Noua strategie energetica, in dezbatere publica: Ministerul Economiei vrea crearea a doua companii care sa produca energie cu 45 de euro pe MWh. Structurile de conducere vor fi diminuate

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 19 iunie 2009, 14:14 Economie | Energie


Ministerul Economiei a introdus in dezbatere publica noua strategie energetica. Documentul postat pe site-ul ministerului nu prezinta o strategie clara, fiind supuse analizei trei variante de restructurare in sectorul energiei electrice. Insa, unul dintre scenarii are castig de cauza in fata celorlalte doua.

Au fost analizate, in total, 13 scenarii, dintre care sunt luate in considerare trei, acestea primind cel mai mare punctaj. "Rezultatele analizei multicriteriale pun in evidenta faptul ca Optiunea F –Scenariul F3 – 2 societati mari si 3 societati mici si Optiunea E - Scenariile E1 – 5 societati, respectiv E2 – 4 societati, au cel mai bun punctaj (21 puncte) dintre scenariile supuse analizei multicriteriale", se arata in documentul pus in dezbatere publica.

Scenariul F3 presupune infiintarea a doua mari societati. Din prima mare sociatate urmeaza sa faca parte complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, unitatile 1 si 2 de la Cernavoda, hidrocentralele Valcea si Slatina, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si o parte din Electrica. In cealalta societate vor fi CTE Deva, CET Paroseni, ELCEN, hidrocentralele Portile de Fier, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu, Sebes, Buzau, Targu Jiu, Compania Nationala a Huilei (CNH), cealalta parte din Electrica si Romgaz.

Scenariul E1 presupune infiintarea a cinci societati. Compania A ar cuprinde centralele Rovinari, Borzesti si hidrocentralele Sebes, Hateg, Arges. Compania B ar fi formata din Turceni, Doicesti, hidrocentralele Tg. Jiu, Slatina si Cluj. Compania C ar avea in componenta centralele Deva, Bucuresti Sud, Bucuresti Vest, Grozavesti, Progresu, Palas, Braila si Valcea. Compania D ar cuprinde Craiova, Paroseni, Galati, hidrocentralele Caransebes, Buzau, Sibiu si Bistrita. Compnia E ar fi formata din Nuclearelectrica, Drobeta si Portile de Fier.

Scenariul E2 presupune infiintarea a patru societati. Prima companie ar avea in componenta Rovinari, Borzesti, Bucuresti Sud, Mures, hidrocentralele Buzau, Sebes, Slatina si Bistrita. A doua companie ar fi formata din Turceni, Braila, Bucuresti Vest, Grozavesti, Progresu, Titan, Palas, Galati, Targu Jiu, Caransebes si Valcea. A treia companie ar uni Craiova, Deva, Paroseni, Doicesti, Arges, Hateg, Sibiu, Cluj. Ultima companie ar fi formata din Nuclearelectrica, Drobeta si Portile de Fier.

Scenariul F3 este preferat, fiind de altfel recomandat de Ministerul Economiei. "Un avantaj major, care detaseaza Scenariul F3 de Scenariile E1 si E2 este acela ca in Scenariul F3 formarea celor doua societati noi se realizeaza prin comasarea structurilor existente, cu minimum de modificari ale acestora din punct de vedere juridic. Un alt avantaj al Scenariului F3 este acela ca gruparea dupa criterii de combustibil utilizat (lignit-apa-uraniu in Societatea 1, respectiv huila-apagaze naturale in Societatea 2) creeaza posibilitatea includerii in cele doua companii a SNLO, respectiv CNH si ROMGAZ, precum si a celor trei companii de distributie (Electrica) ramase neprivatizate", se arata in document. In cadrul Scenariului F3, in plus fata de cele doua mari societati propuse vor ramane activi si ceilalti producatori: Galati (Societate mixta Termoelectrica – CEZ), Borzesti (Societate mixta Termoelectrica – Electrabel Gaz de France), Braila (Societate mixta Termoelectrica – EoN/ENEL), Doicesti (Societate mixta Termoelectrica – Mechel) si CET Drobeta (in cadrul RAAN).

