Discutia de luni, emisiune HotNews.ro-RFI

Dinu Patriciu a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 27 septembrie 2009, 11:48 Economie | Energie


Dinu Patriciu in dialog cu cititorii HotNews
Foto: HotNews.ro
Cel mai bogat om din Romania, omul de afaceri Dinu Patriciu, s-a aflat in redactia HotNews.ro. Tema discutiei online este problematica energetica in regiunea Marii Negre si a Marii Caspice, o zona de confluenta a politicilor globale de securitate energetica si geopolitica. Cele mai bune intrebari se vor regasi in emisiunea Discutia de luni, realizata de HotNews.ro si RFI Romania si moderata de Dan Tapalaga.

Problematica energetica va fi abordata si in cadrul Black Sea Energy and Economic Forum, care se va desfasura pe 30 septembrie la Bucuresti. Conferința va reuni lideri mondiali, reprezentanți marcanți ai mediului de afaceri și personalități politice. Vezi detalii aici.

Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Patriciu (Duminică, 27 septembrie 2009, 13:55)
  Peter Badesco [anonim]

  Domnule Patriciu , parerea mea este ca in Romania este coruptie, coruptie, coruptie la nesfarsit. Nimeni nu este capabil sa explice de ce o Institutie de Stat este vanduta pe nimic se pare unui singur om ( cazul dumneavoastra ), iar acesta la randul lui o vinde cu un profit astronomic si isi baga banii in buzunar. Romanilor li se explica ca asta inseamna P R I V A T I Z A R E, fara insa a li se explica de ce aceasta tranzactie care-l face pe domnul Patriciu cel mai bogat roman, este in folosul lor, cum explicati asta,...?

 • Liberalism? (Duminică, 27 septembrie 2009, 14:20)
  Alin [anonim]

  Stiu ca nu are legatura cu tema anuntata, dar relevanta este data de asa-zisa apartenenta a domnului Patriciu la miscarea liberala. Pe scurt, in calitate de fost angajat (aproape 5 ani) la una din benzinariile Rompetrol, cum caracterizati decizia de a ne obliga sa renuntam la calitatea de membru sindical, in caz contrar fiind amenintati cu pierderea locului de munca? Operatiunea a fost pusa in aplicare de mana dreapta a domnului Patriciu din acea perioada, Laurentiu Argesanu, acesta fiind ajutat de directorul de zona, finul sau, Mihai Borlovan.

 • dvs simtiti criza financiara ? (Duminică, 27 septembrie 2009, 14:54)
  Maria [anonim]

  As vrea sa-mi spuneti cum se simte aceasta criza financiara la un om care nu are grija zilei de maine.Stiu ca ati spus ca sunt prea multi bugetari in romania si ca,daca ar fi dupa dvs, ati concedia 70% sau chiar mai mult. Cam cum ati trece peste aceasta perioada daca ati fi unul dintre "prea multii bugetari"?
  Sincer,mi-as dori sa aveti,macar pentru o zi, dilema unei familii de oameni simpli: "cumparam mancare sau platim intai ratele si mancam ce putem?".

 • intrebare (Duminică, 27 septembrie 2009, 15:36)
  laminor [anonim]

  Domnule Patriciu, d-voastra credeti sincer ca Romania va avea vreun castig de pe urma acestui forum economic? Daca da, ce credeti ca va castiga? Daca nu, de ce?

 • Petromidia (Duminică, 27 septembrie 2009, 16:31)
  Marius [anonim]

  Domnule Patriciu,nu ne este clar cum ati dobandit de la statul roman,societatea comerciala Petromidia,am dori sa ne explicati putin.
  La data dobandirii, Petromidia era falimentara?
  Va multumesc.

 • Rompetrol, BSGP si Deutsche Land (Duminică, 27 septembrie 2009, 20:40)
  dani [anonim]

  Ce ne puteti spune despre circuitul banilor de pe resursele energetice romanesti, in urmatoarea ecuatie: Black Sea Global Properties Ltd din British Virgin Islands, divizie a Rompetrol Holding SA achizitioneaza masiv Deutsche Land PLC si prin acest makler cu sediul in Isle of Man, proprietati de lux si praxisuri in Germania? Unde raman Romania si Germania ca profit pe resursele lor energetice, respectiv imobiliare, daca afacerea isi are plaja intr-un paradis fiscal si statele cu pricina sunt pagubite de impozitele aferente?

 • Libertarian sau etatist? (Duminică, 27 septembrie 2009, 21:11)
  Sargon [utilizator]

  Domnule Patriciu, aveti un discurs libertarian, dar multe dintre afacerile dumneavoastra au fost facute cu Statul Roman.

  Ati cumparat Petromidia de la stat si apoi ati primit un "cadou"(o forma de reesalonare) prin transformarea datoriilor in obligatiuni.

  Credeti ca daca in ultimii 20 de ani statul roman ar fi fost minimal, ati mai fi avut un succes atit de mare in sfera afacerilor?

  Cum se impaca ideologia libertariana cu o conclucrare fructuoasa cu statul?

  Va multumesc

 • Cheia succesului (Luni, 28 septembrie 2009, 0:53)
  zack [anonim]

  Dle Patriciu,
  cu totii am venit din comunism cu mainile in buzunarele goale si cu educatia primita.
  Eu si majoritatea am ramas la fel de modesti,Dvs,ati devenit miliardar.
  Care este cheia succesului?
  Ati intalinit pestisorul de aur sau ati avut lampa lui Aladdin?

 • studentii (Luni, 28 septembrie 2009, 1:22)
  Florin [anonim]

  Domnule Patriciu,

  Sunteti unul dintre sustinatorii tinerelor sperante ale tarii pe care le ajutati sa studieze in afara. Se pare ca este din ce in ce mai usor in ziua de azi ca tinerii sa plece la studiu afara si probabil ca cei mai multi dintre ei raman sa isi faca o viata acolo.
  Exista riscul ca Romania sa ramana fara oameni de valoare pe viitor in opinia dvs ? Cum credeti ca vor evolua lucrurille ? In ritmul asta o sa dam inainte cu printii/ printesele de pe Dorobanti care cu siguranta se simt foarte bine la ele in tarisoara ( stiti despre cine e vorba ).
  Multumesc frumos

 • fara subiect (Luni, 28 septembrie 2009, 5:36)
  Td [anonim]

  Domnule Patriciu,ce parere aveti de doamna primar al comunei Tataru,jud Prahova(pnl)care an de an promite copiilor burse de la fundatia dumneavoastra?

 • Energia ptr. uz casnic (Luni, 28 septembrie 2009, 8:48)
  Mircea Iordan [anonim]

  Care este dupa opinia dvs. cel mai eficient sistem de incalzire al milioanelor de apartamente din orasele Romaniei - o centrala termica care alimenteaza mii de apartamente printr-o retea de zeci de km sau centrale mai mici de zona respectiv centrale de bloc?
  Este evident ca izolarea termica este o masura care nu face decat sa reduca consumul dar nu rezolva radical problema.

