Comisarul european pentru energie Andris Piebalgs a afirmat dupa o intrevedere cu ministrul economiei Adriean Videanu ca sprijinul tehnic furnizat de Romania pentru South Stream nu pune in pericol Nabucco. Piebalgs considera ca este util pentru Europa sa existe cat mai multe gazoducte. De asemenea, comisarul incurajeaza o colaborare intre Gazprom si Romgaz.

In urma unei vizite facute de ministrul economiei, luna trecuta, la Moscova, Gazprom a cerut Romaniei suportul tehnic pentru activitatile de foraj in Marea Neagra in vederea construirii conductei South Stream.

"South Stream, atunci cand va fi construit, va fi o ruta suplimentara de gaz pentru Europa. Un numar limitat de conducte ne face vulnerabili, am vazut acest lucru in ianuarie si in atunci cand a explodat conducta de gaz din Transnistria, de exemplu. Deci, cu cat exista mai multe conducte, cu atat mai bine", a declarat comisarul european.

In ceea ce priveste sprijinul tehnic pe care Romania il ofera pentru construirea South Stream, comisarul european nu vede care ar putea fi pericolul asupra proiectului Nabucco "Guvernul roman poate oferi ce informatii doreste, nu vad ce pagube ar putea aduce Nabucco", considera comisarul.

Despre proiectul Nabucco, Piebalgs a afirmat ca "suntem acum foarte aproape de a semna acordul interguvernamental, pana la sfarsitul lui iunie sau inceputul lui iulie".

Comisarul european considera, de asemenea, benefica o colaborare intre Gazprom si Romgaz. "Cred ca acest proiect de colaborare este benefic atat pentru Romania, cat si pentru Gazprom. Gazprom va obtine venituri din gazul pe care il va vinde cand este cel mai oportun. Lucrurile sunt in mana Rusiei, iar Gazprom este compania care vinde gaz. Ar trebui sa beneficiem de pe urma gazului rusesc, dar in acelasi timp cred ca trebuie sa diversificam sursele energetice", a spus comisarul european. In urma vizitei la Moscova, a fost semnat primul acord de dupa 1989 de colaborare directa intre Romgaz si Gazprom.