Avantaj: crearea unui cost unitar. Dezavantaj: dificultati in ceea ce priveste contractele bancare

In cazul primei societati care va avea o cota de piata de 48%, in urma combinarii resurselor lignitului cu productia hidro si cea nucleara, se va obtine un pret mediu de productie de 44 euro pe MWh. In cazul celei de a doua societati care va avea o cota de piata de 44%, combinatia huila + apa + gaze naturale ar determina un cost de 45 euro pe MWh. Aceasta in conditiile in care la ceilalti producatori, costurile depasesc 100 de euro ajungand pana la 144 de euro pe MWh. In acest moment, Hidroelectrica, cel mai ieftin producator, are costuri de 26 euro pe MWh, iar Termoelectrica, cel mai scump producator, produce cu peste 100 euro pe MWh.

Printre avantajele enumerate in cadrul strategiei propuse se numara crearea unui cost unitar actualizat al energiei electrice, posibilitatea atragerii de capital privat prin listarea la bursa si efectuarea unor investitii in sectorul termoenergetic, acesta fiind domeniul cel mai sensibil din sectorul energetic. Un alt avantaj este crearea unor companii integrate prin includerea in cadrul celor 2 companii de distributie a sucursalelor Electrica neprivatizate ( Muntenia Nord, Transilvania N, Transilvania S). De asemenea, vor fi diminuate considerabil suprastructurile de conducere existente.

Dar exista si dezavantaje, acestea fiind: reconsiderarea procesului de privatizare in sectorul producerii de energie electrica si reconsiderarea actualelor contracte de imprumuturi bancare.

Trebuie sterse datoriile

In urma elaborarii noii strategii energetice, marile beneficiare vor fi societatile din sectoarele termo si minier. In urma restructurarii, aceste societati vor fi curatate de datorii, urmand sa functioneze alaturi de unitati profitabile, precum cele din sectorul hidro.

Pentru ca cele doua companii energetice sa fie infiintate, trebuie rezolvata, in primul rand, problema datoriilor. In acest sens, Ministerul Economiei vrea sa stearga datoriile istorice, pentru ca aceste societati sa fie introduse "curate" in marile companii. Cele mai mari probleme le inregistreaza Compania Nationala a Huilei. CNH este cel mai mare datornic la stat, suma ajungand la aproximativ cinci miliarde de lei, din care 3,5 miliarde de lei sunt la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale. Restul reprezinta datorii la bugetul asigurarilor de sanatate si la cel al somajului. Ministrul economiei l-a informat pe comisarul european despre acordarea subventiilor la huila pentru CNH, avand in vedere ca in decembrie 2010 exprira termenul pana la care se pot acorda ajutoare de stat. De asemenea, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia are datorii de 141 milioane de lei

Stergerea datoriilor este un proces dificil avand in vedere ca trebuie si acordul Comisiei Europene, fiind vorba de un ajutor de stat. Dupa ce va fi stabilit modul in care vor fi infiintate cele doua companii energetice, autoritatile vor cere si acceptul Comisiei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3382 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Surse eco (Vineri, 19 iunie 2009, 14:47)

  s3xs1 [anonim]

  Ar fi de laudat. Vor fi interese economice la mijloc. Sper sa inteleaga si sa nu fure chiar tot. As prefera sa fie foarte bine platiti cei din structurile executive, dar sa isi faca treaba ... fara furaciuni si deturnari de fonduri.

  De asemenea, as dori sa vad un plan de investitii in surse regenerabile de energie. In plus, sa vad si un plan de dezvoltare a unei retele capabile sa sustina viitoarea linie din Egipt catre Austria. Este vorba de proiectul dintre UE si Statele din nordul Africii, cele in care se gaseste desertul Sahara.