 • Alegeri Germania si politica energetica a UE (Luni, 28 septembrie 2009, 9:52)
  G. Florea [anonim]

  D-le Patriciu, ziua de ieri a adus triumful net al dreptei in Germania, ceea ce inseamna pastrarea unei pozitii neutre fata de invitatiile Rusiei la cooperare energetica. Stinga germana este mult mai apropiata de ideea unei colaborari cu Rusia. Cum credeti ca va afecta situatia politica din Germania politica energetica comuna a UE?
  Va multumesc

 • Energie verde? (Luni, 28 septembrie 2009, 10:14)
  Irina Stoltz [anonim]

  Domnule Patriciu, credeti ca se va face usor trecerea la o "green energy" in Romania? Cam in cat timp? E un subiect fierbinte, dar undeva, ramane intepenit. Nu credeti? Trec saptamanal pe langa rondul ce face iesirea din localitatea 1 Decembrie spre Adunatii Copacei (Baragan) si zace nemiscata un colos de turbina eoliana alba, frumoasa dar neutilizata. A cui e vina?
  Toata nebunia cu terenrile din zona Dobrogea- Tulcea face doar sa ambaleze pprimarii si prefectii si sa ridice pretul terenurilor.
  Trista si previzibila tara. Mai bine v-ati depune candidatura la presedentie.

 • intrebari ptr dl patriciu (Luni, 28 septembrie 2009, 10:56)
  misu [anonim]

  am sesizat o nuanta usor cinica in raspunsul la 2 dintre intrebari (cea cu sindicatele si cea cu bugetarii). stiu ca ptr dvs valorile liberalismului sunt supreme. totusi, exista si oameni care esueaza in viata (in sensul in care nu toti pot starta o afacere de succes), datorita lor sau datorita societatii. cum credeti ca statul liberal ar trebuie sa i trateze pe acestia (care pot sa si vanda doar forta de munca) si cine ar trebui sa i protejeze de "dictatura patronilor"?

9769 vizualizari

 • Patriciu (Duminică, 27 septembrie 2009, 13:55)

  Peter Badesco [anonim]

  Domnule Patriciu , parerea mea este ca in Romania este coruptie, coruptie, coruptie la nesfarsit. Nimeni nu este capabil sa explice de ce o Institutie de Stat este vanduta pe nimic se pare unui singur om ( cazul dumneavoastra ), iar acesta la randul lui o vinde cu un profit astronomic si isi baga banii in buzunar. Romanilor li se explica ca asta inseamna P R I V A T I Z A R E, fara insa a li se explica de ce aceasta tranzactie care-l face pe domnul Patriciu cel mai bogat roman, este in folosul lor, cum explicati asta,...?
  • raspuns (Luni, 28 septembrie 2009, 10:03)

   Dinu Patriciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Peter Badesco

   Pentru coruptie exista un singur leac. Micsorarea prezentei statului in viata sociala si economie. Debirocratizarea, dereglementarea si descentralizarea sunt cele care ne vindeca de coruptie. Altfel vom fi intotdeauna victimele mitului ca bogatia se naste din relatia vinovata cu statul. In ce ma priveste, nu fiarele pe care le-am cumparat de la stat mi-au adus succesul ci creativitatea, un model de afaceri corect, o echipa de oameni care a stiut sa transforme paguba in profit. Nu o tranzactie m-a facut cel mai bogat roman, ci zece ani de munca indarjita. In rest sunt povesti.
 • Liberalism? (Duminică, 27 septembrie 2009, 14:20)

  Alin [anonim]

  Stiu ca nu are legatura cu tema anuntata, dar relevanta este data de asa-zisa apartenenta a domnului Patriciu la miscarea liberala. Pe scurt, in calitate de fost angajat (aproape 5 ani) la una din benzinariile Rompetrol, cum caracterizati decizia de a ne obliga sa renuntam la calitatea de membru sindical, in caz contrar fiind amenintati cu pierderea locului de munca? Operatiunea a fost pusa in aplicare de mana dreapta a domnului Patriciu din acea perioada, Laurentiu Argesanu, acesta fiind ajutat de directorul de zona, finul sau, Mihai Borlovan.
  • raspuns (Luni, 28 septembrie 2009, 10:05)

   Dinu Patriciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alin

   Nu cred in eficienta dialogului intre sindicate si patronat. Nu cred in asezarea temeliei progresului social pe dialogul tripartit. Sindicatele s-au transformat demult in corporatii. Nu numai in Romania, peste tot in lume isi apara propriile interese si nu cele ale membrilor lor. De la Jimmy Hoffa incoace. In lumea de astazi, contractul individual, relatia directa intre individ si corporatie este cea mai eficienta forma de colaborare.
 • dvs simtiti criza financiara ? (Duminică, 27 septembrie 2009, 14:54)

  Maria [anonim]

  As vrea sa-mi spuneti cum se simte aceasta criza financiara la un om care nu are grija zilei de maine.Stiu ca ati spus ca sunt prea multi bugetari in romania si ca,daca ar fi dupa dvs, ati concedia 70% sau chiar mai mult. Cam cum ati trece peste aceasta perioada daca ati fi unul dintre "prea multii bugetari"?
  Sincer,mi-as dori sa aveti,macar pentru o zi, dilema unei familii de oameni simpli: "cumparam mancare sau platim intai ratele si mancam ce putem?".
  • raspuns (Luni, 28 septembrie 2009, 10:10)

   Dinu Patriciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   Concedierea a cel putin 4 din 5 functionari administrativi ai aparatului bugetar este o necesitate pentru toti cetatenii Romaniei. Ei nu pot ajunge sa traiasca mai bine daca banii sunt risipiti in plata unor functionari inutili in lumea computerelor si a serviciilor online. Statul nu este decat un prestator de servicii, trebuind in acest sens sa devina eficient. Concedierea acestor oameni poate sa nu fie o nenorocire pentru ei, ci o schimbare benefica a drumului in viata. Statul trebuie sa-si ia obligatia sa le asigure aceasta tranzitie. Cred ca garantarea unui cuantum de 3 pana la 5 ani de salariu pentru ca ei sa poata avea un capital de plecare in noua cariera este absolut necesara. Doar asa s-ar putea produce aceasta schimbare de care cu totii avem nevoie.
 • intrebare (Duminică, 27 septembrie 2009, 15:36)

  laminor [anonim]

  Domnule Patriciu, d-voastra credeti sincer ca Romania va avea vreun castig de pe urma acestui forum economic? Daca da, ce credeti ca va castiga? Daca nu, de ce?
  • raspuns (Luni, 28 septembrie 2009, 10:22)

   Dinu Patriciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui laminor

   Consiliul Atlantic al Statelor Unite promoveaza dialogul asupra problemelor majore care influenteaza relatia transatlantica. Dialogul porneste de la convingerea ca o relatie transatlantica sanatoasa este o premiza a unui sistem de relatii internationale puternic, promovand cooperarea prin constructia unor retele de relatii personale la nivel de corporatii si al statelor, punand bazele unor parteneriate internationale si regionale. Marea Neagra, asa cum arata George Bratianu cum multa vreme in urma, precedandu-l pe Fernand Braudel, intr-un studiu despre istoria acestei regiuni arata ca acest lac european e o zona in care interrelationeaza culturi vecine dar diferite, o confluenta geografica a marilor civilizatii. Aici se intalnesc de aproape doua milenii Asia Centrala, Orientul apropiat si Europa. Migratii, cresteri si descresteri ale unor imperii, relatii comerciale au facut din Marea Neagra unul dintre locurile cele mai interesante ale planetei. Cortina de Fier ne-a indepartat psihologic. Redescoperim acum ca intre Bucuresti si Tbilisi sunt doua ore cu avionul, de la Bucuresti la Krasnodar e o ora si jumatate iar pana in capitala Crimeei, Simferopol, 45 de minute, ca dealtfel si pana la Istambul sau Tirana. Teheranul se afla la doua ore si jumatate, Bagdadul la trei, ca si Londra. Nu este oare evidenta asezarea noastra perfecta pentru a construi un pod intre Est si Vest? Intre resursele naturale ale Estului si consumul din Vest, politic, economic si financiar, Romania se poate afla la confluenta unor interese majore care pot sa ne transforme intr-un centru financiar important nu numai pentru Europa.
 • Estimari (Duminică, 27 septembrie 2009, 15:37)

