Ministerul Economiei face dezbatere publica pe un document ambiguu. Statul vrea sa combine cea mai valoroasa companie pe care o are cu cei mai mari datornici la bugetul public

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 22 iunie 2009, 17:21 Economie | Energie


Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, va avea mult de pierdut in urma restructurarii sectorului energetic pe care Ministerul Economiei doreste sa o realizeze. Cel putin asa sustin sindicalistii. Unul dintre dezavantaje este ca profitul Hidroelectrica va fi folosit pentru eficientizarea termocentralelor si a minelor, care merg in pierdere. Un alt dezavantaj este ca toate contractele de credite bancare incheiate de companie ar putea fi reziliate.

De cateva zile, pe site-ul Ministerului Economiei a fost supus dezbaterii un document privind restructurarea sectorului energetic. Ministrul economiei, Adriean Videanu, a spus la inceputul lunii ca intre 15 iunie si 15 iulie va avea loc in Romania o dezbatere publica pe tema noii strategii energetice. Ministrul economiei a mai spus ca imediat dupa dezbaterea publica va fi trimisa o notificare Comisiei Europene. Declaratiile au fost facute in fata comisarului european Andris Piebalgs.

Ministrul economiei s-a tinut de cuvant si a suspus dezbaterii publice un document, insa acesta nu seamana a strategie sau varianta sigura de restructurare. Este doar o simpla prezentare de solutii (propuneri) ale Ministerului Economiei. "Documentul reprezinta variantele de restructurare a sectorului energetic", a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban. Acesta a admis ca din trei variante expuse, una este preferata de minister. Dupa dezbatere va fi intocmita o Hotarare de Guvern.

Societatile actuale vor functiona ca sucursale. Dezavantaje pentru Hidroelectrica

Varianta recomandata de minister presupune ca Hidroelectrica sa fie impartita in doua, urmand sa functioneze alaturi de unitati in pierdere precum cele din sectorul termo si minier. Hidroelectrica este considerata cea mai valoroasa companie cu capital de stat. Reprezentantii Federatiei Sindicale a Hidroelectrica-Hidrosind considera ca aceasta restructurare nu este in beneficiul societatii deoarece toti banii de la Hidroelectrica vor intra in modernizarea termocentralelor. In plus, amestecarea resurselor energetice va permite ascunderea costurilor reale. Hidroelectrica, cel mai ieftin producator, are costuri de 26 euro pe MWh, iar Termoelectrica, cel mai scump producator, produce cu peste 100 euro pe MWh.

Un alt mare dezavantaj este ca vor fi probleme in derularea actualelor contracte de creditare incheiate de Hidroelectrica, lucru recunoscut si in expunerea Ministerului Economiei. Potrivit documentului postat pe site-ul ministerului exista doua dezavantaje ale restructurarii: reconsiderarea procesului de privatizare in sectorul producerii de energie electrica si reconsiderarea actualelor contracte de imprumuturi bancare.

Secretarul de stat, Tudor Serban, nu este de acord cu aceste opinii. "Intotdeauna cand se produce o restructurare sunt argumente pro si contra. Companiile care vor rezulta vor prelua tot ce inseamna activ si pasiv. Societatile actuale vor functiona ca sucursale ale caror proiecte vor fi continuate ca si pana acum", ne-a spus Tudor Serban.

De 7 ani se se incearca unificarea Termoelectrica cu Hidroelectrica

Sindicalistii se gandesc sa sesizeze Comisia Europeana in privinta acestor lucruri. "Cu documentul de pe site-ul ministerului nu putem face sesizare, dar daca se va aproba mai departe, vom sesiza imediat ca e in neregula", a declarat pentru HotNews.ro, presedintele comisiei de strategie a Hidrosind, Ilie Rosu.

Aceasta a precizat ca in cazul in care va fi elaborata o Hotarare de Guvern, sindicatul va contesta actul normativ in instanta. Cat priveste pierderea contractelor de credit, Ilie Rosu sustine ca exista precendentul CONEL, cand in urma restructurarii, contractele de credit au fost executate silit. Potrivit acestuia, prin aceasta restructurare care presupune infiintarea a doua companii gigant, nu sunt urmarite decat interesele politice. Nu este prima tentativa a Guvernului de refacere intr-o forma sau alta a fostului CONEL, mai precis de amestecare a costurilor din sectorul hidro cu cele din sectorul termo. La numai doi ani dupa spargerea CONEL, ministrul Industriei de atunci, Dan Ioan Popescu, a lansat ideea reformarii companiei CONEL ca o forma de restructurare a sectorului energetic, pentru ca energia electrica produsa in hidrocentrale sa acopere lipsurile din termocentrale. In 2007, Ministerul Economiei a intocmit un proiect de act normativ privind fuzionarea Termoelectrica cu Hidroelectrica.

