The Guardian anunta ca Rusia a devenit cel mai mare exportator de petrol din lume, depasind Arabia Saudita, potrivit ultimelor cifre, corespunzatoare lunii august. Prima pozitie in topul exportatorilor de gaze apartinea deja Rusiei, in conditiile in care tot mai multe capitale isi arata ingrijorarea legata de influenta in crestere a Moscovei, bazata pe controlul resurselor.

Ingrijorarea capitalelor europene este accentuata mai ales de faptul ca Rusia este sursa unei treimi din consumul de gaze al Europei, noteaza The Guardian. Nu putini sunt cei care se tem de repetarea crizei gazelor din ianuarie, dintre Rusia si Ucraina, care a paralizat saptamani intregi distributia de gaze catre consumatori.

Dupa ce membrii OPEC au cazut de acord sa scada productia de petrol anul trecut, pe fondul crizei economice, Rusia, desi anuntase ca va face la fel, a crescut productia in al doilea trimestru din 2009, cand a inceput exploatarea de noi zacaminte, in Siberia.

Rusia a produs aproape 10 milioane de barili de petrol in august, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, citata de The Guardian, acesta fiind un record post-sovietic. Relatiile cu alte tari producatoare de petrol este probabil sa devina tensionate, pentru ca Moscova profita de reducerile OPEC.

Articol integral EurActiv.ro