  Je [anonim]

  La cat estimati valoarea reala unei actiuni Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services? Credeti ca preturile actuale de pe bursa reflecta ca cele doua companii sunt subevaluate?
 • Petromidia (Duminică, 27 septembrie 2009, 16:31)

  Marius [anonim]

  Domnule Patriciu,nu ne este clar cum ati dobandit de la statul roman,societatea comerciala Petromidia,am dori sa ne explicati putin.
  La data dobandirii, Petromidia era falimentara?
  Va multumesc.
  • raspuns (Luni, 28 septembrie 2009, 10:29)

   Dinu Patriciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   In 2000 am cumparat cu cel mai mare pret din Europa de Est pe tona de titei capacitate de prelucrare rafinaria Petromidia. Singura cu iesire la mare din Romania. Ea nu functiona, avea 285 de milioane de dolari datorii si se afla in pragul dezafectarii. Bani n-am avut. Am fost finantat de banci si institutii financiare. Le-am convins ca ar exista o sansa. Apoi mi-am asumat un pariu: intr-o lume in care adaptarea la noile standarde ecologice se facea prin schimbarea materiei prime catre titeiuri putin sulfuroase si usoare sa incerc sa adaptez rafinaria pentru titeiuri grele si foarte sulfuroase asa cum dealtfel fusese proiectata dar in conditilie noilor standarde. Dupa trei ani si cateva sute de milioane am castigat pariul. Diferenta de pret intre cele doua tipuri de titeiuri a crescut enorm. Atunci am inceput sa castigam. Sunt mandru ca impreuna cu echipa mea am salvat o mare capacitate industriala si de la 3600 de locuri de munca am ajuns in opt ani la 9000.
 • Evaluari.... (Duminică, 27 septembrie 2009, 16:31)

  Boda [anonim]

  1. Cum ati caracteriza capitalul acumulat de Dvs din '89 pana in prezent cu o nota dela 1 la 10 in care 10 este 'frauduloos' si 1 este 'onest' ?

  2. Operatii financiare cum ar fi: 'operatii bursiere utilizand informatii interne' sau 'manipulari financiare de stergere a datoriilor catre bancile de stat', etc frecvent prezente in palmaresul Dvs justifica moral si etic pozitia pe care o detineti in prezent in lumea financiara a Romaniei de azi ?

  3. Cum ati caracteriza 'palmaresul competitional' in zonele pe care le-ati 'acaparat si dominat' in Romania dupa '89 dac ar fi sa notai cu 1 'fair competition' si cu 10 'totally unfair competition' ?
 • Intrebari (Duminică, 27 septembrie 2009, 16:36)

  misescu [utilizator]

  Domnule Patriciu

  Am remarcat in ultima perioada (cam de 1 an) ca apareti tot mai des cu declaratii in media (despre tendinta in imobiliare, despre curs valutar, ...), ca va 'pierdeti' vremea pe tot felul de forumuri online, ca fundatia dumneavoastra face publicitate (nationala) pe bani grei actiunilor sale, si inca alte cateva asemenea. Cu alte cuvinte, inteleg ca lucrati din greu sa va faceti o imagine (noua). Cum de-a lungul timpului am invatat despre dumneavoastra ca sunteti scump la vorba si la vedere, si ca orice aparitie a dumneavoastra in presa (daca exista) era atasata unui interes pecuniar evident descifrat in actiunile de business din proximitatea in timp a unei astfel de aparitii in media, ma intreb acum care mai este interesul dumneavoastra?

  Intentionati cumva sa candidati pentru vreo functie publica in stat? Fiind liberal (dupa carnetul de partid) incercati sa adaugati un plus de imagine candidatului liberal, care de altfel se dovedeste incredibil de insipid? Daca nu, ce altceva intentionati?
 • 7 întrebări pentru d. Patriciu (Duminică, 27 septembrie 2009, 16:40)

  Ovidiu [anonim]

  1. Care credeţi că este varianta cea mai bună pentru România: South Stream, Nabucco, ambele, niciunul? De ce?

  2. În contextul regional actual, care credeţi că sunt punctele slabe şi care sunt punctele tari ale strategiei guvernului de a reorganiza domeniul energetic în cele două companii mari? Credeţi că sunt alternative mai bune?

  3. Credeţi că România are potenţial pentru producerea de energie din surse alternative? Dacă da, din ce surse?

  4. Aţi investi în producerea de energie în România acum? Când, cât, în ce domeniu?

  5. Credeţi că este o idee bună construirea unei noi centrale nucleare în România? De ce?

  6. Strategie UE privind energia din surse alternative vi se pare viabilă în contextul actual? Care credeţi că sunt părţile bune şi care sunt părţile mai puţin bune ale acestei strategii?

  7. Ce părere aveţi despre proiectul aurifer "Roşia Montana"? Dar despre investitorul din spatele lui?

  Vă mulţumesc!
 • Sunteti libertarian sau influentat de ideile .. (Duminică, 27 septembrie 2009, 16:57)

  Eneas [anonim]

  .libertarienilor ?
  1.daca da ,puteti sa nominalizati cativa economisti libertarieni a caror idei au sau au avut finalitatea in economia reala ?

  2.cum definiti doctrina PNL? social -liberala ,national-socialista , national -liberala , de stanga ,de dreapta, variante ;raspunsul Dvs ne va ajuta sa separam doctrinar PNL de eternul banuit aliat PSD ,cu o doctrina esential socialista !
 • Idee (Duminică, 27 septembrie 2009, 17:01)

  stefan v [anonim]

  Ar fi bine ca dv. si alti oameni bogati sa trimita la studii in strainatate tineri performanti, cu conditia sa returneze costurile si sa revina in tara dupa studii. Adica ce a facut Japonia, China, Coreea de Sud, dar nu face Romania.
 • intrebare (Duminică, 27 septembrie 2009, 17:58)

  George [anonim]

  De ce nu va implicati intr-un minister de finante sau economic?
  Vi se par lipsiti de idei si cunostinte cei care conduc ministerul finantelor si cel al economiei. Sunt de acord cu dv...dar ma gandesc in acelasi timp ca este foarte usor sa fii observator din afara. De ce nu puneti umarul la bunul mers al lucrurilor in tara dumneavoastra? De ce oamenii cu idei care au demonstrat ca sunt vizionari in economii si finante nu participa activ la redresarea si dezvoltarea economiei?
  Este pacat pentru ca avem valori...si dumneavoastra aveti un loc special...dar nimeni nu se implica, preferand sa comenteze de pe margine. Cum vi se pare? Va multumesc si va urez mult succes in afaceri.
 • consiliul atlantic (Duminică, 27 septembrie 2009, 18:02)

  Andrei [anonim]

  Ce este mai exact acest consiliu atlantic al SUA si care este nivelul de influenta asupra Romaniei?
 • Politica externa (Duminică, 27 septembrie 2009, 18:33)

  Lucifer [anonim]

  1)UE sau SUA?
  2)Franta sau Germania?
  3)Rusia sau Ucraina?
 • forumul - politica (Duminică, 27 septembrie 2009, 19:47)

  Matei [anonim]

  Credeti ca acest forum va afecta politica noastra energetica? Si cat va reusi el sa inlature indecizia romanilor in privinta participarii la proiecte energetice de genul Nabucco sau South Stream?
 • cea mai promitoare sursa nou de energie (Duminică, 27 septembrie 2009, 20:14)

