Companiile Eni si Enel au vandut catre Gazprom participatia de 51% din SeverEnergia, contra sumei de 1,6 miliarde de dolari. In urma vanzarii, participatia Enel la SeverEnergia a scazut de la 40% la 19,6%, iar cea a Eni s-a diminuat de la 60% la 29,4%. In urma tranzactiei, Gazprom va obtine dreptul de exploatare peste importante rezerve de gaze si petrol din Siberia, estimate la 5 miliarde barili echivalent petrol. SeverEnergia este actionarul unic al Arcticgaz, Urengoil si Neftegaztechnologia, care detin licente de exploatare si productie de hidrocarburi la patru campuri din Siberia, cu rezerve sigure si probabile de gaze si petrol.

Gazprom a platit deja prima transa, de 384 milioane de dolari (dintre care Enel a primit 153,5 milioane de dolari) si o va plati pe cea de-a doua si ultima pana in martie 2010.

SeverEnergia devine astfel prima companie italiano-rusa cu operatiuni in regiunea Yamal Nenets din vestul Siberiei, in prezent sursa pentru 90% din gazul rusesc. Partile si-au confirmat intentia de a incepe productia de gaze si condensate la campul Yamal Nenets pana in iunie 2011 si de a obtine o productie de gaze de cel putin 150.000 bep pe zi, in 2 ani de la inceperea productiei.

De indata ce devin complet operationale, campurile SeverEnergia vor furniza catre Enel resurse de gaz in-house, suficiente pentru a acoperi jumatate din gazele necesare pentru generarea de electricitate de catre subsidiara rusa a Enel, OGK-5.