Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) vor contribui cu doua miliarde de euro, respectiv un miliard de euro, la finantarea Nabucco, a declarat delegatul special al statului ungar pentru implementarea proiectului, relateaza MTI, citat de Mediafax.

Membrii consortiului Nabucco trebuie sa obtina fonduri de 2,5 miliarde de euro pentru ca proiectul sa devina eligibil pentru finantare de la Uniunea Europeana.

Acordul interguvernamental pentru dezvoltarea Nabucco urmeaza sa fie semnat in iulie de reprezentantii statelor implicate.

Gazoductul Nabucco, la care participa Transgaz, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si RWE (Germania), are ca scop aprovizionarea Europei cu gaze naturale din zona Marii Caspice.

Conducta va tranzita Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Romania, Ungaria si Austria, ocolind Rusia si Ucraina. Inceperea constructiilor a fost programata pentru 2010, iar inaugurarea a fost stabilita pentru 2014. Furnizorii potentiali sunt Azerbaidjan, Iran, Turkmenistan si Irak.

Proiectul concurent South Stream este dezvoltat de Gazprom si grupul italian ENI si are ca obiectiv livrarea de gaze naturale rusesti catre Europa, dar ocolind Ucraina.