Energia s-ar putea scumpi in cazul in care Romania depaseste tinta pentru emisiile de dioxid de carbon impusa de Comisia Europeana. In scenariul optimist, cresterea ar putea fi de 5%, iar in scenariul pesimist de 10%.

"Romania consuma anual 50 TWh. Facand un calcul prin impartire, rezulta ca pretul la energia electrica ar creste cu 10 euro pe MWh, ceea ce inseamna o crestere cu aproximativ 10%. Acesta este scenariul pesimist, iar intr-unul realist majorarea pretului la energie ar fi de 5%", a declarat Ionut Purica, expert in energie si mediu in cadrul Academiei Romane.

In conditiile in care pretul pentru emisiile de carbon este cuprins intre 12 si 30 euro pe tona de CO2, conform calculelor expertului Ionut Purica, la o medie de 25 euro pe tona de CO2, Romania ar trebui sa internalizeze un pret al CO2 de 500 milioane euro pentru a ajunge la pragul cerut initial de 95-100 milioane tone de CO2, de la cel aprobat de Comisia Europeana de 75-80 milioane tone CO2.

Romania a consumat anul trecut 63,7 milioane tone de CO2, in conditiile in care media anuala a numarului de certificate destinate pentru perioada 2008-2012 se ridica la 69 milioane tone dioxind de carbon.

"In planul de alocare, Romania a cerut intre 95 si 100 milioane tone, dar Comisia Europeana a aprobat cu 20% mai putin", a declarat Hortensia Dumitriu, director in cadrul ANPM.