Datoriile Termoelectrica si CNH vor fi sterse

In urma elaborarii noii strategii energetice, marile beneficiare vor fi societatile din sectoarele termo si minier, mai ales ca aceste societati ar putea fi curatate de datorii. Potrivit datelor ANAF, Compania Nationala a Huilei (CNH) este cel mai mare datornic la stat, suma ajungand la aproximativ cinci miliarde de lei. De asemenea, Termoelectrica are datorii catre bugetului statului de circa 535 de milioane de lei. Potrivit ministrului Adriean Videanu, o solutie ar putea fi trecerea datoriilor Termoelectrica si CNH la datoria publica. Aceasta intentie a fost facuta public in cadrul audierilor Comisiei pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor care au avut loc in urma cu aproape doua saptamani.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2081 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Iarasi? (Luni, 22 iunie 2009, 17:58)

  x [anonim]

  Iarasi "stergem" datoriile?
  Iarasi totu' se plateste de la buget?
  Adica de la fiecare amarashtean, din buzunar, catre cheltuielile irationale ale necolaiciuc'ilo ...
 • +1 (1 vot)    
  Pazea ! Dl. Vindeanu a respirat ! (Luni, 22 iunie 2009, 18:00)

  Mitica [anonim]

  Pazea ! Dl. Vindeanu a respirat !

  Iar de acum incolo sa va tineti de ce aranjamente, ce schimbari, ce grozave pertractari ... toate pentru a muta de colo colo ceva banuti si pentru a sterge datoriile si arieratele unor companii nationale care nu au alta strategie decat jupuirea populatiei cu ajutorul unor monopoluri de facto din energie.

  Schimbarea va duce imediat la cresterea pretului energiei - acum mai putin, iar de la iarna mai mult, suficient de mult pentru a-i multumi pe prietenii domnului Vindeanu, cel care simte nevoie sa respire adanc si des.
 • +2 (2 voturi)    
  Sunt niste idioti (Luni, 22 iunie 2009, 18:02)

  stefan2008 [utilizator]

  Daca minele merg in pierdere, sa fie inchise! De ce sa polueze pe datorie ?!
  Iar daca hidrocentralele merg bine, sa se faca mai multe si sa se treaca la incalzire pe curent electric, daca tot ar fi aproape gratis!
  Apele curg de pe munti oricum, si cu hidrocentrala si fara.

  Dar... ca de obicei, totul merge pe dos. Dupa ce tampitii de la PSD au omorat zeci de mii de firme cu impozitul lor forferat, acum vine alt tampit cu idei marete.
  • 0 (0 voturi)    
   hai noroc (Sâmbătă, 30 ianuarie 2010, 11:07)

   alina [anonim] i-a raspuns lui stefan2008

   prietene ..inpozitul forfetetar l-a introdus pdl ..despre minerit ....mineritul la ora actuala face protectie sociala cu pretul pe GKal .daca s-ar vinde la pret real nu ar mai fi pierdere ..dar nu te lasa statul...nu poti sa inchizi productia de carbune deoarece pui in pericol distribuirea de energie ...pune in calcul ca nu va ploa timp de trei luni si sa vezi cum faci mincare la luminare daca nu mergi cu termo..
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Luni, 22 iunie 2009, 18:06)

  johndoe [anonim]

  iar le faceti praf..cum sa isi revina frate cand la fiecare mandat le ametiti....dati-o in.....
 • +1 (1 vot)    
  cea mai valoroasa si cea mai furata ... (Luni, 22 iunie 2009, 18:30)

  Igen [anonim]

  ..videanu ,pogea, pinalti, berceanu und flutur nu au si vreo firma-doua de furnizare energie ? ia mai cautati mei pe la RComertului ..
 • +1 (1 vot)    
  Hidroelectrica e valoroasa (Luni, 22 iunie 2009, 18:52)

  spysoby [anonim]

  Ca argument pentru aceasta sindicatul Hidroelectrica sa aliat cu cel din Petrom.Adica vine Vintu Ovidiu ii da tircoale.
  • +1 (1 vot)    
   completare (Marţi, 23 iunie 2009, 8:38)

   mandea [anonim] i-a raspuns lui spysoby

   shi nu numai Vantu ! in carti,mai este shi Patriciu!in strategia -ma rog, proiect- de pe site-ul minind, nu se spune un cuvintel desore hidroserv-uri ori, Luca este specialist in service-uri.[vezi petromservice].de-aia s-a unit hidrosind cu Luca!!!
 • +1 (1 vot)    
  exercitii de respiratie...economica (Luni, 22 iunie 2009, 19:10)

  monica L [anonim]