  Vreau oameni cu viziune, nu cu interese economice!
  • 0 (0 voturi)    
   strategia e foarte buna,tergiversarea e moartea ei (Vineri, 19 iunie 2009, 20:17)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui s3xs1

   ..am citito pe site-ul ministerului;chiar m-am mirat ca un dovleac ca Videanu a putut avea norocul sa aiba la dispozitie o gasca de oameni destepti care au reusit prima mare revolutie in energetica romaneasca de 15 ani !cu cateva retusuri pur si simplu cosmetice (Ex. CET Turceni sau Rovinari -nu mai stiu care ,primeste apa industriala din Jiu de la centralele hidro care ar trebui astfel trecute la prima companie ;nu s-ar modifica nimic in pret ul energiei electrice per companie, aceste centrale pe jiu avand sub 1% din productia pe hidro ) sau faptul ca la prima companie ar trebui sa fie toate centralele de pe raul Olt de la Hoghiz la Islaz altfel nu are ratiune ;in rest e super OK si sper sa scapam de parazitii care cumpara enerrgia hidro super ieftina care strategic vorbind apartine poporului roman;daca in Sahara nu e apa ,se obtine electricitatea cu gaz si carbune ;energia hidro e acum data gastii lui dan Ioan Popescu iar populatia romana plateste MWh consumat excat ca africanii din Sahara -mai bine ne nasteam acolo ,ca nu avem nici un avantaj aici ;norvegienii si canadienii datorita apei platesc energia electrica la domestic, la preturi ridicol de mici ;au apa si nu au privatizato la escrocii cu Romania
 • 0 (0 voturi)    
  strategie (Vineri, 19 iunie 2009, 14:54)

  Ion [anonim]

  avand in vedere titlul " restructurarea sectorului de producere a energiei electrice din subordinea ministerului economiei in vederea cresterii sigurantei si securitatii in alimentarea cu energie" cred ca guvernul romaniei ar trbui sa incadreze in noile societati si abandonatele termocentrale pe carbune si hidrocarburi din orasele mari cum ar fi brasov, iasi, braila , galati, suceava, timisoara, arad, bacau etc.. astfel de instalatii scumpe, complexe si strategice au ajuns la deciziile unor consilieri locali ajunsi ca vai de capul lor pe niste liste de partidulete, consilieri care numai la energetica nu le este gandul. o adevarata siguranta si securitate in alimentarea cu energie ( electrica/termica ) numai asa ar fi. apoi guvernul ar mai privatiza unele termocentrale dupa anumite criterii.
 • 0 (0 voturi)    
  Se va (Vineri, 19 iunie 2009, 14:57)

  NBS [anonim]

  Ceva se va intampla cu siguranta pentru ca e vorba de muuuuulti bani. Ce nu se va intampla niciodata este acceptarea formulelor celor mai avantajoase pentru romani, din partea UE pentru ca ideea nu este sa ne mearga NOUA bine ci LOR (elitelor).
 • +1 (1 vot)    
  unitati de masurat tampenia (Vineri, 19 iunie 2009, 15:04)

  megawattorapeoua [anonim]

  Si zi asa MWh/h compania are putere
  • 0 (0 voturi)    
   de fapt (Vineri, 19 iunie 2009, 15:19)

   un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui megawattorapeoua

   W este unitate de masura pentru putere.

   MW/h ar putea masura variatia puterii in unitatea de timp.
 • 0 (0 voturi)    
  restructurare energetica (Vineri, 19 iunie 2009, 17:22)

  anonim [anonim]

  domnilor de la psd,pnl,udmer, unitiva si faceti ceva ptr. tara asta, sistemul energetic era singurul in care nu sa daduse iama, in loc sa desecretizeze contractele cu baietii destepti se sparge ceva ce mai mergea bine, asa ce va mai ramane? nimic, ptr.ca in acelasi timp se lucreaza la o lege prin care barajele se vor in administrarea apelor romane care va face ce cu ele? unde traim? nu vede si nu aude nimeni? pana cand se mai tot vinde din tara? tinta este privatizarea vanzarea pe nimic si ramane cineva cu terenurile microhidrocentralelor de putere mica si tot asa pana nu mai avem ce vinde si ce sparge!!!!!!! ALO ROMANIA TREZESTETE !!!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   de PDL nu pomenesti ? Nu Videanu ii tine in (Vineri, 19 iunie 2009, 19:45)

