Uniunea Europeana sta sub amenintarea unei noi crize a gazului, chiar si in conditiile in care compania ucraineana Naftogaz a reusit sa-si achite factura aferenta lunii mai pentru gazele importate din Rusia. Reprezentantii Gazprom sustin ca este putin probabil ca Naftogaz sa poata plati livrarile pentru luna iunie.

"Au platit tot ceea ce datorau", adica 657 de milioane de dolari, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, potrivit NewsIn. Cu toate acestea, Gazprom a mentionat ca nu a fost inlaturat riscul unei noi crize a gazelor avand in vedere ca va veni si factura pe luna iunie.

In ultima perioada, Rusia a lansat amenintari legate de sistarea livrarilor de gaze care tranziteaza Ucraina, fapt care ar duce la blocarea aprovizionarii statelor europene. Un astfel de conflict intre Rusia si Ucraina a lasat Europa, in luna ianuarie, fara gaze rusesti timp de aproape trei saptamani. Aproximativ 80% din gazul livrat Europei tranziteaza Ucraina.

Saptamana trecuta, istoria parea sa se repete. Ucraina a intarziat cu platile, iar Rusia a inceput sa lanseze amenintari chiar si la adresa Uniunii Europene.

Premierul rus Vladimir Putin a avertizat Uniunea Europeana ca o noua criza a gazului ar putea izbucni inca de la sfarsitul lunii iunie, pentru ca Rusia va inceta complet livrarile catre Ucraina, daca aceasta tara nu isi plateste facturile. In lipsa unei solutii financiare, Ucraina va fi "obligata sa pompeze gazul destinat Europei", a spus Putin, potrivit AFP.

La sfarsitul lunii mai, Gazprom a cerut UE sa ajute financiar Ucraina pentru a putea plati gazul rusesc, in vederea evitarii unei noi crize a gazului, relateaza AFP. UE nu s-a grabit sa acorde ajutorul, dar situatia va fi analizata in cadrul unui summit european care va avea loc in 18 si 19 iunie. Tot atunci vor fi discutate si problemele legate de constructia gazoductului Nabucco, proiect care ar putea limita dependenta Europei de gazul rusesc. In iunie urmeaza sa fie semnat un acord interguvernamental pentru demararea constructiei gazoductului Nabucco.