Nabucco: proiectul care va scoate Europa de sub cvasi-monopolul rus al gazelor naturale

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 13 iulie 2009, 9:55 Economie | Energie


Proiectele de conducte de gaze din Europa
Foto: Stratfor
Nabucco, conducta care va aproviziona Europa centrala si de vest cu gaze naturale din Asia, are doua semnificatii majore. Prima, de natura practica, este o noua sursa de materie prima pentru marii consumatori de gaz din Europa. A doua semnificatie este politica: UE dovedeste Rusiei ca, in ciuda divergentelor dintre statele membre, poate gasi alternativa la cvasi-monopolul Gazprom.

Avantajele Nabucco
 • Cresterea securitatii in aprovizionarea cu gaze naturale pentru Europa
 • Diversificarea surselor de  aprovizionare cu gaze pentru pietele europene
 • Accesul la rezervele importante de gaze naturale din zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu
Un proiect indelung negociat intre parteneri

Semnarea acordului interguvernamental a fost asteptata cu emotii de statele implicate in proiectul Nabucco, mai ales ca acesta este momentul decisiv pentru demararea constructiei gazoductului. Emotiile au fost create mai ales de conditiile dure puse de Turcia, tara care va gazdui cea mai mare parte a conductei. In plus, Rusia a facut tot posibilul pentru a pune bete in roate, incercand sa atraga sustinatori pentru proiectul rival, South Stream.

Nabucco, Q&A: (sursa)

Tarile traversate: Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria
Furnizori: Azerbaidjan (confirmat), Turkmenistan (in curs de semnare), Iran (SUA se opun categoric), Irak (in negocieri)
Parteneri in joint-benture: OMV, MOL, Transgaz, Bulgargaz, Botas, RWE
Lungime: Aproximativ 3.300 km
Capacitatea maxima de transport: 31 miliarde metri cubi/an
Investitie estimata: 7,9 miliarde euro

In aceste conditii, a fost amanata de trei ori semnarea acordului. Dar, din momentul in care s-a dat ca sigura semnarea acordului, reactiile favorabile nu au incetat sa apara. Una dintre cele mai importante: cel mai mare producator de gaz din Asia Centrala, Turkmenistanul, a anuntat ca este dispus sa asigure gaz pentru Nabucco, intr-o schimbare radical de optica fata de pozitia de la inceputul anului. "In prezent, Turkmenistanul are gaz in exces pentru  comercializare. Suntem dispusi sa il trimitem in strainatate oricarui client. Asta inseamna si Nabucco", a declarat presedintele turkmen Kurbanguli Berdimuhamedov, citat de Reuters.

O alta veste buna este ca Turcia nu mai vrea sa cumpare 15% din gazul destinat proiectului Nabucco si va accesa stocurile europene de gaz, daca va fi nevoie. Pe parcursul negocierilor, Turcia insistase ca 15% din gazul care urmeaza sa fie transportat prin Nabucco sa poata fi folosit pentru uz intern.

Turcia a incercat sa forteze nota dorind sa-si asigure taxe mai mari pentru tranzit si drepturi de a comercializa gazul ce va trece prin aceasta conducta. Astfel de cerinte au ingreunat negocierile.

In ceea ce priveste proiectul rival South Stream, Rusia a depus eforturi mari pentru a acapara potentialii furnizori ai Nabucco. La sfarsitul lunii iunie, Gazprom a semnat un acord privind cumpararea de gaz din Azerbaidjan, un alt mare furnizor pentru Nabucco. Oficialii azeri au dat insa asigurari ca intelegerea cu Gazprom nu va impiedica furnizarea de gaze catre Nabucco.

De asemenea, participarea altor doi potentiali furnizori de gaze din Marea Caspica, Uzbekistan si Kazahstan, este pusa sub semnul intrebarii, ambele state gravitind in jurul Moscovei. Mai mult, Kazahstan a decis sa participe la un gazoduct Marea Caspica-Rusia.

Scurt istoric:

Februarie 2002: au loc primele discutii despre proiect intre companiile OMV (Austria) si Botas (Turcia)
Iunie 2002: Cinci companii semneaza un memorandum pentru construirea conductei: OMV, MOL, Bulgargaz, Transgaz si Botas
Numele Nabucco a fost ales dupa ce sefii celor cinci companii implicate au fost prezenti la o reprezentatie a operei cu acelasi nume, la Viena
Decembrie 2003: Comisia Europeana acorda 50% din suma necesara studiilor de fezabilitate, dind un puternic semnal de sprijinire a proiectului
28 iunie 2005: Cele cinci companii partenere semneaza la Viena un acord de parteneriat
Februarie 2008: Compania germana RWE devine actionar al consortiului
Ianuarie 2009: BEI si BERD anunta ca vor sprijini proiectul prin imprumuturi acordate consortiului
Iunie 2008: Consortiul semneaza cu Azerbaidjanul primul contract de furnizare de gaze naturale
Aprilie 2009: Turcia anunta ca este gata sa semneze acordul, dupa negocieri dure cu ceilalti membri ai concortiului
Iunie 2009: Numirea influentului politician german Joschka Fischer (fost ministru de externe), drept consilier politic al proiectului
13 iulie 2009: Semnarea acordului interguvernamental la Ankara

