INTERVIU Purtatorul de cuvant al Gazprom: South Stream va trece prin apele teritoriale ale Turciei, ocolind Romania

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Marţi, 1 septembrie 2009, 17:53 Economie | Energie


Serghei Kuprianov
Foto: Gazprom
Gazprom pare sa fi decis, in urma acordului incheiat cu Turcia, ca traseul South Stream sa ocoleasca total Romania, folosind apele teritoriale turce in Marea Neagra, a aratat intr-un interviu acordat HotNews.ro purtatorul de cuvant al companiei, Serghei Kuprianov. In ciuda mesajului transmis la inceputul anului de Putin presedintelui roman, Gazprom nu renunta la intermediari in contractele privind livrarea de gaz Romaniei, dar semnaleaza ca ar fi deschis discutiilor daca "vor exista cereri aditionale de gaz" din Romania.

Reporter: Intr-un interviu acordat de vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, radioului public din Romania acum cateva luni, acesta spunea ca pretul gazului pentru Romania va ajunge de 220 de dolari pe mia de metri cub pana la sfarsitul anului. Puteti explica modalitatea in care se va ajunge la acest pret si de cand?
Serghei Kuprianov: Nu am dat niciodata o previziune privind un pret special in contractele noastre cu Romania sau cu orice alta tara. In mod public noi ne referim la previziuni asupra pretului mediu de 260 de dolari pe mia de metri cub pentru Europa, pentru 2009. Totusi, pretul petrolului a crescut la mai mult de 60 de dolari pe baril si de aceea creste si pretul mediu pentru gaz in Europa la 270-290 de dolari.

 
Daca vor exista cereri aditionale de gaz din tara dvs., Gazprom Group va fi in mod cert pregatit sa analizeze propunerile si sa incheie noi contracte
 
 
Serghei Kuprianov
Reporter: Premierul Putin a transmis presedintelui Romaniei un mesaj (n.r. la inceputul anului, in timpul crizei gazului cu Ucraina) ca Gazprom este dispus sa renunte la companiile intermediare si sa vanda gaz direct Romaniei. Au existat discutii in acest sens cu ocazia vizitei ministrului roman al economiei la Moscova si ce exact ati decis atunci?
S. K.: Exista doua contracte in vigoare, pe termen lung, privind aprovizionarea cu gaz intre Gazprom si partenerii sai romani Conef Energy si WIEE (intermediarii intre Gazprom si Romania - n.red.). Totusi, daca vor exista cereri aditionale de gaz din tara dvs., Gazprom Group va fi in mod cert pregatit sa analizeze propunerile si sa incheie noi contracte. In acest context as vrea sa reamintesc faptul ca primele livrari de gaz natural din tara noastra Romaniei au inceput in 1979, acum exact 30 de ani, ceea ce e o dovada a cooperarii nostre bilaterale de succes.

Reporter: Ati cerut asistenta tehnica a Romaniei in proiectul South Stream. Va ganditi, in viitorul apropiat, sa invitati Romania sa se alature proiectului? Si de ce ar depinde aceasta invitatie?
S.K.: Participarea la acest proiect depinde in mare masura de dorintele exprimate de partea romana. Anul trecut, reprezentanti ai Gazprom s-au intalnit cu colegi din companiile Romgaz si Transgaz. La momentul respectiv, am prezentat un plan de actiune pe termen scurt si am alcatuit o lista a datelor de care aveam nevoie imediat pentru a stabili mai in detaliu posibile modalitati de dezvoltare a existentei capacitati de tranzit in Romania si crearea unor noi capacitati. Totusi, a devenit clar ca partea romana avea nevoie de mult timp pentru a pregati aceste informatii.  

 
Am studiat in principal posibilitatea ca South Stream sa treaca prin zona economica exclusiva din Marea Neagra a Turciei
 
 
Serghei Kuprianov
In privinta traseului South Stream pe sub Marea Neagra, se iau acum in calcul mai multe variante. Conducta va traversa fie zona economica exclusiva a Rusiei, Ucrainei, Romaniei si Bulgariei, sau a Rusiei, Turciei si Bulgariei. Dar este nevoie sa facem cercetari la scara larga inainte de a alege una dintre aceste optiuni. De la incheierea recentului acord verbal cu Turcia, am studiat in principal posibilitatea ca gazoductul sa treaca prin zona economica exclusiva din Marea Neagra a Turciei.  

