Ministerul Economiei nu a reusit sa respecte termenul de 15 iulie pentru finalizarea dezbaterii publice pe marginea restructurarii sectorului energetic. Astfel, a fost decisa prelungirea dezbaterii pana la sfarsitul lunii iulie, inceputul lui august. Ministrul economiei, Adriean Videanu a anuntat, chiar in ziua expirarii termenului pentru dezbatere, ca mai sunt necesare consultari cu operatorii, sindicatele si patronatele.

„Vom prelungi termenul de dezbatere publica, cu principalii jucatori privati de pe piata, E.ON, Enel, CEZ. Saptamana aceasta ne intalnim cu operatorii, urmand sa continuam consultarile si cu sindicatele si patronatele din sector”, a spus Videanu. Acesta sustine ca exista o retinere a acestor investitori de a nu se crea o concurenta neloiala in piata, prin includerea furnizorului si distribuitorului de stat Electrica SA in structura celor doua companii care au rezultat din restructurarea sectorului energetic.

Noua strategie energetica presupune infiintarea a doua mari societati. Din prima mare societate urmeaza sa faca parte complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, unitatile 1 si 2 de la Cernavoda, hidrocentralele Valcea si Slatina, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si o parte din Electrica. In cealalta societate vor fi CTE Deva, CET Paroseni, ELCEN, hidrocentralele Portile de Fier, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu, Sebes, Buzau, Targu Jiu, Compania Nationala a Huilei (CNH), cealalta parte din Electrica si Romgaz.