copiii nostri). De ce la un particular cel care a provocat o pierdere este pus la plata, iar la stat nu se intampla niciodata asta? Si mai vine guvernul lui boc si cu prostia aia de schema de salarizare unica unde toti bugetarii au salarii mai mari decat pot duce doua bugete ale Romaniei!
  Nu uitati ca cele mai mari salarii, averi si furaciuni in energie s-au facut! (A urlat toata presa de nenumarate ori). Adica, in loc sa intre profitul curat la buget, se fac tot felul de "inginerii" cu asa-zise "compensari" si "ajutoare". Si-uite-asa se cultiva nemunca si puturosenia.
  Ar trebui bagate toate-n faliment si inchise (mai putin unitatile strategice). Cat despre problema sociala - sa se recalifice sau sa se apuce de agricultura. Daca nu reusesc sa-si gaseasca de lucru, nu societatea este vinovata, pentru ca nevoie de forta de munca este, dar nu de necalificati. Toti s-au invatat sa le dea "statu'". Ei bine, statul asta nu mai poate sa le dea. Ce-o sa faca? O sa se duca iar in Bucuresti sa mai puna de-o mineriada?
 • -1 (1 vot)    
  Lasam de la noi (Vineri, 5 iunie 2009, 16:57)

  Puiu [anonim]

  Lasa ca dublam forfetarul. Se gasesc solutii.
 • +1 (1 vot)    
  Draga guvernule (Vineri, 5 iunie 2009, 17:16)

  wh [utilizator]

  Daca tot nu e definitivat proiectul, ma bagati si pe mine la anulari de datorii, trecute si viitoare? Datoriile mele oricum nu sunt mari in comparatie cu sutele de miliarde (lei vechi) pe care le au fata de stat cele 2 companii amintite. Nici n-o sa se cunoasca. Mai am cateva rude si cativa prieteni in situatia asta, va trimit o lista pe mail in cel mai scurt timp. Va rog sa-i ajutati si pe ei, ca o sa punem mana de la mana si o sa fim si noi atenti cu ceva, cand venim la Bucuresti nu venim cu mana goala. Multumesc anticipat!
  PS: nu-i bagati in seama pe ceilalti ,,fraieri" care comenteaza p-aici. Daca mai fac galagie, eu le dau minusuri, iar dvs. triplati-le taxele si impozitele. Sa-i invatam minte...
 • -1 (1 vot)    
  ! (Vineri, 5 iunie 2009, 18:37)

  ileana [anonim]

  Guvernanti mitocani!
  Si nou ne-ati pus "forfetar" la CA de anul trecut, ca sa fim nevoiti sa inchidem firmele!
  Mitocani nenorociti!
  i-ati castigat votul! TOTI PE UN BULETIN!
 • -1 (1 vot)    
  ...lehamite (Luni, 8 iunie 2009, 10:30)

  Dedalus [anonim]

  Si eu care credeam ca le baga si astora un impozit forfetar...

  Am gresit. Principiul economiei romaneasti este sa iei de la cei care muncesc pentru a da celor care fura.

  Cand nu mai e nimic de furat se aplica metodele:
  a) cresterea impozitelor (vezi forfetarul...)
  b) trecerea datoriilor companiilor la datoria de stat, adicatela tot in carca alor de muncesc.

  Acest Guvern nu conduce Romania, ci afacerile guvernantilor.
 • 0 (0 voturi)    
  de ce ? (Miercuri, 10 iunie 2009, 3:23)

  paguba ieou [anonim]

  de ce nu finalizeaza DNA -ul cercetarile ?
  de ce le trebuie ani de zile cind totul este clar ca s-a furt ca-n codru ?

  vezi vile si case de vacanta ,conturi ?

  cum poate 1 student sau 1 pensionar sa aibe apartamente ,case ,etc ...care se invirt dupa soare ? de unde bani ?

  De ce sa sufere muncitorul care 30% din salariul unui sef ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by