Gazprom a angajat compania Piter Gaz Company sa faca aceste evaluari. Piter Gaz face un studiu de pre-fezabilitate, care contine si o cercetare privind impactul asupra mediului, si de asemenea urmareste sa obtina permisele necesare de la tarile prin a caror zone economice exclusive sau ape teritoriale ar putea trece South Stream. Solicitari pentru cercetarile tehnice corespunzatoare au fost trimise deja, inclusiv partii romane.

Reporter: Pe care dintre propunerile de colaborare facute Gazprom de ministrul Economiei din Romania, in timpul vizitei sale la Moscova, le-ati gasit interesante si au sansele sa se concretizeze?
S.K.: Chestiunea este inca in analiza si nu s-a luat nicio decizie.

Reporter: In ce fel modifica acordul pentru Nabucco semnat in aceasta vara jocurile de pe piata energiei din sudul Europei, din viitorul apropiat?
S.K.: Nu va schimba nimic. Gazprom Group nu considera proiectul Nabucco concurent al proiectului nostru de gazoduct, South Stream. Noi operam pornind de la presupunerea ca cererea de gaz natural in Europa va creste in anii urmatori, in timp ce productia companiilor europene din tarile europene va scadea si rezervele lor se vor diminua.

Conform estimarii Agentiei Internationale de Energie, in 2020 Europa va avea nevoie de 100 de miliarde de metri cub de gaz rusesc si din est in plus fata de cantitatile de azi. De aceea exista loc pentru mai multe proiecte de infrastructura in Europa.

 
In mare masura se crede ca Nabucco este un proiect politic si ideologic
 
 
Serghei Kuprianov
As vrea sa subliniez ca o caracteristica distincta a proiectelor noastre este existenta unor resurse pe care se pot baza si sustinerea tehnica aferenta. Nu este niciun secret ca South Strean este o modalitate pentru noi de a reduce riscurile asociate cu tranzitul gazului nostru prin Ucraina. In acest sens, Nabucco nu ne poate ajuta nici pe noi, nici clientii nostri.

Reporter: Multi analisti occidentali spun ca South Stream este un proiect extrem de ineficient economic. De ce prefera Gazprom un proiect atat de scump in locul asocierii la Nabucco?
S.K.: South Stream are, de fapt, o justificare economica clara, are resurse si piata, ceea ce garanteaza ca proiectul are o solida baza financiara odata ce vom ajunge la faza de investitii a proiectului. In mare masura se crede ca Nabucco este un proiect politic si ideologic din moment ce nu are inca materii prime si, in consecinta, ii lipseste finantarea. Pana la urma, in industria noastra gazul este vandut inainte ca gazoductele sa fie construite.

Nu este clar cum si cand va putea consortiul Nabucco sa rezolve aceste probleme cruciale. Cum va fi determinat costul proiectului? Asa cum este acum - de la granitele Turciei? In acest caz cine va construi partea de conducta prin care se presupune ca va fi adus gazul la granita turca din campurile unde se produce? Cine va plati? Actuala infrastructura din acea zona este in mod clar inadecvata.

In aceea ce priveste participarea Gazprom Group in acest proiect, o astfel de participare ar da complet peste cap fundatia ideologica a gazoductului Nabucco, care a fost conceput tocmai pentru a exclude participarea Rusiei. Este greu de conceput ca cei care l-au gandit ar vrea sa coopereze cu noi.

 
Rusiei i s-ar putea oferi participarea la Nabucco doar pentru ca ea sa refuze sa participe
 
 
Serghei Kuprianov
Rusiei i s-ar putea oferi participarea la Nabucco doar pentru ca ea sa refuze sa participe. In orice caz, preferam sa ne concentram pe proiectul nostru, South Stream, care pare mult mai realist. Ca tot a venit vorba, multi experti au spus ca fara gazul rusesc Nabucco va ramane o conducta goala, dar asta e o cu totul alta poveste.

