Bursa de energie din Romania, reprezentata de operatorul pietei de energie electrica OPCOM, va deveni inutila in urma reorganizarii din sectorul energetic pe care Ministerul Economiei intentioneaza sa o realizeze. In urma acestei reorganizari, toti producatorii din Romania vor fi regrupati in doua mari companii, iar in lipsa unei concurente reale, bursa de energie nu va mai avea sens.

"OPCOM, una dintre povestile de succes ale reformei, va primi o lovitura puternica, pentru ca societatile integrate pur si simplu nu au nevoie de un operator de piata, bursa de energie", a declarat pentru HotNews.ro, Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE).

La ora actuala, pentru transparentizarea tranzactiilor, toti producatorii de energie electrica, de stat, sunt obligati sa vanda energie electrica pe pietele gestionate de OPCOM.

Potrivit lui Jean Constantinescu, aceasta restructurare energetica pe care Ministerul Economiei doreste sa o realizeze nu va avea acordul Comisiei Europene. "In opinia mea este clar ca nu va accepta o astfel de concentrare in Romania anihilatoare de concurenta. Cele doua companii vor avea suficienta forta sa dicteze pretul, distorsionand copios preturile marginale. Nu vor fi interesate prea mult de investitii, nefiind supuse unei presiuni concurentiale reale", a spus presedintele IRE.