  Peter Gluck [anonim]

  Domnule Patriciu,
  Nici petrolul si nici gazul metan nu se vor termina in curand, dar combustia ca atare ramane o metoda primitiva , poluanta de generare a energie. Dintre sursele mai exotice, doresc sa va atrag atentia asupra procesului firmei BlackLightPower din Cranbury, NJ. USA. Daca va intereseaza, pot da toate lamurile tehnice etc.consilierilor Dvs. Colaborez cu ei (CEO Randell Mills) din 199.)
  Sunt in constructie deja 6 instalatii care folosesc noua sursa. Peste 5 ani instalatiile cu tehnologia BLP se vor raspandi epidemic si ar fi bine sa avem prioritate.
  Ce parere aveti despre noile surse de energie in general?,
 • Intrebare (Duminică, 27 septembrie 2009, 20:20)

  drJohn [anonim]

  O sa investiti in energie "verde" in Romania ?
 • Rompetrol, BSGP si Deutsche Land (Duminică, 27 septembrie 2009, 20:40)

  dani [anonim]

  Ce ne puteti spune despre circuitul banilor de pe resursele energetice romanesti, in urmatoarea ecuatie: Black Sea Global Properties Ltd din British Virgin Islands, divizie a Rompetrol Holding SA achizitioneaza masiv Deutsche Land PLC si prin acest makler cu sediul in Isle of Man, proprietati de lux si praxisuri in Germania? Unde raman Romania si Germania ca profit pe resursele lor energetice, respectiv imobiliare, daca afacerea isi are plaja intr-un paradis fiscal si statele cu pricina sunt pagubite de impozitele aferente?
  • raspuns (Luni, 28 septembrie 2009, 11:02)

   Dinu Patriciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dani

   Este adevarat, am cumparat fonduri de investitii imobiliare pe Bursa de la Londra, o fac in continuare. Am de gand sa dezvolt o platforma de proprietati productive, cu masa critica care sa-mi permita sa finantez dezvoltari imobiliare in Europa de Est si in primul rand in Romania. Orasele noastre nu mai pot creste calitativ doar prin implantarea de cioburi. E nevoie de mari proiecte generatoare de tesut urban. Pentru asta, este nevoie de o capacitate financiara corespunzatoare. Astfel, investitiile se reintorc inzecit. Pe de alta parte, cine credeti ca e prostul care plateste impozite pentru ca ele sa fie risipite de birocratia unor state asa zis ale bunastarii. Daca exista paradisuri fiscale, inseamna ca exista si iad fiscal. Dincolo de demagogia politicienilor, banii se indreapta catre locuri eficiente si sunt folositi apoi in locuri prietenoase. Romania are sansa de a iesi din criza doar devenind un loc prietenos. Deocamdata, nu este doar un iad fiscal ( cu 113 taxe) fata de numai 6 in tari mai destepte. Dar este si un loc al scandalului continuu si inutil, al injuraturii intre politicieni. De aceea investitiile straine directe au scazut de sase ori in acest an, nu numai datorita crizei. Noi ne traim propria criza de 20 de ani. Depinde doar de noi sa-i punem capat. Solutii exista. Le intalniti pe blog-uri, forumuri site-uri. Trebuie doar sa avem inteligenta de a sti sa ne sfatuim.
 • Declaratia de venit (Duminică, 27 septembrie 2009, 20:44)

  Ion Carstea [anonim]

  Sunteti printre cei mai bogati romani, dar cat de fapt contribuiti la bugetul de stat in calitate de miliardar? Ne puteti da cifrele din declaratia de venit pe 2008,2007 si 2006. Va multumesc.
 • Libertarian sau etatist? (Duminică, 27 septembrie 2009, 21:11)

  Sargon [utilizator]

  Domnule Patriciu, aveti un discurs libertarian, dar multe dintre afacerile dumneavoastra au fost facute cu Statul Roman.

  Ati cumparat Petromidia de la stat si apoi ati primit un "cadou"(o forma de reesalonare) prin transformarea datoriilor in obligatiuni.

  Credeti ca daca in ultimii 20 de ani statul roman ar fi fost minimal, ati mai fi avut un succes atit de mare in sfera afacerilor?

  Cum se impaca ideologia libertariana cu o conclucrare fructuoasa cu statul?

  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 28 septembrie 2009, 10:54)

   Dinu Patriciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sargon

   De la stat doar am cumparat. Mi-am platit dreptul de a restructura si de a repune pe picioare cateva capacitati industriale. Nu insa din asta a constat succesul meu in afaceri. Niciodata nu am facut afaceri cu statul. Toti colaboratorii mei stiu ca refuz sa folosesc relatia cu statul. Imi repugna birocratia, lipsa de eficienta si pierderea de timp. Am construit, am dezvoltat afaceri private si asta o sa fac in continuare.
 • intrebari (Duminică, 27 septembrie 2009, 21:16)

  zdragomir [utilizator]

  - credeti ca a reinceput lupta pentru "restul" resurselor petroliere din zona Caspica?

  - am putea vedea o militarizare foarte serioasa a acestei zone din partea marilor puteri (cele care detin marile companii petroliere) ?

  - va continua Romania cu NATO sau va reaparea o tendinta de a cauta dezvoltare internationala a relatiilor mai aproape - inspre est ?

  - ce fel de presedinte si guvern ar fi necesar pentru o duce in Romania la un nivel de discutie geopolitica serioasa?
 • intrebare (Duminică, 27 septembrie 2009, 22:33)

  marius [anonim]

  buna ziua,
  1 .V-am urmarit ieri dimineata la protv,spunand ca sunt firme de constructii care au capacitatea de-a construi 1 km de autostrada pe zi.
  In virtutea celor spuse de dvs,a-ti accepta o functie de ministru de transpoturi sau premier care sa va permita sa pune-ti in aplicare o asemenea afirmatie ?


  cu stima,
  Marius
 • R Moldova (Duminică, 27 septembrie 2009, 23:01)

  alex [anonim]

  Ce oportunitati de afaceri vedeti in R Moldova?

  De ce credeti ca investitorii romani nu investesc pe aceasta piata?

  Va multumesc.
 • Malaxa (Duminică, 27 septembrie 2009, 23:28)

  Bogdan [anonim]

  Veti investi in surse de energie alternativa, domnule Patriciu?
  Credeti in viitorul acestor surse de energie?
 • Cheia succesului (Luni, 28 septembrie 2009, 0:53)

  zack [anonim]

  Dle Patriciu,
  cu totii am venit din comunism cu mainile in buzunarele goale si cu educatia primita.
  Eu si majoritatea am ramas la fel de modesti,Dvs,ati devenit miliardar.
  Care este cheia succesului?
  Ati intalinit pestisorul de aur sau ati avut lampa lui Aladdin?
  • raspuns (Luni, 28 septembrie 2009, 10:48)

   Dinu Patriciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui zack

   In capitalism, nu ajuta pestisorul de aur si nici lampa lui Aladin. Creativitatea si energia sunt cheia succesului. Repet mereu: Cu bani stie oricine. Fara bani e mai greu. Tot restul e doar lupta de clasa.
 • studentii (Luni, 28 septembrie 2009, 1:22)

  Florin [anonim]