Reporter: Este posibil ca un proiect atat de costisitor ca South Stream sa aiba ca efect un pret mare al gazului pe care il va plati consumatorul european?
S.K.: Pretul gazului nu este determinat de costul productiei sau transportului. In anii '70, intreaga lume a schimbat metoda de la principiul determinat de cost la cel al compatibilitatii pretului gazului cu cel al preturilor combustibililor concurenti. In prezent, principalele tipuri de combustibili concurenti sunt produsele petroliere, pacura si motorina.

Pretul gazului in contractele pe termen lung legat de pretul petrolului si a produselor petroliere este determinat printr-o formula de pret. O astfel de formula este rezultatul unui acord verbal intre vanzator si client si satisface interesele ambelor parti. Daca un proiect de infrastructura devine mai costisitor, ii poate lua mai mult timp sa ajunga la profit, insa este grija investitorului, nu a consumatorului.

Potrivit ultimelor noastre estimari, costul proiectului South Stream este comparabil cu cel declarat pentru proiectul Nabucco.

Reporter: Credeti ca folosirea gazului pentru productia de energie in Rusia poate determina o diminuare a exporturilor de gaz ale Gazprom?
S.K.: Nu. Resursele noastre si capacitatile de productie ne permit sa satisfacem atat piata rusa cat si diferitele piete pe care exportam, chiar daca aceasta cerere creste. Desi cererea de gaz scade din cauza crizei mondiale, se asteapta sa revina la nivelul de anul trecut dinaintea crizei nu inainte de 2013, chiar si potrivit celor mai pesimiste estimari.

Context:

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a fost in luna mai in vizita la Moscova, unde a discutat cu reprezentantii Gazprom. Ministrul a vorbit la intoarcere despre posibilitatea eliminarii intermediarilor din contractele cu Gazprom, despre memorandumul de colaborare care trebuie studiat de compania rusa si despre disponibilitatea de a oferi suport tehnic Gazprom in proiectul South Stream.  

Limbajul diplomatic al lui Serghei Kuprianov, purtatorul de cuvant al companiei ruse, nu poate ascunde niste mesaje deja clare dinainte de vizita ministrului, pozitii ale Gazprom care nu par sa se fi schimbat.  

- Conef si WIEE vor continua sa intermedieze livrarile de gaz, conform contractelor existente. insa Gazprom se arata dispus sa le discute daca Romania ar contracta o cantitate mai mare de gaz.

- Participarea Romaniei la South Stream pare un subiect inchis, intrucat nu mai reprezinta, dupa incheierea acordului verbal cu Turcia, nici un interes. Gazprom pare decis ca gazoductul sa ocoleasca apele teritoriale ale Romaniei si sa treaca prin cele ale Turciei si Bulgariei, oricum partenere la proiect.

- Gazprom isi reitereaza pozitia fata de proiectul Nabucco: un proiect "ideologic si politic", care nu are sursa de gaz asigurata, care pare sa aiba probleme atat din punctul de vedere al finantarii, cat si al infrastructurii in Asia Centrala.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3303 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  aha (Marţi, 1 septembrie 2009, 18:32)

  d [anonim]

  Vor doar sa ne vanda gaz, ca sa poata pe urma sa opreasca robinetul cand au chef. Nu merci.
  • +4 (8 voturi)    
   Si acum nu-l pot opri, istetule? (Marţi, 1 septembrie 2009, 20:34)

   fane [anonim] i-a raspuns lui d

   E plina romanica de analisti de coltu' strazii, ca tine. Toti plin de ifose si rasini, cu scoala (care si asa e varza) facuta intre o partida de biliard si un job de baiat de pizza.

   Cand nemtii trag tare pentru Nord Stream (Gerhard Schroeder e consultant Gazprom), tu si alti papagali basesti va tineti batosi in fata rusilor. Stii ce? Sa luati voi axa WLB si sa v-o bagati in continuarea coloanei vertebrale, ca s-a cam indoit de la atatea plecaciuni facute in fata licuriciului.

   Afacerile se fac indiferent de politica, pustiulica. Vezi exemplul Libia - BP. Numai ca la noi figurile in cap blocheaza o minima capacitate de intelegere a unor fenomene usor mai complexe.