Finantarea, o problema

O alta problema este cea legata de finantare, dar 2009 a adus semnale pozitive. Banca Europeana  de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au anuntat ca vor contribui cu doua miliarde de euro, respectiv un miliard de euro, la finantarea Nabucco. Nabucco trebuie sa obtina fonduri de 2,5 miliarde de euro pentru ca proiectul sa devina eligibil pentru finantare de la Uniunea Europeana.

Nabucco a intampinat probleme chiar si in interiorul UE. In luna martie, in cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe, din pachetul de finantare pe probleme de energie a fost exclus proiectul Nabucco. Cateva zile mai tarziu, la insistenta Romaniei si a altor tari, proiectul gazoductului Nabucco a revenit pe lista, urmand sa primeasca o finantare initiala de 200 de milioane de euro.

Acordul va prevede tranzitarea teritoriului turc, aceasta fiind o modalitate de reducere a dependentei Europei fata de gazul rusesc. Prin  Nabucco urmeaza sa fie aduse gaze din Marea Caspica si din Orientul Mijlociu catre Europa. Declaratia semnata de UE si tarile caspice prevede si infiintarea unei Corporatii pentru Dezvoltare in zona Caspica care se va ocupa de achizitionarea gazului la nivel european.

Proiect pentru eliminarea dependentei de gazele rusesti

Lansat in 2002, proiectul Nabucco reprezinta o solutie pentru reducerea dependentei de gazul rusesc, insa demararea lucrarilor a fost tergiversata din cauza problemelor de finantare si de obtinere a unor angajamente ferme din partea statelor producatoare de gaze, pentru asigurarea unor livrari suficiente.

Costurile proiectului sunt estimate la 7,9 miliarde de euro, dar modul de finantare ridica multe semne de  intrebare. Criza financiara a ingreunat si mai mult procesul de atragere a investitorilor. Dupa nenumarate amanari, demararea lucrarilor este  prevazuta pentru 2011, primele livrari de gaz fiind asteptate in 2015.

Proiectul a fost initiat cu participarea a cinci companii de profil, respectiv BOTAS-Turcia, Bulgargaz-Bulgaria, SNTGN Transgaz-Romania,  MOL-Ungaria si OMV -Austria, iar in luna februarie 2008 a fost cooptat si cel de-al 6-lea partener, RWE Gas Midstream GmbH - Germania.  Acestea formeaza consortiul numit b-Nabucco Gas Pipeline International Ltd.

Proiectul rival, South Stream

Pe langa Nabucco, exista si proiectul South Stream, lansat in 2007, dar acesta nu elimina dependenta de gazele rusesti, ci dimpotriva. Conducta ar urma sa aiba o lungime de 900 de kilometri pe sub Marea Neagra, intre Rusia si Bulgaria, unde se va ramifica o data catre nord-vest spre Austria, apoi catre sud, spre Grecia si Italia. Capacitatea maxima este similara cu cea a Nabucco, de 31 miliarde de metri cubi anual, iar costul estimat este intre 10 si 15 miliarde de euro.

Actionari sunt grupul rus Gazprom si ENI, din Italia. Si acest proiect a intampinat probleme avand in vedere ca Bulgaria a  refuzat ideea de a imparti reteaua sa de gazoducte. De asemenea, exista dispute intre actionari. ENI vrea sa poata vinde gaz din  conducta in tarile prin care aceasta va trece, dar Gazprom ofera doar dreptul de a aduce gaz in Italia si un rol in gestionarea conductei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10468 vizualizari

 • -2 (12 voturi)    
  GAZE...TOT DE LA RUSI (Luni, 13 iulie 2009, 10:19)

  CITITOR [anonim]

  Unde vedeti voi gazele alea care nu vin de la rusi ???
  Deocamdata primele 2 tari care vor furniza gaz sunt tot...rusesti !!!
  Pina la Irak sau Iran...mai e cale lunga...
 • +2 (8 voturi)    
  Gaze ? (Luni, 13 iulie 2009, 10:39)

  Nicolae [anonim]

