Proiectul Nabucco nu este fezabil, pentru ca problema garantarii resurselor ramane neclara, in timp ce proiectul South Stream este mult mai aproape de realizare, apreciaza Ambasada Rusiei la Bucuresti, relateaza NewsIn.

"Dupa parerea noastra, ca si pana acum, este neclara problema garantarii resurselor care stau la baza proiectului. In aceste conditii, riscurile investitiilor cresc de cateva ori. Toate acestea conduc la concluzia ca termenul de realizare a conductei Nabucco se amana permanent", se arata in comunicatul Ambasadei.

"De asemenea, in opinia noastra, proiectul South Stream este mult mai aproape de realizare. Acesta este fundamentat din punct de vedere al rentabilitatii, garantarii asigurarii resurselor, cererii constante pentru gazele ce urmeaza a fi livrate si a componentei investitionale", argumenteaza Ambasada.

Reactia vine ca urmare a semnarii la 13 iulie, la Ankara, a Acordului interguvernamental privind gazoductul Nabucco, la care participa Turcia si patru tari din Uniunea Europeana – Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Ambasada precizeaza ca partea rusa deplange faptul ca problema realizarii acestui proiect "este extrem de politizata" - fara motiv si folosita pentru "exagerarea problemei nejustificate a depasirii dependentei energetice foarte mari a tarilor europene de Rusia".

Europa depinde in proportie de 25% de gazele importate din Rusia si a fost afectata in doua randuri, in plina iarna, de conflictul dintre Rusia si Ucraina, tara prin care tranziteaza 80% din volumele de gaz importate de Europa din Rusia.

Proiectul Nabucco, sprijinit de UE si de Statele Unite, a fost conceput pentru a ocoli Rusia. Pe de alta parte, proiectul similar al Moscovei, South Stream, a fost conceput pentru a ocoli Ucraina.

"Noi pornim de la faptul ca la baza oricarui proiect pentru retelele de transport al gazelor nu trebuie sa stea considerentele geopolitice, ci in primul rand oportunitatea economica. Deocamdata nu se poate spune asa ceva despre Nabucco", subliniaza Ambasada rusa in comunicat.