   De asta si e tara aia in hazna. Condusa de niste pacalici pusi pe ciordeala, abandonata de elita intelectuala (cercetatori, medici, ingineri - cauta Raluca Perianu, Ciprian Manolescu), cu economie subtire (multe servicii ieftine, outsourcing, ceva textile si prefabricate) s-a transformat intr-un circ trist in care bufoni de ocazie ca tine mai fac un numar scurt.

   Sa ... bine! (a se completa dupa caz, necaz, macaz etc.)
   • 0 (8 voturi)    
    asa (Marţi, 1 septembrie 2009, 21:51)

    d [anonim] i-a raspuns lui fane

    Germania e departe, ii doare la banana cum a fost intotdeauna. Noi in schimb suntem aici. Iar rusii, dupa ce ca vor sa ne jecmaneasca in fel si chip, nici nu vor sa traga o conducta pe la noi prin tzara ca sa putem sa luam si noi ceva taxe pe tranzit. Vor doar sa ne ia banii pe gaze si atat.

    Si cam ce ai vrea tu sa facem ca sa ne "imprietenim" cu Rusia? Sa le dam ceva din economia nationala? Vreo halca? Nu merci, o stiu mai in siguranta la francezi, la austrieci si la alti occidentali.
    Cum sa facem frumos ca sa le placa la rusi de noi? Sa ne prefacem ca nu vedem ce au facut si ce fac in Republica Moldova? Sa ne prefacem ca nu vedem ca Voronin injura Opozitia romaneasca in Parlamen in ruseste? Nu pot sa uit asta, nu pot sa uit de Moldova, imi pare rau dar chiar nu pot.

    Asa ca daca pretul pt conducta asta e sa le dam distributia de gaze, Petrom-ul, electrica si ce-or mai visa ei, eu zic ca nu merita. Daca pretul e sa renuntam la Moldova si sa ii lasam sa rusifice acolo in continuare, atunci nu merita.
    • +1 (3 voturi)    
     moldova (Miercuri, 2 septembrie 2009, 12:56)

     stupidu [utilizator] i-a raspuns lui d

     daca iti pasa asa de mult de moldoveni, sa-ti iei vreo 2 acasa pt. la iarna sa te incalzeasca ei, ca poate n-o sa ai gaz :))
     io nu inteleg cum ne doare pe noi intotdeauna de altii (recte moldoveni) in loc sa avem grija de noi sau noi traim in puf aici si nu m-am prins io!
    • +1 (1 vot)    
     si (Miercuri, 2 septembrie 2009, 16:16)

     marinelu turmentat [utilizator] i-a raspuns lui d

     Halcile din economia nationala le-am dat cam de multisor la haliatii nostri, care ne vand: avioane ruginite, fregate aproape gaurite si cate si mai cate alte chestii. Le-am dat petrol, gaze, fabrici si uzine si ei dragii de ei ce fac. Maresc pretul la curent ca a scazut consumul si profitul lor nu poate scadea (asa ceva sa stii ca nu exista in tarile lor de bastina), pe petrol si gaze luam mai nimic, ca a trebuit sa dam plocon daca am vrut in UE si nu se putea sa venim cu mana gloala. Noi nici macar nu stim ce vor rusii de la noi pentru ca marele capitan a decis ca sunt prea fraieri ca sa discutam cu ei si sa incercam sa dezmortim relatiile. /
  • +2 (6 voturi)    
   Rusii pierd cu South Stream (Marţi, 1 septembrie 2009, 20:43)

   Transnistria e Romania [anonim] i-a raspuns lui d

   Varianta prin Turcia e ocolitoare cu sute de km in plus, inseamna sute de milioane cheltuite in plus si mai ales dependenta pt transport de o tara NATO, Turcia. Ori Turcia e o tara mai mare si mai "rezistenta" decat Ucraina.

   Strategic, e o decizie mai proasta pt. rusi, e mai usor sa faci presiuni asupra Romaniei sau Ucrainei decat asupra Turciei, care poate destabiliza si situatia din statele turcofone asiatice.