  Domnule Patriciu,

  Sunteti unul dintre sustinatorii tinerelor sperante ale tarii pe care le ajutati sa studieze in afara. Se pare ca este din ce in ce mai usor in ziua de azi ca tinerii sa plece la studiu afara si probabil ca cei mai multi dintre ei raman sa isi faca o viata acolo.
  Exista riscul ca Romania sa ramana fara oameni de valoare pe viitor in opinia dvs ? Cum credeti ca vor evolua lucrurille ? In ritmul asta o sa dam inainte cu printii/ printesele de pe Dorobanti care cu siguranta se simt foarte bine la ele in tarisoara ( stiti despre cine e vorba ).
  Multumesc frumos
  • raspuns (Luni, 28 septembrie 2009, 10:50)

   Dinu Patriciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Din ce in ce mai multi sunt tinerii care descopera ca la tine acasa sunt intotdeauna mai multe oportunitati decat aiurea. Totul este sa cream mediul in care oportunitatile sa fie evidente. Deocamdata ne zbatem in mlastina birocratiei nascute de conflictualismul politic, injuraturi si razboaie de imagine.
 • speaker (Luni, 28 septembrie 2009, 2:51)

  Andreea Toma [anonim]

  Am vazut ca sunteti speaker la acest forum. Ce tematica doriti sa abordati? Este legata de interesele dvs. la marea neagra?
 • fonduri (Luni, 28 septembrie 2009, 2:57)

  Lucian [anonim]

  Care este bugetul pentru acest forum si cine suporta cheltuielile?
  Rusia participa la acest forum si ce alti jucatori importanti din energie?
 • problematica energetica pe termen lung (Luni, 28 septembrie 2009, 5:15)

  maria miroiu [anonim]

  1. viziunea dumneavoastra privind sustinerea reformei in domeniul energetic din Romania
  2. viziunea dumeavoastra despre strategia energetica pe termen scurt, mediu si lung; corelarea ei cu proiectul de dezvoltare durabila a Romaniei - energii regenerabile, mediu
  3. ce valoarea adaugata are conferinta la care face referire articolul de mai sus? care este produsul acestui eveniment?
 • fara subiect (Luni, 28 septembrie 2009, 5:36)

  Td [anonim]

  Domnule Patriciu,ce parere aveti de doamna primar al comunei Tataru,jud Prahova(pnl)care an de an promite copiilor burse de la fundatia dumneavoastra?
  • raspuns (Luni, 28 septembrie 2009, 10:45)

   Dinu Patriciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Td

   Nici un fel de politician, fie el primar, consilier judetean sau mai stiu eu ce alt pitifelnic NU este imputernicit sa "dea burse" in numele fundatiei Dinu Patriciu. Bursele se acorda de catre un juriu in functie de doua criterii: veniturile familiei si rezultatele la invatatura. Primim in fiecare an intre 20 si 30 de mii de cereri si acordam doar 5000 de burse. De aceea, trebuie sa fim extrem de atenti si obiectivi.
 • Prim Ministru (Luni, 28 septembrie 2009, 8:37)

  Andrei MIHAI [anonim]

  Domnule Patriciu,

  Care credeti ca ar fi Primul Ministru ideal pentru Romania in momentul de fata?

  Multumesc,
 • Energia ptr. uz casnic (Luni, 28 septembrie 2009, 8:48)

  Mircea Iordan [anonim]

  Care este dupa opinia dvs. cel mai eficient sistem de incalzire al milioanelor de apartamente din orasele Romaniei - o centrala termica care alimenteaza mii de apartamente printr-o retea de zeci de km sau centrale mai mici de zona respectiv centrale de bloc?
  Este evident ca izolarea termica este o masura care nu face decat sa reduca consumul dar nu rezolva radical problema.
  • resurse (Luni, 28 septembrie 2009, 10:42)

   Dinu Patriciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea Iordan

   Independenta energetica a locuintei individuale sau a micilor grupari de locuinte este singura solutie.
 • Alegeri Germania si politica energetica a UE (Luni, 28 septembrie 2009, 9:52)

  G. Florea [anonim]

  D-le Patriciu, ziua de ieri a adus triumful net al dreptei in Germania, ceea ce inseamna pastrarea unei pozitii neutre fata de invitatiile Rusiei la cooperare energetica. Stinga germana este mult mai apropiata de ideea unei colaborari cu Rusia. Cum credeti ca va afecta situatia politica din Germania politica energetica comuna a UE?
  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 28 septembrie 2009, 10:41)

   Dinu Patriciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui G. Florea

   Din pacate, Uniunea Europeana nu reuseste sa isi defineasca o politica comuna in relatia cu cel mai important furnizor energetic al ei. Elementul esential al unei astfel de coordonari ar trebui sa fie reducerea dependentei energetice europene fata de Rusia. Ea se poate realiza in primul rand prin trecerea la dezvoltarea infrastructurii pentru folosirea gazului natural lichefiat. Terminale care sa conecteze sistemul de distributie din toate tarile UE la surse dintre cele mai diverse, geografic vorbind, ar fi solutia pentru aceasta problema. Spania este prima tara europeana care, dezvoltand un astfel de sistem, nu depinde de un sistem de conducte ci este conectata la piata globala. Importa gaze din Trinidad Tobago, Qatar sau Alegria. Asa cum piata petrolului este globala, asa poate deveni si piata gazului natural lichefiat. Nu construind conducte ce creaza dependenta pe termen lung, ci depasind stadiul tehnologic actual vom ajunge la independenta energetica europeana.
 • Energie verde? (Luni, 28 septembrie 2009, 10:14)

  Irina Stoltz [anonim]

  Domnule Patriciu, credeti ca se va face usor trecerea la o "green energy" in Romania? Cam in cat timp? E un subiect fierbinte, dar undeva, ramane intepenit. Nu credeti? Trec saptamanal pe langa rondul ce face iesirea din localitatea 1 Decembrie spre Adunatii Copacei (Baragan) si zace nemiscata un colos de turbina eoliana alba, frumoasa dar neutilizata. A cui e vina?
  Toata nebunia cu terenrile din zona Dobrogea- Tulcea face doar sa ambaleze pprimarii si prefectii si sa ridice pretul terenurilor.
  Trista si previzibila tara. Mai bine v-ati depune candidatura la presedentie.
  • raspuns (Luni, 28 septembrie 2009, 10:36)

   Dinu Patriciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Irina Stoltz

   Nu sunt inca foarte lamurit care este viitorul energiei eoliene si solare in Romania. Deocamdata ambele depind de subventiile statului. Evolutia tehnologica in ambele domenii, in care sunt implicat, este extrem de rapida. Probabil ca in urmatorii ani vom ajunge la autosustenabilitatea acestui tip de productie de energie. Cred insa ca evolutia energetica viitoare este legata de rezervele de gazhidrati existente in zonele de echilibru de sub fundul marilor si oceanelor lumii. Rezervele de gazhidrati sunt mai mari decat toate cele de hidrocarburi solide, lichide si gazoase consumate in ultimii 150 de ani si care mai cunoscute pentru viitor. Dezvoltarea tehnologiei de exploatare a acestor rezerve este, dupa parerea mea, viitorul pentru urmatoarele cateva decenii.
 • where are ROmanian business angels (Luni, 28 septembrie 2009, 10:24)

  Ion Popescu [anonim]

