Rafinaria Rafo Onesti a decis sa isi vanda cele 43 de benzinarii pe care le are in toata tara, a declarat marti liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian, pentru NewsIn. Acestea nu mai sunt functionale din toamna anului trecut, intrucat activitatea rafinariei a fost suspendata din luna februarie 2008.

"S-a decis scoaterea lor la vanzare, pentru ca, dupa modernizare, rafinaria nu va mai produce benzina si nu ar fi rentabile. Repornirea activitatii Rafo Onesti mai intarzie pana in toamna lui 2010, pentru ca trebuie stabilit statutul juridic al societatii si pentru ca rafinaria are nevoie de garantie de stat pentru contractarea imprumutului de 330 milioane euro necesar programului de investitii", a declarat Ion Marian, liderul sindical Rafinorul.

Dupa modernizare, rafinaria va produce motorina, gaze lichefiate, pacura, cocs etc., ce vor fi distribuite in petrochimie. Nu este exclusa posibilitatea de exporta, a mai spus Ion Marian.

Decizia de reluare a productiei de aromate s-a fundamentat pe scaderea constanta a consumului de benzina in Europa, precum si premisele tehnologice. Initial, Rafo a fost o sursa principala de materie prima pentru ramurile de petrochimie din Romania.

Pe de alta parte, reprezentantii rafinariei spun ca cele 43 de benzinarii au fost evaluate si ca, in perioada urmatoare, Rafo va anunta daca le pastreaza in portofoliul propriu sau daca le vinde.