Comisarul european pentru energie considera ca este benefica o colaborare intre Romania si Rusia in domeniul gazelor naturale
In urma unei vizite facute de ministrul economiei, luna trecuta, la Moscova, Gazprom a cerut Romaniei suportul tehnic pentru activitatile de foraj in Marea Neagra in vederea construirii conductei South Stream.
"South Stream, atunci cand va fi construit, va fi o ruta suplimentara de gaz pentru Europa. Un numar limitat de conducte ne face vulnerabili, am vazut acest lucru in ianuarie si in atunci cand a explodat conducta de gaz din Transnistria, de exemplu. Deci, cu cat exista mai multe conducte, cu atat mai bine", a declarat comisarul european.
In ceea ce priveste sprijinul tehnic pe care Romania il ofera pentru construirea South Stream, comisarul european nu vede care ar putea fi pericolul asupra proiectului Nabucco "Guvernul roman poate oferi ce informatii doreste, nu vad ce pagube ar putea aduce Nabucco", considera comisarul.
Despre proiectul Nabucco, Piebalgs a afirmat ca "suntem acum foarte aproape de a semna acordul interguvernamental, pana la sfarsitul lui iunie sau inceputul lui iulie".
Comisarul european considera, de asemenea, benefica o colaborare intre Gazprom si Romgaz. "Cred ca acest proiect de colaborare este benefic atat pentru Romania, cat si pentru Gazprom. Gazprom va obtine venituri din gazul pe care il va vinde cand este cel mai oportun. Lucrurile sunt in mana Rusiei, iar Gazprom este compania care vinde gaz. Ar trebui sa beneficiem de pe urma gazului rusesc, dar in acelasi timp cred ca trebuie sa diversificam sursele energetice", a spus comisarul european. In urma vizitei la Moscova, a fost semnat primul acord de dupa 1989 de colaborare directa intre Romgaz si Gazprom.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
E bine stiut ca si producatorii de gaz vor sa faca un cartel precum cei din OPEC asa ca pretul de platit e foarte probabil sa fie cam unic in viitor.
A ne implica in proiectul South Stream inseamna a ne asigura resurse pentru viitorul apropiat la prima mana, direct de la rusi.
A nu ne implica in acest proiect inseamna a sta cu mana-ntinsa la ei peste cativa ani si a plati un pret mai mare decat ceilalti care fac parte din acest proiect.
A face depozite de gaze la noi in parteneriat cu Gazprom inseamna a avea siguranta ca nu vom ramane niciodata pe dinafara.
Nu va luati dupa toti guristii, resursele de gaze ale Romaniei se cam duc in urmatorii 15 ani si daca nu ne asiguram de pe acum viitorul vom ramane intr-o situatie foarte complicata.
Nabucco deocamdata e mort (sau inghetat pe termen nedeterminat) si am fi singurii prosti ce am ramane pe dinafara daca ne incapatanam sa ne contram cu rusii.
E haios si aparent te simti puternic cand ii iei pe rusi la rashpanghel, dar o facem pe pielea noastra. E mult mai avantajos si mult mai firesc intr-o lume normala sa cooperezi cu ei de pe pozitii de partener.
Buna cooperare Romgaz-Gazprom ar intari pozitia politica a Romaniei in interiorul UE, de stat-cheie in aprovizionarea cu energie dinspre Est.
Iar regimul comunist de la Chisinau ar pierde treptat sustinerea Moscovei, pentru ca n-ar mai fi rentabil.
Capisci?