Depasirea cotelor de emisii de carbon poate duce la scumpirea energiei
"Romania consuma anual 50 TWh. Facand un calcul prin impartire, rezulta ca pretul la energia electrica ar creste cu 10 euro pe MWh, ceea ce inseamna o crestere cu aproximativ 10%. Acesta este scenariul pesimist, iar intr-unul realist majorarea pretului la energie ar fi de 5%", a declarat Ionut Purica, expert in energie si mediu in cadrul Academiei Romane.
In conditiile in care pretul pentru emisiile de carbon este cuprins intre 12 si 30 euro pe tona de CO2, conform calculelor expertului Ionut Purica, la o medie de 25 euro pe tona de CO2, Romania ar trebui sa internalizeze un pret al CO2 de 500 milioane euro pentru a ajunge la pragul cerut initial de 95-100 milioane tone de CO2, de la cel aprobat de Comisia Europeana de 75-80 milioane tone CO2.
Romania a consumat anul trecut 63,7 milioane tone de CO2, in conditiile in care media anuala a numarului de certificate destinate pentru perioada 2008-2012 se ridica la 69 milioane tone dioxind de carbon.
"In planul de alocare, Romania a cerut intre 95 si 100 milioane tone, dar Comisia Europeana a aprobat cu 20% mai putin", a declarat Hortensia Dumitriu, director in cadrul ANPM.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Si pana la urmă si emisia de CO2 e un indicator de performanță economică. Dacă produci și emiți. Germania a emis 957 milioane tone CO2 in 2007 datorită producției mari pe care o au.
Principala problema in ceea ce priveste poluare, incalizirea globala, etc. este nivelul de bioxid de carbon (CO2) emis in atmosfera. E prea mult pentru puterea de absortie a planetei, astfel incat nivelul acestuia in atmosfera creste constant.
In cadrul masurilor de limitare a poluarii, s-a institutui un sistem prin care fiecare tara are dreptul sa emita un numar maxim de CO2. Se poate calcula (cu aproximatie) relativ usor cat se emite.
Astfel, se "impusca" doi iepuri. Cel putin la nivel teoretic.
1. Fiecare tara este incurajata sa investeasca in tehnologii ecologice (corect ar fi, mai ecologice, dar in fine). Decat sa platesti amenzi de astea usturatoare pt depasirea plafonului de CO2, nu mai bine bagi banii astia in tehnologii mai putin poluante, daca tot trebuie sa scoti banii din buzunar?)
2. Banii astia din amenzi (amenzi oricum o sa fie), se vor duce tot in zona actiunilor ecologice. Auzeam la un moment dat ca din banii astia ar fi bine sa fie subventionati cei care realmente sunt prea saraci sa adopte tehnologii ecologice (implict mai scumpe initial). Dar privind acest al doilea aspect, recunosc ca mai trebuie sa ma documentez.
Sper ca te-am putut ajuta cat de cat, si pe tine si pe cei care nu stiau inca despre ce e vorba.
Media de la noi ar trebuie sa abordeze mai des subiecte de genul asta.
In articol nu a precizat nici un termen...
Romania va continua sa se dezvolte economic, sa devina mai bogata decat este acum si.... implicit sa polueze mai mult :(