  Domnule Patriciu,

  Va felicit si va multumesc pentru Programele din Fundatia Patriciu de scolarizare a tinerilor fara posibilitati materiale. As vrea sa va propun sa extindeti programul si la un soi de incubator de afaceri/ atragere de bussines angels care sa capaciteze si sa incurajeze tinerii antreprenori romani , mai ales in domenii de varf ...IT, energie verde, bio-nano tehnologie! Uitati-va la Israel cate start-up-uri cresc...cu ajutorul statului si ...a comenzilor militare, chiar si Mossad...))
  Eu ca tanar antreprenor roman nu pot sa iau 30 mii Euro de la nici o banca , nici garantand cu casa!
  As ceda bucuros 51% din busines cuiva care imi da banii astia si ii garantez un ROI in 2-3 ani plus o rata anuala de profit de 25%...
  A doua intrebare: care este cursul maxim pe care statul roman poate sa il sustina fara sa mareasca impozitele si TVA? Este stiut ca statul este cel mai mare debitor si a mai venit si impurmutul asta de la FMI...
  a treia : cand vom vedea toate casele cu panouri solare/pompe de caldura si centrale eoliene peste tot in ROmania? Cat trebuie sa coste gazul ca sa ne faca sa gandim ecologic/regenerabil?
 • bani in politica (Luni, 28 septembrie 2009, 10:28)

  ddd [anonim]

  Ce parere aveti despre banii pe care oamenii de faceri bogati ii investesc in politica? Acesti bani fac ca rolul de unealta sa devina foarte profitabil.
  Nu credeti ca acesti bani devin astfel toxici pentru societate incurajand lipsa de scrupule si constiinta?
 • Romania peste 10-20 de ani (Luni, 28 septembrie 2009, 10:30)

  Bogdan [anonim]

  Domnule Patriciu , in contextul in care avem in Romania un sistem public neperformant , peste cativa ani va trebui sa incepem sa returnam banii de la FMI , etc , etc care credeti va fi viitorul Romaniei in contextul in care nu vom vedea o strategie , o viziunea pe termen lung iar clasa politica isi va vedea in continuare de campania electorala ? si care credeti ca este sansa Romaniei ?
 • Terminal GNL la Constanţa (Luni, 28 septembrie 2009, 10:31)

  Cosmin [anonim]

  Domnule Patriciu,

  Care este opineia dumneavoastră despre construirea unui terminal GNL la Constanţa şi în ce măsură credeţi că acest proiect va conferi o mai mare securitate energetică Romaniei.

  Vă mulţumesc.
 • Sfat pentru mediul de afaceri (Luni, 28 septembrie 2009, 10:32)

  Bogdan [anonim]

  Exista succes si dezvoltare intr-o afacere fara credit? Cum vedeti evolutia sectorului privat in urmatorii ani si care sunt masurile pe care un manager trebuie sa le ia in urmatoarea perioada pentru a se mentine pe piata? Vom avea din nou un mediu economic la fel de bun ca si in 2007 si 2008 sau mediul business se va schimba radical si definitiv dupa aceasta criza?
 • Multinationale controlate de romani (Luni, 28 septembrie 2009, 10:35)

  Vlad Pranitchi [anonim]

  Credeti ca economia romaneasca poate sa progreseze spre o mai pronuntata integrare pe verticala?

  Nu credeti ca ar fi momentul formarii unor companii multinationale cu interese "romanesti"?
  Suntem una din putinele tari ale uniunii europene care nu are nicio multinationala cu capital romanesc. Nu credeti ca din punct de vedere este vital sa controlam cat mai mult din anumite lanturi valorice pe care le consideram de interes?

  Vedeti aparand in romania multinationale in domeniul high-tech?
 • Criza (Luni, 28 septembrie 2009, 10:36)

  Alex [anonim]

  Stimate domnule Patriciu.

  credeti, ca intr-o societate capitalista, dezvoltata economic, o criza este benefica, pentru a realiza niste reglaje ale economiei globale, ca ea sa functioneze din nou intr-un mod perfect sanatos?
 • ref afaceri (Luni, 28 septembrie 2009, 10:37)

  Claudiu [anonim]

  Exista moralitate in afaceri? Ati renunta la o afacere daca ar fi putin mai imorala?
 • Intrebari pentru Dl Patriciu (Luni, 28 septembrie 2009, 10:38)

  brad stefan [anonim]

  Dle Patriciu, va rog sa raspundeti scurt la 4 intrebari:
  1) cum ati reusit sa cumparati Petromidia? Considerati ca este meritul dvs, ca ati muncit mai mult decat altii pentru a avea averea actuala?
  2) Ati fost 4 ani la guvernare (aproape 3 ani fara PDL). De ce dati acum sfaturi legate de lucruri pe care le puteati face atunci?
  Spuneti ca avem mult prea multi bugetari, dar foarte multi au fost angajati in perioada trecuta. Nu sapun ca trebuia sa faceti atunci reduceri ale aparatului de stat, dar de ce ati angajat in plus, fara nicio responsabilitate, nejustificat multi alti functionari de stat?
  3) Cresterea economica din anii 2004-2008 s-a datorat unui trend mondial, nicidecum guvernarii PNL-PSD. Cum ati reusit in astfel de condtii sa cresteti deficitul bugetar in doar 3 luni, 2008, de la 3,5% la 5,3 %?
  4) Cat trebuie sa se imbogateasca un om, ce avere trebuie sa aiba astfel incat sa se uite cu responsabilitate catre legi, executiv, institutii de stat? cat ii trebuie unui om sa-si faca treaba? Sau aceasta calitate nu tine de bani?
  Multumesc,
  Brad Stefan - Bucuresti
 • Evaluare Petromidia (Luni, 28 septembrie 2009, 10:43)

  DanS [anonim]

  Nu are legatura directa cu tema discutie, insa v-as ruga frumos sa-mi raspundeti direct si cinstit: Care considerati ca ar fi pretul corect pe care kazacii ar trebui sa-l plateasca actionarilor minoritari prin oferta ce urmeaza a se derula?
  Am achizitionat in urma cu cativa ani un pachet de actiuni la RRC crezand in potentialul de dezvoltare al afacerii, de fapt am cumparat mizand pe capacitatea dvs in primul rand de a face din grupul Rompetrol un actor de prim rang cel putin pe plan regional. Dvs ati parasit barca, eu nu am avut inspiratia sa vand odata cu dvs, la momentul 2007 chiar am crezut povestea cu feliuta mai mica dintr-un pepene vs. marul intreg, iar la momentul 2009 pretul in piata era derizoriu, am ramas pana la urma captiv pe aceasta actiune. Ce as putea sa sper din punct de vedere al pretului din oferta?
  multumesc
 • sectorul financiar-bancar (Luni, 28 septembrie 2009, 10:46)

  Stefan [anonim]

  Domnule Patriciu, personal va admir foarte mult pentru succesul in afaceri si clarviziune. Recent ati cumparat o banca in Georgia. Surse din piata spun ca ati negociat si pentru achizitia unei banci din Romania si desi ati declarat ca nu investiti in Romania pentru ca sunt 100 de taxe in loc de 6 ca in Georgia, se pare ca doar pretul a stat in calea achizitiei unei banci si in Romania. Pe de alta parte, succesul grupului Rompetrol s-a bazat si pe deschiderea unor banci precum Raiffeisen si Bank Austria de a finanta Petromidia inca de la inceput. In plus, Romania are nevoie de banci bune si dinamice. Nu credeti ca ar fi chiar un act de generozitate acela de a ii da acestei tari o banca dinamica care sa fie un echivalent al Rompetrol in lumea financiara?
 • Bani, bani, bani (Luni, 28 septembrie 2009, 10:48)

  Dana [anonim]

  Unde va tineti banii domnule Patriciu? In ce ne sfatuiti sa investim?
 • Oprescu (Luni, 28 septembrie 2009, 10:48)

  andreia [anonim]

  Il sprijiniti financiar pe Sorin Oprescu? Este stiut ca dumneavoastra mergeti mereu la doua capete.
 • Gazhidrati (Luni, 28 septembrie 2009, 10:56)