   Ab Dool [anonim] i-a raspuns lui anonim

   ...posturi pe oamenii' baietilor destepti'mosteniti de la Tariceanu si mai departe de la Dan Ioan Popoescu ?
   nu a luat bani Videanu sa se uite in alta parte,la prima strigare juma de milion de Euro cash, la a doua 2 milioane de Euro cash si de la' reconfirmarea' baietilor pe posturi,cate un milion Euro lunar ?cand il vad pe Basescu ca nu il arunca in strada pe acest Videanu care-l duce cu zaharelul acestei strategii ..imi vine sa ma arunc in urma tramvaiului ...
 • 0 (0 voturi)    
  cum? unde? cu cine? (Duminică, 21 iunie 2009, 0:40)

  zeze [anonim]

  in titlul articolului se pomeneste de dezbatere publica.
  sunt bucuros pentru romania ca asemenea situatie care ne "foarte" priveste sa fie dezbatuta public, si de ce nu modelul elvetian, sa se faca referendum cu solutia aleasa de guvernanti dupa ce a fost in prealabil discutata cu opinia publica, ca problema spinoasa si strategica si acasa si pentru bussines.
  sa auzim de si mai bine!
 • 0 (0 voturi)    
  Economisirea materiei cerebrale (Luni, 22 iunie 2009, 2:38)

  bernard70 [anonim]

  (Profit + Pierdere)/ 2 = OK

  Aceasta "noua strategie energetica" este o mare tampenie. Se ridica in slavi crearea unui pret unic, apropiat de media europeana: ha!

  Normal ca daca pui 26E/MWh la hidro + 88 E/MWh la termo (carbune) = prim media aritmetica simpla un pret unic de 57 E/ MWh.

  Crearea celor 2 companii pune merele rele alaturi de merele bune.

  In loc sa promovam productia care sa pastreza curat aerul populatiei, Ministerul Economiei il salveaza pe elevul chiulitor si cam tamp, ii da retroactiv 10 pe linie pentru primele 3 clase, ii pune 9 clase pe hartie, si il pune la acelasi nivel de valoare cu cel mai promitator si harnic elev care tocmai a luat bacalaureatul. Pentru ca e mai important sa avem productie de energie din carbune, nu din centrale hidro, eoliene, etc.

  Doar tampenia poate crea astfel de solutii aberante. Cand am un mar bun si unul putred, nu le pun in acelasi cos, sperand ca ambele mere sa devina "comestibile".

  Pe de o parte, inteleg interesul "tampit" de a le da niste bani minerilor. Dar, in conditiile in care companiile miniere (ext. de carbune) au si vor avea pierderi imense + produc la pret scump + polueaza 100%, pe langa ca le pastram si le dam bani degeaba, mai si continua "producerea" de noi generatii de mineri ce vor trai intr-un perpetuum mobile al problemelor sociale.

  Draga minister al economisirii materiei cerebrale pentru darts si rishca: cine creeaza si selecteaza idei si solutii de acest gen? Cum de scenariul F3 are 1001 de avantaje si doar 2 defecte de domeniul studiilor astrale? Doar pe hotnews.ro se duce dezbaterea publica pe acest subiect - pentru ca nu vad un loc guvernamental aranjat pentru "dezbatere publica" (adica noi intre noi, si sa nici nu va spunem ce ne place sau nu)...
  • 0 (0 voturi)    
   o aberatie (Miercuri, 2 septembrie 2009, 10:43)

   mutzu [anonim] i-a raspuns lui bernard70

   sunt total de acord cu berrnard70 si nu pot sa inteleg cum de nu vede nimeni ce se va intampla de fapt si ce inseamna aceasta " restructare". Si "dezbaterea asta publica" e o aberatie in Romania! In ce fel de tara traim? Cred ca cel mai bine ar fi ca toti oamenii destepti sa plece si sa ramana "materia gri" sa se certe pe aceleasi probleme lipsite de importanta pt tara, dar chipurile "benefice" pentru asa-zisa imagine a lor.
 • 0 (0 voturi)    
  inventii (Sâmbătă, 13 august 2011, 17:16)

  virgil [anonim]

  am o inventie in domeniul energiei electrice de tip ECO ,optinerea energiei electrice din alte surse in afara celor deja cunoscute pe piata.energia optinuta se poate folosi in iluminatul public,reclame,semafoare,ect...cine ma poate ajuta sa pot duce proiectul la bun sfarsit..tlf.0747972074,va multumesc!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by