  Aaaa, videanu mai si respira in timp ce guverneaza... inspira, expira, inspira, expira....
  • +1 (1 vot)    
   exercitii de respiratie.... (Marţi, 23 iunie 2009, 12:03)

   capatu satului [anonim] i-a raspuns lui monica L

   nu a fost videanu, era ala mic de respira greu - boc-poc - dar la bagat pe fraier in fata - si-a scos sabia, laser frate.....si-a inceput sa taie din ce mai era de mancat.....
   dupa cum ar fi trebui sa ne dam seama de vreo 20 de ani, nu conteaza cine conduce: PSD, PDL, PNL, UDMR, PNTCD...ca oricum se fura ca'n codru.....
   incep sa ma gandesc tot mai serios sa votez in toamna cu candidatul PRM, ca oricum n-au fost la guvernare de peste 10 ani...sa mai fure si altii, cu ashtia democrati ne-am saturat....
   oricum Uniunea Europeana n'o sa ne faca nimic daca merge economia, asta ii intereseaza pe ei piata de desfacere, nu frectzii cu cine este mai democrat... intereseaza pe cineva ce discursuri au avut in trecut actualul presedinte al Frantei sau primul ministru al Italiei, poate numai pe fraierii fara o ocupatie...
 • +2 (2 voturi)    
  Companiile energtice (Marţi, 23 iunie 2009, 8:18)

  Alex [anonim]

  Sistemul energetic (SEN) a fost gandit si structurat ca un intreg. Toate investitiile in centralele hidro si in centrala nuceara de la Cernavoda au utilizat fonduri de la bugetul de stat si investitii directe facute din fondurile de productie ale termocentralelor actuale. Adica bani care nu au mai fost folositi pentru modernizarea si eficientizarea CET-urilor, ci pentru realizarea sistemului hidro si grupurilor de la Cernavoda integrate in sistem. Practic, dupa spargerea fostului CONEL, Termoelectrica (cea care a finantat investitiile ]n hidro si nucleara de-a lungul timpului), a fost fortata sa accepte o competitie cu producatori in care ea a investit miliarde de dolari, fara a obtine nimic in schimb. De-aceea e normala infiintarea companiilor energetice care sa contina laolalta producatori termo si hidro, scopul fiind micsorarea costurilor. Cine este deranjat de aceasta solutie ? Baietii destepti, singurii beneficiari ai contractelor de energie ieftina produsa de Hidro. E un pas extrem de important eliminarea acestor căpuşe şi, eventual, analizarea contractelor respective şi deybaterea publică a acestora. Părerea mea e că prin aceste contracte România a pierdut de cel puţin 10 ori cât la contractele cu Sterling şi Bechtel la un loc.
  • +1 (1 vot)    
   clarificari (Marţi, 23 iunie 2009, 11:48)

   alexandru [anonim] i-a raspuns lui Alex

   singurii deranjati de aceasta reorganizare sunt baietii destepti - gen energy holding, eft, atel care isi vad periclitate contractele de sute de milioane de dolari, restul cu sindicatele e apa in ochii prostilor,
   pai un ex, daca le lasam asa cum sunt si temocentralele dau faliment sa zicem ( avand nevoie masive de investitii pt respectarea conditiilor de protectie a mediului) iar sa zicem e un an secetos si hidro nu produce de unde energie electrica???
   sa nu ziceti din vant sau alte chestii, pt ca toate aceste noi investii dureaza ani si ani de zile, ( plus ca poate nu bate vintul), de aceea e nevoie de o sursa de energie constanta - termocentralele, bineinteles ca polueaza, dar ele polueaza peste tot si un germania si USA unde peste 50% din energie e produsa in ele.
   in rest manipulare multa//.//
  • 0 (0 voturi)    
   despre SEN (Sâmbătă, 30 ianuarie 2010, 11:18)

   alina [anonim] i-a raspuns lui Alex

   este adevarat ce spui tu ...si calculele au fost facute pe fiecare companie im parte ....hidro cheltuieste 26 euro pe mw ...termo cheltuieste 126 euro pe mw ..iar companiile miniere oltenia si cnh petrosani alta cheltuiala pentru extragerea de carbune ...insumind toate aceste sume ne da o suma apropiata cu cheltuielile statului in ansamblu...este mai bine cind sunt toate intr-o oala se pot controla mai usor si va disparea hotiia care exista in acest moment in comp de stat..aceasta decizie de a infinta SEN este venita de la eniunea europeana din anul 1996-1997.
 • 0 (0 voturi)    
  sa ne raspunda videanu (Marţi, 7 iulie 2009, 22:25)

  un fraier care mai sta in romania [anonim]

  1. Dupa infiiintarea celor 2 companii se vor rezilia contractele "baietilor destepti"? pentru ca eu unul nu vad cum pot fi anulate inainte de expirarea termenului din contracte!!!
  2. Cum vor mai fi motivate companiile acum profitabile daca TOT PROFITUL LOR se duce pe asa zisele remodernizari ale termo? (pentru ca in companiile date ca exemplu de Videanu vezi
  EON, CEZ, RWE, Vattenfall, Iberdrola, EdF, Endessa,Fortum etc. salariile medii ale angajatiilor sunt de ordinul 2000-3000 euro/luna, iar la noi sunt pana in 500euro/luna.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by