  Dinu Boboc [anonim]

  Rezervele de gazhidrati despre care vorbeati mai sus au legatura cu explorarile Marexim si cu cautarile de namol sapropelic? Cum mai decurg acolo explorarile? Multumesc.
 • intrebari ptr dl patriciu (Luni, 28 septembrie 2009, 10:56)

  misu [anonim]

  am sesizat o nuanta usor cinica in raspunsul la 2 dintre intrebari (cea cu sindicatele si cea cu bugetarii). stiu ca ptr dvs valorile liberalismului sunt supreme. totusi, exista si oameni care esueaza in viata (in sensul in care nu toti pot starta o afacere de succes), datorita lor sau datorita societatii. cum credeti ca statul liberal ar trebuie sa i trateze pe acestia (care pot sa si vanda doar forta de munca) si cine ar trebui sa i protejeze de "dictatura patronilor"?
  • raspuns (Luni, 28 septembrie 2009, 11:13)

   Dinu Patriciu [hotnews.ro] i-a raspuns lui misu

   Statul risipeste bani in asa-zisa protectie sociala pe care o administreaza. Intr-o societate si economie libera si deschisa protectia sociala se realizeaza pe cale naturala prin crestere, dar si prin acordarea libertatii de a indrepta parte a veniturilor catre opere sociale. Asta nu inseamna doar caritate, ci si creearea de oportunitati pe termen lung prin finantarea educatiei, culturii sau sanatatii. Capitalistii nu sunt masini sau nu sunt roboti care acumuleaza in nestire. Acumularea inseamna si redistributie naturala. In 2007 volumul donatiilor in SUA a fost de peste 270 miliarde de dolari. Pastrand proportiile, libertatea economica va dezvolta si in Romania acest fenomen. Nu ma refer la marinimia unui Bill Gates sau Warren Buffet, ci la mediul privat care in mod natural serveste, direct sau indirect, si binele comunitatii. Pe de alta parte, protectia sociala nediferentiata (in Romania exista 12 mil de asistati ai statului, sub o forma sau alta) nu este decat risipa. Protectia sociala trebuie indreptata catre cei care cu adevarat au nevoi pe care nu le pot satisface singuri. De ce sa spunem mereu ca noi nu avem etica protestanta, ca la noi doar lacomia creeaza diferente enorme intre saraci si bogati? Cred ca libertatea este singura solutie.
 • Sustinere campanie (Luni, 28 septembrie 2009, 10:57)

  valeka [utilizator]

  Domnule Patriciu. Ati recunoscut ca sustineti finaciar campania electorala a lui Crin Antonescu. Mai sustineti financiar si alt candidat?
 • Steaua Bucuresti (Luni, 28 septembrie 2009, 10:58)

  Cornel [anonim]

  Va asteptam sa preluati acest club. Pe cand?
 • Intre economie functionala si politici sociale (Luni, 28 septembrie 2009, 10:58)

  Codrin Scutaru [anonim]

  Intr-o tara ca Romania, care a avut mereu probleme sociale, cum putem impaca demersurile firesti pentru o economie functionala si necesitatea unor politici sociale care sa adreseze grupurile vulnerabile precum pensionarii, copiii saraci din rural, familiile monoparentale, romii etc.?
 • oportunitati in Iran (Luni, 28 septembrie 2009, 10:59)

  un domn [anonim]

  Buna Dimineata
  contextul mondial..mai exact dupa finalizarea/distrugerea de catre americani a a Iranului poate sa va tenteze sa investiti in Iran ? adica v ar mai tenta dupa Rompetrol ..o noua afacere cu energie ..la capatu lumii ?
  sincer....
 • Parlament unicameral (Luni, 28 septembrie 2009, 11:04)

  valeka [utilizator]

  Presedintele Basescu a explicat decizia de a convoca referendum pentru parlamentul unicameral prin existenta unui parlament european si, deci, doua parlamente care au putere in Romania.
  In acest context, comparatia dvs la misiunea de ieri de la ProTv , cu statele CSI, nu este falsa si manipulatorie? Pentru ca, in contextul explucat de dl Basescu, decizia presedintelui de a avea un parlament unicameral are sustinere logica. Cum comentati.
  Va multumesc!
 • oferte publica de preluare la Rompetrol Rafinare (Luni, 28 septembrie 2009, 11:05)

  Dumitru [anonim]

  Buna dimineata,

  Domnule Patriciu, cit credeti ca este pretul corect in cazul ofertei publice de preluare la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services?
  Mai sustineti ipoteza cu nu trebuie facuta oferta pentru ca s-a delista companiile?
 • curs valutar (Luni, 28 septembrie 2009, 11:06)

  cristescu [anonim]

  Domnule Patriciu cum vedeti evolutia cursului euro in urmatoarele 6 luni?
 • Poate asigura energia "verde" securitatea? (Luni, 28 septembrie 2009, 11:08)

  AlinN [anonim]

  Poate suna naiv, dar germanii tocmai se pregatesc sa investeasca multe miliarde in energie solara. In urma investitiei vor avea in principiu 95% din energia necesara (si Germania nu este renumita in lume pentru consumul scazut de energie).
  Nu ar fi cel mai bun plan si pentru noi? De ce sa ne mai batem capul cu aducerea energiei din zona caspica? Oricum costa mult realizarea transportului, si nu este o solutie pe termen lung, intrucat resursele sunt finite, si determina si o vulnerabilitate la situatia politica zonala.
 • cele 10 masuri (Luni, 28 septembrie 2009, 11:10)

  lear [anonim]

  in situatia in care Crin Antonescu va ajunge presedinte, credeti ca decalogul masurilor economice propuse de dvs are sanse sa fie bagat in seama la nivel guvernamental?
  ...pentru ca altfel, nimeni nu parea fi dispus sa va asculte, in ciuda experientei si intelepciunii Dvs.
 • Nica demis, alt show politic? (Luni, 28 septembrie 2009, 11:11)

  Alexandra [anonim]

  Ministrul Nica a fost dat jos din functie, PSD se pregateste sa treaca in opozitie, e haos la guvern...
  Ce sanse mai are Romania sa treaca peste criza economica, in conditiile in care deciziile politice sunt inexistente in acest sens?
 • Industria IT (Luni, 28 septembrie 2009, 11:14)

  Tony [anonim]

  Domnule Patriciu,

  Intr-un articol recent, in care cineva va intreba in ce directii strategice vedeti viitorul investitiilor, ati mentionat si zona IT.

  In ce orizont de timp si in ce directii credeti ca se afla succesul al acestei industrii afectate masiv de criza si de incompetenta guvernului actual.

  Salutari si felicitari pentru Petromidia.
 • economie (Luni, 28 septembrie 2009, 11:16)

  Marius [anonim]

  Domnule Patriciu am o intrebare, eu nu inteleg cum te poti imprunta de la FMI fara sa tai mai intai costurile? si cum poti sa te imprumuti zilnic sau saptamanal sa finantezi un guvern ernegofag fara sa ai un plan de restructurare? situatia nu poate sa functioneze la nesfarsit...banuiesc.
 • Campanie de imagine (Luni, 28 septembrie 2009, 11:27)

  Raluca [anonim]

  In ultima vreme, domnul Patriciu are iesiri foarte dese in mass-media. Le enumar pe cele mai recente: Protv, Realitatea, interviuri in ZF, Evz, Capital. L-am vazut mai des decat pe domnul Antonescu.
  Ce motivatia are aceasta campanie de imagine? Luati in calcul o cariera politica, in contextul alegerilor prezidentiale?
 • a (Luni, 28 septembrie 2009, 11:29)

  HN Moderator [hotnews.ro]

  Intalnirea s-a terminat, multumim domnului Patriciu si cititorilor care au participat la discutie.
 • imobiliare (Luni, 28 septembrie 2009, 11:30)

  tudor [anonim]

  Stimate domn, cand se va dezgheta sectorul imobiliar, atata timp cat pretul metrului patrat construit este tinut sus de catre bancile d la care s-au imprumutat dezvoltatorii sicare conditioneaza pretul ? sunt banci care interzic dezvoltatorilor sa coboare pretul din cate stiu. Multumesc
 • parlament unicameral (Luni, 28 septembrie 2009, 11:58)

  Kovacs Geza [anonim]

  Domnule Patriciu!

