Grupul energetic CEZ din Cehia a semnat un acord pentru un imprumut de 262,35 milioane euro pentru constructia parcului eolian din Dobrogea. Acesta are o capacitate de 600MW, urmind sa fie cel mai mare parc pe uscat din Europa.

Imprumutul este garantat de German Export Credit Agency Hermes, se arata intr-un comunicat al companiei, preluat de Newsin. Perioada de maturitate a imprumutului este de 15 ani.

Pe de alta parte, in iulie va fi instalata prima turbina din acest proiect, iar la inceputul anului viitor, cind prima etapa va fi gata, va fi livrat primul MWh in sistem. Pina in acest moment, in Romania sunt instalate unitati cu o putere de numai 8 MW, in ceea ce priveste productia de energie electrica din surse eoliene.

Grupul CEZ construieste in Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, in localitatile Fintinele si Cogealac situate la nord de Constanta si la aproape 17 km de tarmul Marii Negre. Proiectul va deveni operational in mai multe etape.

Prima etapa a constructiei va genera 347,5 MW si va cuprinde 139 de turbine General Electric cu o inaltime de 100 metri, un diametru al rotorului de 99 metri si cu o capacitate de 2,5 MW. A doua etapa a constructiei va genera 252,5 MW si va cuprinde 101 turbine, fiind operationala pina la sfirsitul lui 2010.