  Rusii auinceput sa cumpere gaze de la capatul conductei ;o sa faca conducta si nu vor avea ce sa bage in ea ! :)))
 • +7 (7 voturi)    
  Gazul. (Luni, 13 iulie 2009, 11:12)

  spysoby [anonim]

  La gaz natural nu exista un "pret mondial" datorita faptului ce iti trebuie conducte.Europa isi plateste partea de vina; trebuia de mult sa plece spre Africa.Egiptul ,Algeria ,Libia .Cu 100 de $ economisiti la fiecare mie de mc ajungeau de mult in Nigeria cu o conducta.Asa ca proiectul este fezabil.Cu privire la rusi nu fii foarte siguri.In ianuarie au demonstrat ca nu pot asigura furnizarea gazului catre europa.Iar europeni a observat ca pot suravietui " cosmarului cel mare" arma energetica a rusiei.Puneti si ca piata e in scadere datorita crizei.Iar gazul europei vine de fapt din republicile Uzbekistan si Kazahstan si Turkmenistan.Iar rusii au trebuit sa explice tarilor aste de ce in ianuarie nu-s bani.Iar Irakul avid de bani este mai aproape de europa decit Uzbekistan.
 • -2 (6 voturi)    
  cat dam pe gaze??? (Luni, 13 iulie 2009, 11:23)

  optimistul [anonim]

  da' nu s-a gandit nimeni sa platim in pufuleti? ca si de astia suntem dependenti... :))
  www.ligaoptimistilor.ro
 • +1 (3 voturi)    
  da (Luni, 13 iulie 2009, 14:08)

  alex [anonim]

  E posibil ca Nabucco sa pompeze gaze in sens invers. Venite din N Africa via Italia => Austria.
 • 0 (4 voturi)    
  Punem toate ouale intr-un singur cos? (Luni, 13 iulie 2009, 15:32)

  Teo [anonim]

  Vad ca proiectul South-Stream include si tari din proiectul Nabucco (Austria, Bulgaria). Daca nu iese pasenta cu Nabucco, o sa luam la un pret triplu de la South pentru ca n-am fost prevazatori..
  • 0 (2 voturi)    
   iepurii (Luni, 13 iulie 2009, 17:23)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Teo

   Daca tot suntem la capitolul zicatori: "cine alearga dupa doi iepuri....".
 • +1 (3 voturi)    
  Alternativa (Luni, 13 iulie 2009, 17:20)

  Victor [anonim]

  Oare pt reducerea dependentei de gazele rusesti o fi fost luata in considerare si varianta sporirii productiei nationale de fasole boabe?
 • +2 (2 voturi)    
  Nabuco (Luni, 13 iulie 2009, 23:02)

  ADI [anonim]

  Europenii nostri s-au balbait destul pana sa semneze Nabuco. Daca nu era South-Stream si mai ales Nigeria-Algeria pipeline, si acum toti din Nabuco ar fi vrut macar 80% din beneficii-fiecare.
  Proiectul african a fost si el semnat acum 2 saptamani, s-au stabilit deja constructorii, exista finantare, iar armata aerului din Algeria este deja in Niger pentru a elimina militiile islamiste. Proiectul are finantare(putin peste 10 B$) si va incepe lucrarile pe 6 sectoare inca din septembrie 2009.Cu toate ca Gazprom s-au repezit si aici, ei au totusi doar dreptul sa administreze traseul. Si doar in Nigeria.In 2014 va fi operational, cu toate ca traversarea Mediteranei inseamna o munca enorma, cu mari probleme tehnice(in vest, spre Almeria) deja spaniolii au traversat-o chiar daca adancimea maxima este de 2120m- proiectul lor va fi interconectat si ia doar gaz algerian-. Spre Sicilia sau Sardinia trebuie sa subtraverseze marea la doar 700m. Acest proiect va elimina dependenta Europei.
 • 0 (0 voturi)    
  harta (Marţi, 14 iulie 2009, 0:34)

  alexa [anonim]

  dupa harta pare sa aprovizioneze Europa Centrala si de Est,nu d Vest cum spune articolul, sau poate vad eu prost
 • +1 (1 vot)    
  C (Marţi, 14 iulie 2009, 3:10)

  NABUCCO SI LNG [anonim]