  Care ar fi dezavantajele/avantajele unui parlament unicameral?

  Cu stima
 • energie verde (Luni, 28 septembrie 2009, 12:13)

  Octav [anonim]

  Se vor putea utiliza vreodata in productie de energie, solutii de genul grupurilor electrice cu motoare magnetice - vezi solutia Perendev ?
 • Asta mi-a placut... (Luni, 28 septembrie 2009, 12:27)

  Observator [anonim]

  "Daca exista paradisuri fiscale, inseamna ca exista si iad fiscal." Oare chiar Patriciu o fi spus-o prima data?...
 • s-ar putea si in romania? (Luni, 28 septembrie 2009, 12:55)

  alin [anonim]

  Domnule Patriciu.

  Problema pe care o voi ridica este in legatura cu programul Uniunii Europene in legatura cu energia verde.
  Se stie ca Romania are un potential extraordinar de energie verde,atat: eolian, solar,masa verde,reziduuri din agricultura,etc.
  La aceasta ultima componenta m-as opri.
  Romania fiind un mare producator agricol,mai ales cerealier, in urma caruia raman milioane de hectare de resturi agricole (paie,coceni,faneturi perene,rumegus,etc).
  Din cate stiu atat Statele Unite ,China cat si tarile dezvoltate din Uniunea Eurpeana ,folosesc aceste reziiduri agricole in fabricarea hartiei precum si a brichetelor de paie folosite cu un deosebit succes in incalzirea locuintelor,cartierelor,etc.
  Prin aceste metode atat Statele Unite cat si tarile Uniunii Europene conservandu-si plamanul verde ,,PADUREA''.
  Nu stiu de ce in Romania nu exista un plan guvernamental de incurajarea unor astfel de activitati in toate marile zone producatoare eminamente agricole.Si aici ma refer sa zic la ,,Centre de fabricatie'',sau sprijinirea unor producatori privati.
  Trebuie sa existe o cale ca aceasta ,,mina de aur'' inca neexploatata sa fie pusa in valoare.
  Eu recunosc ca ma zbat de vreo 2 ani sa achizitionez astfel de utilaje de fabricat brichete din paie cu o putere calorica superioara unor categorii de lemn.
  Am vrut sa achizitionez aceste utilaje prin programe europene de dezvoltare,dar totul ramne la faza de intentie,binecunoscutele plimbari,cum s-ar spune,daca te miroase ca nu ai bani,adica sa ,,mulga '' ceva dupa tine nimeni nu te baga in seama,nici macar ideile tale.
  Domnule Patriciu,din pacate asta-i Romania in care am ajuns sa traiesc,o Romanie in care daca vrei sa faci ,,bine'' esti considerat ,,NEBUN''.
  Cu stima,si va astept cu nerabdare raspunsul.
 • Sunt foarte placut impresionat... (Luni, 28 septembrie 2009, 19:05)

  L&L [utilizator]

  Domnule Patriciu,

  Romania are nevoie de oameni de actiune, oameni cu dorinta sincera de a schimba in bine tot ce se gaseste in Romania. Din pacate multi dintre cei cu capacitatea de a face ceva, inclusiv dumneavoastra, au ales sa-si foloseasca puterea creatoare cu telul de a-si construi idealurile personale in alte tari. Este evident motivul pentru care acesti oameni fac asta: situatia morala si politico-economica dezastruoasa din Romania.

  Ce fel de parghii v-ar fi de folos pentru a crea si a duce la bun sfarsit un plan solid de restructurarea a celor 3 puteri in statul de drept?
  Poate fi considerata media o a patra putere in stat? In opinia dumneavoastra, ce directie trebuie sa ia sistemul educational din Romania pentru ca acesta sa se ridice la un nivel calitativ egal cu institutiile europene? (Ma refer in mod special la diferenta dintre un sistem de scoli publice si sistemul de "voucher" practicat in unele state din SUA)

  Cu stima si respect astept raspunsul dumneavoastra.
 • Intrebare! (Luni, 28 septembrie 2009, 21:38)

  Cristian [anonim]

  Domnule Patriciu, eu sunt din Iasi si am auzt un zvon precum ca ati cumparat un complex care abia se construieste, numit PALAS?
  http://www.palasiasi.ro/index_ro.html
 • va rog frumos... (Marţi, 29 septembrie 2009, 0:15)

  vera_ica [utilizator]

  Stimate domn Dinu Patriciu ,va respect pt ceea ce faceti pt oamenii mai putini bogati din tara asta !aveti toata stima mea !
  eu sunt profesoara de educatie plastica in orasul Abrud ,jud .Alba .Am realizat cu elevii mei un cerc de pictura ,sunt foarte talentati ,dar din pacate saraci ...foarte saraci ....Eu i-am ajutat cat am putut ,dar ei au nevoie de ajutor ,e pacat ca din aceste talente se ajunge la Nimic .va rog frumos sa -mi spuneti daca ne puteti ajuta cu o suma de bani ,pt a le cumpara elevilor materalele necesare lucrarii ...credeti-ma ,sunt neajutorata ,altfel ,nu apelam la dumnevoastra!poate aveti idee cum am putea si vinde aceste lucrri ale elevilor ....e pacat de munca lor !
  va multumesc
 • Georgia (Marţi, 29 septembrie 2009, 0:41)

  Eforie [anonim]

  Ati cumparat banca Georgiei si americanii vor amplasa baze militare acolo .
  Se schimba geopolitica ?
 • parere (Marţi, 29 septembrie 2009, 12:59)

  florin [anonim]

  d-le patriciu de ce nu investiti in romania va este teama sa nu aveti soarta patronuluide la yukos?
  cum ati primit imprumutri de la banci sute de mil de eur in conditiile in care un om normal nu ar primi nici un leu
  sunt sigur ca acum cand lucrurile sau ma i asezat cand institutiile statului isi fac treaba nu ati mai ajunge sa dati tunuri ca acum zeci de ani
  cu siguranta treaba ati facut_o cu bugetarii pe care acum ii huliti
  daca nu intrati in politica probabil ca acum erati somer si tipati in piata victoriei
 • locuri angajare (Marţi, 29 septembrie 2009, 17:06)

  ciuncanu ionut [anonim]

  Domnule Patriciu, am 22 ani si am lucrat la benzinarie OMV timp de 2 ani vazand cum petrolul romanesc umple buzunarele austriecilor. De ce Romania nu poate exploata petrolul romanesc ?
 • Intrebare (Miercuri, 7 octombrie 2009, 11:00)

  Valsul Norilor [anonim]

  Cunosc faptul ca sustineti copii dotati si lipsiti de posibilitati,dar la un proiect prin care sa sustineti si persoanele cu un IQ de peste 120 de pana in 40 ani v-ati gandit ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by