   Rusii ar fi folosit South Stream pt. santaj in privinta RM, e mai bine sa nu depindem de ei !
  • 0 (0 voturi)    
   south stream e un mare fiasco (Marţi, 1 septembrie 2009, 20:48)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui d

   trebuie sa fi absolut tampit sa crezi intrun proiect de cca 20 miliarde euro care va fi gata la momentul epuizarii gazului natural in Rusia -peak gas-lucru ce se va intimpla in 10-15 ani !Rusia incerarca la disperare o aliniere politica pentru a prezerva un monopol al gazului pentru Europa !tarile inteligente se vor aproviziona in viitor cu gaz lichefiat adus din cel putin 10 locatii,altele decat Rusia ; Romania si-a aprins paie in cap cu Nabucco ,dar fiind o initiativa masonica ,care sa asigure cel putin Turciei un trai pe vatrai,nu se putea ca sa ,ma intelegeti ,face asa un refuz !Numai salariul lui Yoshka Fisher -ex ministrul german de externe si ex-taximetrist, de 1,5 milioane de Euro pe an papa jumate din deviz!
 • 0 (2 voturi)    
  uff (Marţi, 1 septembrie 2009, 18:35)

  Rafael Che Guevara [anonim]

  Si ar trebui sa ne ofticam pentru asta?
  N-as zice. Ei au de pierdut, dar se pare ca de fapt vor sa evite Ucraina.
  Vor veni ei cu propunerea dupa cativa ani ani sa se prelungeasca pe sub Dunare sau prin Dobrogea (mult mai probabil) pana in ringul Romaniei.
 • -3 (5 voturi)    
  Nu vrem gaz rusesc (Marţi, 1 septembrie 2009, 18:46)

  Dumitru [anonim]

  Politica Presedintelui Basescu este corecta !
  NU vrem gaz de la rusi !!!
  • 0 (2 voturi)    
   Dar (Miercuri, 2 septembrie 2009, 0:51)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui Dumitru

   De unde il vrem?!
   Vrem nu vrem de la ei vine deocamdata si pentru inca o lunga vreme.

   Iar politica lui Base a dus la ce vedem acum, ne ocolesc rusii, pentru ca atunci cand au propus ei in primavara ne-am coit si le-am dat de inteles ca nu vrem cu ei.

   Sa traiti bine.
   • +1 (1 vot)    
    Cine? (Miercuri, 2 septembrie 2009, 17:00)

    dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui un roman

    Si cand nu va mai fi Base, atunci de cine o sa te agati? Cine iti va mai da sens vietii?
 • +1 (5 voturi)    
  Lasa ca noi am dat gazele si petrolul lui PATRICIU (Marţi, 1 septembrie 2009, 19:48)

  STERLING [anonim]

  Inainte de CRIZA economica, ca sa stim o treaba
  • -1 (1 vot)    
   Te-ai reactivat alexandra? (Miercuri, 2 septembrie 2009, 14:15)

   kolo [anonim] i-a raspuns lui STERLING

   Mda, e semn clar de toamna si campanie electorala...
 • +3 (3 voturi)    
  Viitorul este electricitatea... (Marţi, 1 septembrie 2009, 20:04)

  judex [anonim]

  Romania nu are nevoie de gaz de import. Pentru necesitati energetice industriale si casnice, sa dezvoltam furnizorii de energie electrica.
 • +1 (1 vot)    
  Vrabia malai viseaza. (Marţi, 1 septembrie 2009, 23:43)

  Rhadoo [utilizator]

  South Stream se va realiza la fel de repede si bine precum Nabucco. Adica niciodata.
  Rusii storc destui bani de la noi prin conductele actuale, nu stiu cat de profitabila si cat de eficienta este in realitate o alta conducta.
 • +3 (3 voturi)    
  ar trebui... (Miercuri, 2 septembrie 2009, 10:14)

  resita31 [utilizator]

  ar trebui, ca-n Romania, sa se dezvolte exponential producerea de energie verde (eoliana, solara, etc) si incet , incet sa dobandim independenta de importul de gaze de la rusi. nu au fost niciodata de incredere...
 • -1 (3 voturi)    
  rezultatul politicii externe a lui Basescu (Miercuri, 2 septembrie 2009, 12:06)

  aa [anonim]

  si vor mai urma si altele...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by