  Sunt printre putinii romani care lucreaza pe nave transportoare de LNG, ca introducere, sa imi dau si eu cu parerea.
  Qatarul, prin RasGas si QatarGas, au 56 de nave LNG, intre 145mii Metricubi si mega Qmax-uri de 260mii mc.
  Cand fac terminale , ca de exemplu, cel de la Milford Heaven din UK, ei platesc cea mai mare din factura. Polonezii isi fac terminal cu banii lor, si bulgarii s-au bagat in seama(2 alternative unu in Grecia in Marea Egee, daca va uitati pe harta, este o zona unde coasta marii e f aproape de granita bulgara, si unul in Marea Neagra).
  Un metru cub de LNG, care este metan superracit la -160 de grade, odata reincalzit se transforma in 600 mc de gaz de conducta. O simpla inmultire o sa va dea necesarul pt 3 zile de iarna, pt toata Romania (daca ne ajunge 30mil de mc pe zi).
  Un metanier face di Ras Lafan sau Fujairah pana la Constanta 8 zile. Si ele vin unul dupa altul asemenea unor trenuri (in engleza se numesc chiar LNG TRAINS).
  Alternative sunt Egipt (IDKU terminal) ajunge in 4 zile aici sau Algeria (ARZEW) sau Nigeria(BONNY) sau Norvegia (MELKOYA) sau sau sau ...... cu cine ne intelegem mai bine.
  Adria LNG este un terminal revolutionar, fiind plutitor, asemenea unei platforme marine, care poate sta in larg, nu necesita infrastructura, in afara de legatua cu teava cu uscatul (el face si partea de transformare a LNG-ulul inapoi in gaz).
  Firma EXMAR are nave de LNG care au deja la bord centrale de regazificare, ele stau in larg, se conecteaza la o geamandura speciala si descarca direct gaz in reteaua nationala.
  Informativ un terminal de LNG clasic costa 1 miliard de dolari, bani platiti de Qatar, ca sa aiba unde sa-si vanda marfa, astfel sumele enorme investite in nave (un LNG e intre 200 mil de dolari si 350 mil de dolari) si rafinarii NU se vor amortiza niciodata.

  legat de Nabucco, chia daca nu are de unde sa ia gaz, INTERESANTA PT NOI este partea ultima portiune din Turcia, prin Bulgaria si apoi noi. ... va rog cititi urmarea
  • 0 (0 voturi)    
   Sper sa nu te superi, (Marţi, 14 iulie 2009, 12:28)

   ciupi 2 [utilizator] i-a raspuns lui NABUCCO SI LNG

   Te-am citat pe un forum.

   Multumesc.
 • +1 (1 vot)    
  C (Marţi, 14 iulie 2009, 3:12)

  NABUCCO SI LNG [anonim]

  Turcii au acces si la gazul din Egipt (care a gasit rezervoare uriase si au si inceput sa le foloseasca), egiptenii sunt conectati cu algerienii , care au rezerve imense, portul Arzew e specializat in LNG aprovizionand Spania, Franta, UK, tarile din nordul continentului Olanda, Belgia... de curand au facut conducta directa cu Spania (e noua, proaspata).

  Nabucco. de la Istanbul, prin Bulgaria la noi e SINGURA teava ce-si merita de zece ori banii, restul nu merita nimic, dar e buna si aia. Nabucco va fi conecta cu tevile din Egipt (si prin el cu cele din Algeria).
  Nabucco, conectat cu Egiptul, nu e viziunea mea, ESTE PLANUL DE VIITOR, VIZIUNEA BULGARILOR, CARE ISI STORC CREIERII SA NU MAI PATEASCA FRIGUL DIN ULTIMELE 2 IERNI.

  Totul se gaseste pe Internet, declaratii, articole, etc. pt poze, hartii, rezumate la http://www.lngpedia.com/
 • +1 (1 vot)    
  Nici o ecuatie ! (Marţi, 14 iulie 2009, 10:21)

  Danut D Deleanu [utilizator]

  @ Nici o ecuatie cu gazele nu trebuie sa scape din vedere Rusia ! Nu cred ca vor ramane pasivi cu'destu'n gura ! Mai economic si pertinent sa creem locuri de munca, sa producem panouri solare,incalzitoare externe cu tevi care vopsite cu negru si iarna dau rezultate pentru apa calda menajera.Sa nu uitam de legea gravitatiei,geografia fizica a tarii pentru lacuri de acumulare hidroenergetice intre muntii fara populatie in zona . In Elvetia au creeat un lac artificial in muntii in care pompeaza apa ridicata in ore cu pret mic pe Kw cu descarcare rapida la ore cu cel mai mare pret.Sa nu stam cu capul in nisip si mai ales degeaba! Realitatea ca azi nimeni nu gandeste pentru viitorul Romaniei camasa fiind mai aproape decat haina dar pe termen lung este falimentara.Riscam ca in UE sa pierdem ceea ce stramosii au castigat in ultimii 8.500 de ani dupa calendarul Musatin.DDD
 • 0 (0 voturi)    
  nico (Vineri, 28 decembrie 2012, 16:07)

  nicu [anonim]

  ar trebui sa treaca pentru ca vom avea de castigat


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by