Romania este printre cele 25 de tari europene atentionate de Comisia Europena pentru neconformitatea legislatiei nationale pentru piata de gaz si energie cu legislatia europeana, informeaza Comisia. Mai mult, Bruxelles-ul a initiat procedura de infringement impotriva Romaniei si pentru preturile reglementate pentru consumatorii industriali (non-household customers). Autoritatile romane vorbesc insa de pretul reglementat la consumatorii casnici.

Preturile reglementate pentru consumatorii industriali trebuie justificate

In Romania, autoritatea nationala aproba preturile reglementate pentru electricitatea si gazul furnizat consumatorilor industriali, insa legislatia europeana - directivele privind gazul si electricitatea - cer statelor membre sa asigure concurenta pe cele doua piete si sa evite discriminarea intre consumatorii de energie atat in privinta drepturilor, cat si a obligatiilor pe care le au.

Prin urmare, UE nu admite, in general, preturi reglementate la energie pentru consumatorii industriali (non-household customers), pentru ca ele nu sunt compatibile cu ideea unei piete interne a energiei libere.

Totusi, directivele permit statelor membre implementarea unor scheme de preturi reglementate, in conditiile in care ele sunt bine definite, transparente, non-discriminatorii si asigura companiilor din UE acces egal la consumatorii nationali si nu impiedica deschiderea pietei.

Numai ca investigatiile Comisiei au indicat faptul ca regimul preturilor reglementate din Romania nu indeplineste aceste criterii si duc la o distorsiune a functionarii pietei interne energetice.

Comisia arata ca nu a primit de la Romania justificarile necesare pentru preturile reglementate pentru consumatorii industriali din Romania.

Autoritatile romane au facut joi o conferinta de presa in care au vorbit despre o atentionare, nu o procedura de infringement si despre preturi reglementate la consumatori casnici, nu industriali.

Potrivit Mediafax, Maria Manicuta, director in ANRE, a spus ca CE a trimis o atentionare Romaniei in care cere la renuntarea preturilor reglementate pentru consumatorii casnici si ca acest lucru probabil va avea loc treptat.

"Romania probabil va face un calendar de renuntare la aceste preturi reglementate, dar casnicii trebuie totusi sa aiba un grad de protectie. Nu ne putem permite inca sa nu asiguram consumatorilor casnici protectie", a afirmat ea.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban, prezent la conferinta, a afirmat ca Romania va raspunde Comisiei Europene. "Bineinteles ca vom raspunde, asa cum am raspuns si de alte dati, in masura in care vom avea argumente. Sper ca lucrurile sa fie lamurite", a spus Serban, potrivit Mediafax

O mai buna gestionare a plangerilor consumatorilor

O alta scrisoare de notificare (somare) a fost trimisa Romaniei si pentru lipsa unui mecanism alternativ de solutionare a disputelor cu consumatorii, care ar avea drept scop proceduri simple si ieftine de a rezolva plangerile consumatorilor.

Comisia subliniaza ca cetatenii Uniunii trebuie sa beneficieze de toate avantajele pietei interne si sa se bucure de protectie, insa lipsa unor proceduri transparente, simple si ieftine de rezolvare a acestor plangeri duce la o incalcare a drepturilor acestora.

Directivele pe gaz si electricitate stipuleaza clar necesitatea existentei unor astfel de proceduri, care lipsesc insa din legislatia romaneasca. Asa ca Romania are la dispozitie doua luni, in prima faza, pentru a rezolva aceasta problema.

Lipsa de transparenta a Transgaz si Translelectrica, sanctionate de Comisie

Operatorii sistemelor de transport, Transgaz si Transelectrica, nu publica toate informatii, asa cum cer reglementarile UE, mai ales in capacitatea disponibila, indica CE, adaugand ca pe piata europeana poate exista concurenta numai daca granitele nationale nu sunt o bariera in calea jucatorilor din piata din intreaga Europa.

"Nu este suficient sa publici informatii despre capacitate, este important ca sa fie optimizata capacitatea retelei. iar asta se poate obtine doar printre mai buna alocare a capacitatilor existente intr-un mod transparent, ceea ce nu se intampla in Romania", arata Comisia. In privinta electricitatii, Transelectrica trebuie sa isi imbunatateasca managementul congestiei, iar in privinta gazului, trebuie facuta publica operatorilor interesati care este capacitatea maxima a retelei.